Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri için iptal kampanyası!
Maçka Parkı’nda inşaatına başlanan Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri projesinin Ortaköy Vadisi'ne zarar vereceği söyleniyor. Tünel projesinin iptali için imza kampanyası başlatıldı.
İstanbul'da Beşiktaş'tan Sarıyer'e uzanan ve 3'üncü köprüye bağlanan “Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri” projesi Maçka Parkı ile birlikte kentsel park alanı olan Ortaköy Vadisi'ni de yok edecek.
Çünkü tünelin Levazım çıkışı, İstanbul'un kent merkezinde kalmış ender yeşil alanlarından biri olan 200 dönümlük Ortaköy Vadisi'ne yapılıyor.
BİNLERCE AĞAÇ YOK OLACAK
Park, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun yapılaşma ile “felç edildiğini” söyleyerek eleştirdiği ve yeni bir yasa ile koruma altına alınmasını istediği Boğaziçi sit alanında kalıyor. Maçka Parkı'ndan sonra Ortaköy Vadisi'ni korumak için de çevreciler harekete geçti. Ortaköy-Ulus arasında bölünüp parçalanmadan bütün olarak kalmış vadiyi korumak için Change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı.
Tünel projesinin iptali istemi başlatılan imza kampanyasında “Bölgeye ve İstanbul'a hizmet edecek bir parkın bu şekilde yok edilmesi cinayettir. Bu alanda trafik sorunu yokken hem trafik tıkanıklığı yaratılacak hem de vadi egzoz gazı deposu haline gelecek. İnşaat, Beşiktaş Belediyesi'nin bu alana diktiği binlerce ağacın yok edilmesine neden olacaktır” denildi.
MAHKEMELİK OLDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), 2002 yılında onayladığı ve tünel yapımını içeren “Ortaköy Vadisi Kentsel Park Projesi” için açılan ihale mahkemelik olmuştu. İstanbul 8. İdare Mahkemesi 2015 yılında ihaleyi kamu yararına aykırı bularak iptal etti. Ancak hazırlanan yeni plan ile dava konusuz bırakıldı.
İPTAL EDİLSİN
Maçka Parkı'nın Beşiktaş Vodafone Arena Stadı'na bakan girişinin, Dolmabahçe-Levazım arasında yapılacak karayolu tüneli çalışmaları kapsamında kapatılması protesto edildi. “Tünel Projesi iptal edilsin. Ağacımıza, parkımıza dokunma” yazılı pankart açan grup, yaklaşık 2 bin itiraz dilekçesini İBB'ye teslim etti.
Açıklamayı yapan mahalle sakini Kürşat Oral, projeyle ilgili her şeyin gizli kapaklı ve keyfi olduğunu söyledi. Baştan sona yasalara uygun olmayan bir sürecin işlediğini belirten Oral, “Sözgelimi projeyle ilgili henüz kesinleşmiş bir imar planı yok ama ihaleyi almış bir şirket var” diye konuştu.
BU PROJE HEM ERDOĞAN'I HEM DE ÇEVRECİLERİ KIZDIRACAK
Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda alanın önemli bir ekolojik koridor özelliği taşıdığı, çevredeki yoğun konut ve iş merkezi yapılaşması içinde nadir kalmış büyüklükte bir alan olduğu belirtildi. Ayrıca, bölgenin mevsimlik yağmur suyu akış güzergahında bulunduğu, kentsel işlevleri ve idari bölünmeyi belirleyen doğal bir eşik olduğu, yörenin mikro klimatolojik koşulları açısından önemli bir konumda bulunduğu vurgulandı. Bilirkişi, projeyi kamu yararına uygun bulmadı.
Sözcü
Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı
Belediyeye verilen itiraz dilekçesinde “Şişli ilçesi kentsel yoğunluk bakımından oldukça sorunlu bir alan olmakla beraber yeşil alan açısından da çok fakir bir kent alanıdır. Daha önce de gündeme gelen proje ile ilgili yeşil alanı azalttığı gerekçesiyle iptal kararları bulunmaktadır. Plan değişikliği mahkeme kararlarına ve yasalara aykırıdır” denildi. Dilekçede ‘Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa tünelleri projesine ilişkin Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı’nın’ iadesi ve iptali istendi.
YAKLAŞIM YOLLARı PARKIN İÇİNDE
İtiraz dilekçelerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne veren grup üyeleri üzerinde “Tünel projesi iptal edilsin, ağacımıza, parkımıza dokunma” yazan pankart açtı, “Maçka Parkı park kalacak” sloganları attı. Grup adına basın açıklaması yapan Kürşat Oral şöyle konuştu: “Projeyle ilgili her şey gizli kapaklı, her şey keyfi… Baştan sona yasalara uygun olmayan bir süreç işletiliyor. Projeyle ilgili henüz kesinleşmiş bir imar planı yok, ama ihaleyi almış bir şirket var. Bu proje ulaşım sorunlarını çözmekten ziyade İstanbul’un son kalan yeşil alanlarına hançer gibi saplanıyor ve Maçka Parkı kavşak haline getiriliyor. Projenin geliş ve gidiş tünelleri parkı kıskaca alıyor. Yaklaşım yolları parkın içine inşa oluyor. Maçka parkı bizim, hepimizin.” Oral projeye destek verdiğini iddia ettiği Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı da eleştirdi.
Hürriyet