05 / 05 / 2024

Dondurulmuş balık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Dondurulmuş balık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Fatmagül Öztürk, gerekli şartlar ve kontroller oluşturulduğunda dondurulmuş balıkların daha güvenilir ve sağlıklı olduğunu söyledi.



Gıdanın uzun süre muhafaza edilmesini ve her mevsim tüketicilere ulaşmasını sağlamak için yapılan başlıca uygulamalardan biri de ürünlerin dondurulduktan sonra satışa sunulması. Uzun süreli saklama avantajının yanı sıra kayıpların önüne geçmek için geliştirilen yöntemlerden olan dondurulmuş su ürünleri de bu anlamda önemli bir alternatif gıda olarak karşımıza çıkıyor.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Fatmagül Öztürk de gerekli koşullar sağlandığında dondurulmuş balıkların güvenilir ve sağlıklı olduğunun altını çizdi. Yılın her mevsiminde balık tüketmek için en iyi alternatif olarak satışa sunulan dondurulmuş balık ürünleri, ulaşılabilir ve güvenli olmasıyla da dikkat çekiyor.

Balık ve diğer su ürünlerinin taze olduklarında da soğuk zincir araçları ile taşınması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Fatmagül Öztürk, dondurulmuş balık ürünleri alırken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler verdi. Öztürk şunları söyledi: “Dondurulmuş balık alırken önce son kullanma tarihine bakılmalıdır. Aslında bu alışkanlık paketli her ürün için geçerli olmalıdır. Marketten dondurulmuş ürün alırken ürünlerin uygun ortamda muhafaza edildiğinden emin olmak lazım. Ayrıca çözülmediğine de bakmak zorundayız. Market alış verişi yaparken tüm dondurulmuş gıdaları en son almamız gerekir ki, herhangi bir çözülme olmasın. Eğer aynı gün içerisinde tüketilmeyecekse ısı geçirmeyen özel taşıma poşetler kullanılmalıdır. Dondurulmuş balığı çözündükten sonra tekrar dondurma işlemine tabi tutmamalıyız. Bu kurallara uyulmaz ise gıda zehirlenmeleri yaşanabilir. Bazı birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde dondurulmuş balık ürünleri rahatlıkla tüketilebilir.”

Dondurulmuş balık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

BESİN İÇERİKLERİ BİRBİRİNE BENZİYOR

Taze balık ile dondurulmuş balık ürünlerinin besin içerikleri açısından birbirine benzediğini ifade eden Öztürk şöyle devam etti: “Yapılan birçok araştırma, testten geçen çoğu işlenmiş balık ürününün iyi kalitede olduğunu kanıtladı. Dondurulmuş ürünler besin kalitesinden bir kayıp yaşamıyor. Aslında daha güvenilir ve sağlıklı olduğu söylenebilir. Balığın beslenmeye olan katkısı malum. Bu nedenle yaygın tüketimin sağlanması için dondurulmuş balık saklama yönteminin artık hayatımıza daha çok girmesi gerekiyor. Dondurulmuş ürünler sayesinde her mevsim balık tüketimi mümkün olabiliyor. Mevsimsel tüketimin önüne geçmemiz ve soframızda her zaman balığa yer vermemiz gerek.”


 

 


Geri Dön