21 / 12 / 2024

Dönüşüm İstanbul'u güzelleştirecek!

Dönüşüm İstanbul'u güzelleştirecek!

Kentsel dönüşüm projeleriyle dev bir şantiyeye dönüşen İstanbul, daha yaşanabilir bir kent olacak.



Hürriyet Emlak Dergisi Ağustos sayısındaki habere göre, lk adımlar atıldı. Gecekondular teker teker yıkılıyor, yerlerine modern konutlar yapılıyor. En büyük ve heyecan verici olan proje, Kartal'da hayata geçecek. Kentsel dönüşüm projesi ile Kartal, önemli bir nüfusa ulaşacak. Bu konuda, 4.5 milyonluk dev bir yapılanmadan bahsediliyor. Yeni konut merkezlerinden biri de Küçükçekmece olacak. İlerleyen dönemde Başakşehir ilçesi sınırlarında kalacak Kayabaşı'nda 70 bin konutluk uydukent kurulacak.

Yaklaşık 3.5 milyon adetlik konut stokuna sahip İstanbul'da, bu konutların neredeyse üçte ikisinin iskansız olduğu belirtiliyor. Bunun yanında, tamamı kaçak olan mahalleler de, tapuları olmasına rağmen dönüşüme uğrayacak semtler de var. Bu dönüşüm projelerini zaman zaman Toplu Konut İdaresi(TOKİ), ilçe belediyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gündeme getiriyor, fakat İstanbul'un çehresini değiştirecek kapsamlı projeler bir türlü hayata geçirilemiyor. Zaman zaman inşaat şirketleri, gecekondu sahipleri ile anlaşıp "özel dönüşüm" projelerine de imza atabiliyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları bazı mahallelerde sert direnişle karşılaşırken, eleştiriler karşısında geçtiğimiz günlerde  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar "TOKİ, kentsel dönüşüm projelerini Türkiye'nin 140 noktasında yürütüyor. Erzincan'dan Karabük'e, Denizli'den Trabzon'a örneklerini yaptık bitirdik ve bunu gören insanlarımız ikinci, üçüncü, dördüncü etaplarını yapmak için bizi çok ciddi şekilde zorluyor. Kentsel dönüşüm işi çok zor, provokasyona, spekülasyona açık, bir takım mesnet bekleyen üretimsiz insanların engellemeye çalıştığı bir iştir" ifadelerini kullanmıştı.
Bayraktar, şunları kaydetmişti:"Çok net bir şekilde ifade etmek isterim ki biz devletiz, devletin memurlarıyız. Devlet vatandaşını mağdur etmez. Devlet niye vatandaşını mağdur etsin ki, niye vatandaşından istifade etsin. Ha; şu söylenebilir: 'Siyasi otorite hükümeti oluşturan siyasi yapı bu işi alacak kendi insanlarına peşkeş çekecek!' Böyle bir şeye de kimse müsaade etmez. Artık dünya bütünleşti, dünya globalleşti, iletişim arttı. İnsanlar kendi haklarını aramasını biliyorlar." Birçok yeni proje Peki; TOKİ Başkanı eleştirilere cevap olarak bu ifadeleri kullanırken, İstanbul'da belli başlı hangi projeler gündeme geldi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen dönemde 30 binin üzerinde konutun yıkılarak yeniden inşa edilmesi için proje hazırlamıştı. Ama yıkılıp yeniden yapılmayı bekleyen bina sayısı net olarak açıklanmıyor. İstanbul'daki yaklaşık 1.5 milyon binanın yarıdan fazlasının yıkılabileceği konuşuluyor. Bugüne kadar açıklanan en büyük projeler; Kartal, Pendik, Küçükçekmece ve Zeytinburnu'ndaki planlar. Tuzla, Pendik, Fatih, Beyoğlu ve Küçükçekmece'de bir bölümü başlatılan projeler mevcut. Mesela, Küçükçekmece'de yıkılan bazı gecekonduların yerine toplu konutların yapımı başlatıldı. TOKİ, Kayabaşı'na, 4 milyar dolarlık uydukent kuracağını açıklamıştı. Bu bölgede, ilerleyen yıllarda 70 bine yakın konut olacağı dile getiriliyor. Zeytinburnu'nda da, KİPTAŞ'ın başlattığı projede Merkez Evleri "İstanbul'a sıfır kilometre" sloganı ile yapılıyor.
Kentsel yenileme projeleri Kartal'daki dönüşümün büyüklüğünün de 10 milyar doları bulacağı öne sürülüyordu. Bunun yanında, Fatih ve Beyoğlu'nda da Sulukule, Balat, Unkapanı, Tarlabaşı, Şişhane, Tepebaşı gibi noktalarda da çalışmalar sürdürülüyor. Hatta, Fener-Balat projesinin ilk etabında bulunan 26 evin restorasyonu tamamlandı. Restorasyon yaklaşık 377 bin Euro'ya mal oldu. Yıllardır konuşulan dev projelerde ise önemli aşama kaydetmek mümkün olmadı. TOKİ ve KİPTAŞ, bazı semtlerdeki dönüşüm çalışmaları kapsamında birçok gecekondu sahibine başlatılan projelerle ev sahibi yaptı. 2023 yılına kadar İstanbul'un gelişimine yön verecek bazı çalışmalar şunlar:

Avcılar: İlçeden sanayi tesisleri kaldırılacak. Sanayi tesisleri yerine ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. 27 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Beylikdüzü hafif raylı taşıma hattının güzergahında kalan ilçe, ikinci derece merkez olacak. Jeolojik açıdan sorunlu olan sahil şeridinde konutlar yıkılarak yenileri inşa edilecek. 
Bağcılar: İlçede çok ciddi kentsel dönüşüm uygulaması yapılacak. İlçenin büyük bölümünde eski binalar yıkılıp yenileri inşa edilecek. Kazlıçeşme-İkitelli hattıyla metroya bağlanacak. Ayrıca Halkalı hattı da oluşturulacak. İlçenin sınırları içerisinde E-5-TEM bağlantı yolu açılacak. Alibeyköy, Gaziosmanpaşa ve Tekstilkent üzerinden inşa edilecek metro Bağcılar'a ulaşacak.
Bakırköy:Ayamama Deresi boyunca yeşil bant oluşturulacak. Bu bant sahil kesiminde de devam edecek. Birinci derecede merkez olma özelliği korunacak. Ataköy turizm bölgesine dönüşecek. Planlı ilçe, zemin ve inşaat kalitesi açısından deprem riski taşıyor. Bu sorun çözülecek.
Bahçelievler:E-5 üzerindeki eski sanayi tesislerinin bulunduğu arsalara az katlı ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Yapılaşmanın yüksek olduğu ilçede kentsel dönüşüm uygulanacak. İlçe metro ile Bakırköy'e, bir başka hatla da Yeşilköy'e bağlanacak. Yenibosna'daki sanayi tesisleri boşaltılacak, hizmet sektörüne yönelik yapılaşmaya izin verilecek.
Bayrampaşa: Sanayi tesislerinin tamamı boşaltılacak. Yerine ofisler ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Seyrantepe ile Kazlıçeşme arasında inşa edilecek metro hattı ilçeden geçecek. İlçenin büyük bölümünde dönüşüm yaşanacak.


Geri Dön