Dolmabahçe Bomonti Tüneli bugün açılıyor!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKŞAM'a 6 yılının hesabını verirken, 2014'te dolacak ikinci döneminin hedeflerini sıraladı
Topbaş, Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023 için nasıl bir istanbul hayal ettiğini anlattı. Şu anda Londra ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en çok ziyaret edilen 3. kenti olan İstanbul'u 1. yapmak, 78,27 kilometrelik ağa sahip olan raylı sistemi 2023'te 635 kilometreye çıkarmak, altyapı sorunlarını tümüyle halletmek, deprem riskini sıfıra indirmek...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yatırım ve Hizmetleri Bilgilendirme Merkezi'nde, AKŞAM'ı ağırladı. Topbaş ve AKŞAM ekibinin sohbeti Fatih Erbakan'ın, SP lideri Numan Kurtulmuş hakkındaki sözleriyle başladı. Necmettin Erbakan'ın her zaman dikkatli ve planlı olduğunu söyleyen Topbaş, sohbette Erbakan'la ilgili anılarını da paylaştı. Ankara'ya sıcak bakmadığının işaretini veren '2. dönem belediye başkanlığınızdan sonra artık Ankara'ya gider, İçişleri Bakanı olursunuz' sözü orusuna Topbaş, 'İçişleri Bakanı mı' diyerek yanıt verdi. Merkezde, 6 yıllık çalışmaları hakkında bilgi veren Topbaş,2014'te dolacak ikinci döneminin hedeflerini sıraladı, Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023 vizyonunun da ipuçlarını verdi.
ELEŞTİRENLER AKBİL'İ BİLMEZ
Akbil yerine geçecek yeni kartta vatandaş mağdur edilecek iddiaları var. Ne diyorsunuz?
Yeni kart temassız olacak. Bu kartla aynı zamanda belediyenin çeşitli hizmetlerinden yararlanılabilecek. Yani çok amaçlı bir kart. Kendi yazılım programlarımızla hazırladık. Bu çok büyük bir başarı. Yeni kartla, Akbil gibi bir noktaya basmak gerekmiyor. Zaman kazandıracak. Karta kontör doldurarak, cüzdan gibi kullanıbileceksiniz. Bu hizmeti verirken, vatandaşı mağdur etmemek hassasiyetimiz. Akbilleri devre dışı bırakıp sadece bu devrede olacak diye bir şey yok. Akbil dolumunun devre dışı kalması sözkonusu değil. Vatandaşlarımız hangisini tercih ederse onu kullanacak. Otobüslerde her sistem bulunacak.
- Kaç kişi Akbil kullanıyor?
Yaklaşık 7 milyon Akbil kullanıcısı var. Akbil depoziti 6, yeni kartın depoziti de 10 TL. Vatandaşın kart değişim sırasında istediği zaman kartını iade edip, bu parayı geri alma hakkı var. Ayrıca, vatandaşın Akbil'ini istediği kadar kullanma hakkı var. Gelir, 'ben Akbil'e geçeceğim' der, 4 lirayı alır.
İSTANBUL'UN SU PROBLEMİ YOK
İstanbul'un ilk 3 sorunu su, deprem ve dere ıslahı...Bu konudaki çözümleriniz neler?
İstanbul'da şu an su sorunu yok. Melen'den bir hattı getirdik 2. hat çalışmaları sürüyor, boğaz geçişleri tamamlandı. Su problemi olmayacak. Deprem konusunda da, Büyükşehir Belediye Yasası'nın 73.maddesi'nde değişiklik yapıldı. Vatandaşı ikna yoluyla bir çalışma yaparak, dönüşüm adımları atıyoruz. Bu çalışmaya Zeytinburnu'nda bir bölgede başladık. İstanbul'un 12 ilçesinin imar düzenlemesini yaptık. Riskli yapıları, bölgeleri ortaya çıkardık. Ve yenileşme sürecine başladık. Dere ıslahı konusuna gelince, İstanbul, 1.855 kilometrelik dereye sahip. Bu derelerin büyük ölçekte ıslahını yaptık. Geri kalanı da tamamlanacak. Dereleri ikiye böldük. Karadeniz'den gelen derelerin ıslahını DSİ, Marmara'ya gelen derelerin ıslahını biz yapacağız. Büyük ölçüde çalışmalar tamamlandı. İstanbul yaklaşık 7 bin civarında sel baskını uyarısı alıyordu. Islah
çalışmalarıyla bunu en aza indirdik.
6 yılı geride bıraktınız, 'daha yapacağım iş var' diyor musunuz?
Daha yeni başladık. Çok işimiz var. Bakın çok önemli bir çalışmamızın, Dolmabahçe - Bomonti Tüneli'nin açılışını Başbakanımız Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Daha bunun gibi önemli projelerimiz var.
HOCA ERDOĞAN'DAN KURTULMAK İSTEMİŞ
1970'li yıllarda memleketi Artvin'den MSP milletvekili adayı olduğunu söyleyen Kadir Topbaş, Başbakan Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının perde arkasını anlattı. Topbaş, 'Erbakan, Tayyip Bey'in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanacağını beklemiyordu. Ondan kurtulmak için aday yapmıştı. Tayyip Bey adaylık istiyordu ancak Hoca, 'daha hazır değiliz, nasılsa seçimi alamayız' düşüncesindeydi' dedi.
TURİZM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
-Başkan olduğunuzda ilk önemli çalışmanız ne oldu?
İlk işim, bir turizm platformu kurmak oldu. 65 civarında sektörle görüştük ve İstanbul turizmini geliştirme platformu kurduk. 2. önemli çalışmam Olimpiyat Stadı oldu. Olimpiyat yetkilileri 'yetişemeyecek' sıkıntısındaydı. 'Kavgamızı sonra yaparız' dedik ve işe başladık. Tüm derdim, olimpiyatlar sırasında televizyonlarda İstanbul'un reklamının yapılmasıydı ve o da oldu çok şükür. Tünel yolları, doğalgazın Silivri'ye kadar gitmesi, biyolojik arıtma tesislerini kurmamız ve nicesi. Hangi birini sayayım?Hepsi çok önemli.
UNESCO'YA GERÇEĞİ ANLATTIK
- 25 Temmuz'da Brezilya'da Unesco toplantısı var. İstanbul'un durumuyla ilgili iddialara ne diyeceksiniz?
Bu tarihteki Unesco'nun gündeminde İstanbul yok. Gelen heyete ben ve arkadaşlarım gerekli bilgileri verdik. Birtakım çevrelerin maalesef çok ciddi baskı uyguladığını ve siyaset yapmak istediğini gördük. Çok şükür Unesco bunun farkında. İnşallah farklı bir sonuç çıkmaz. İstanbul'da kültürel mirası geleceğe taşımak adına çok ciddi çalışmalar yapıldığını, umut verici ve çok iyi olduğunu kendileri de ifade ediyorlar. Biz Unesco'ya bir rapor gönderdik fakat ulaşmamış, bir yerlerde kalmış. Yeniden bir rapor hazırladık.
DOLMABAHÇE BOMONTİ TÜNELİ BUGÜN AÇILIYOR
Dolmabahçe - Bomonti tüneli bugün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor. 4750 metrelik tünelin inşaatına Ocak 2007'de başlandı. 248 milyon TL'ye malolan tünelden 15 bin araç geçiyor. Yaklaşık 30 dakikalık yol 2 dakikaya indi.
7 TEPE TÜNEL
7 Tepe 7 Tünel sloganıyla başlatılan tünel yol projeleri kapsamında ilk olarak 3247 metrelik Kağıthane - Piyalepaşa Tüneli tamamlandı ve Mart 2009'da yine Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Aynı yolun devamı niteliğindeki 2. tünel olan 4750 metrelik Dolmabahçe - Bomonti Tüneli'nin de bugün açılmasıyla Kağıthane - Dolmabahçe arasındaki ulaşım süresi ortalama 40 dakikadan 3 - 4 dakikaya indi. İnşası devam eden 3. tünel olan 4050 metrelik Sarıyer - Çayırbaşı Tüneli'nin kazı çalışmaları ve zemin betonlama çalışmaları tamamlandı. İhale süreci devam eden tüneller ise; Fulya - Levazım (4550 m.), Dolmabahçe - Fulya (2027 m.), Levazım Sitesi - Akatlar 6720 m.) Levazım - Zincirlidere (2940 m.), Eyüp - Gazi Osman Paşa ( 200 m.)
YATIRIM VE TANITIM MERKEZİ
Son teknolojiyle kurulan Yatırım ve Hizmetleri Tanıtım Merkezi'nde Başkan Topbaş'ın, göreve geldiği 2004'ten bu yana yaptığı tüm hizmetler görsel ve yazılı olarak anlatılıyor. Konferans salonunun da bulunduğu merkezde, trafikten çevreye, kültür sanattan turizme, altyapıdan sosyal çalışmalara kadar tüm çalışma ve projeler var. Maketlerle de desteklenen merkezde, ziyaretçilerin düşüncelerini yazmak için anı defteri de var. Panoramik Müze'de İstanbul'un fethi canlandırılıyor. Başbakan Erdoğan'ın bu projeyi çok beğendiğini söyleyen Topbaş, aynı projenin Çanakkale Savaşları ve Preveze Deniz Savaşı için de yapılacağını belirtiyor.
TOPBAŞ'IN HEDEFLERİ
TURİZM: İstanbu'u turistlerin en çok ziyaret ettiği Avrupa kenti yapmak.
RAYLI SİSTEM: 635 Km'lik ağı toplu ulaşıma kazandırmak.
DERE ISLAHI: 1855 kilometrelik derelerin tümünü ıslah etmek.
DEPREM: Riskli bölgelerdeki imar düzenlemelerini gerçekleştirip, tümüyle risksiz güvenli yaşamı sağlamak.
Nebahat KOÇ/Akşam