06 / 05 / 2024

Donald Trump vergi artırımı kararını erteledi!

Donald Trump vergi artırımı kararını erteledi!

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanmasından gümrük vergisini artırma kararını erteledi.



ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile "verimli" ticaret müzakerelerinden dolayı gümrük vergisini artırma kararını erteleyeceğini ve ilerlemenin sürmesi durumunda anlaşma imzalamak için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile biraraya geleceğini kaydetti.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu açıklama ABD ve Çin'in aylardır devam eden ticaret savaşını sona erdirmek için bir anlaşmaya yaklaştığının şimdiye kadar en açık işareti olduğu belirtildi.

ABD ve Çin 1 Mart Cuma gününe kadar anlaşmaya varamazsa, Trump Çin'den ithal ürünlere yönelik yüzde 10 olan gümrük vergisini yüzde 25'e artırmayı planlıyordu.

Trump hafta sonuna uzatılan görüşmelerle bu gümrük vergilerinin şuan için yükseltilmeyeceğini kaydetti.  

Trump dün Twitter'da yaptığı açıklamasında fikri ve sınai mülkiyet hakları, teknoloji transferi, tarım, hizmetler, para birimi gibi zorlu meseleler üzerinde ilerleme olduğu ifade edildi.

Trump "Bu sürecin sonucu olarak vergilerin yükseltilmesi için belirtilen tarih olan 1 Mart'ı erteliyorum. Eğer taraflar daha fazla ilerleme kaydederse anlaşmayı nihai forma ulaştırmak amacıyla Başkanı Xi ile Florida'da Mar-a-Lago'da zirve planlıyorum. ABD ve Çin için çok güzel bir haftasonu" diye konuştu.

Trump, müzakerelerin sonuçlandırılması için yeni bir son tarih belirlemedi, ancak Beyaz Saray'da toplanan ABD devlet yetkililerine, müzakerelerde her şey yolunda giderse "gelecek veya iki hafta boyunca çok büyük haberler" olabileceğini  kaydetti.

Çin'in resmi Xinhua haber ajansı yaptığı açıklamada, anlaşmanın amacına "giderek daha fazla yaklaşıldığını" söyledi, ancak müzakerelerin son aşamalara yaklaşırken daha da zorlaşacağı konusunda uyardı.


Geri Dön