22 / 07 / 2024

Dört konuttan sadece 1'i deprem sigortası yaptırdı

Dört konuttan sadece 1'i deprem sigortası yaptırdı

Elazığ'da dün meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki deprem, Zorunlu Deprem Sigortasına gösterilen ilginin azlığını tekrar gündeme taşıdı




Merkez üssü Karakoçan ilçesi olan ve 51 kişinin ölümüne sebep olan depremden üç hafta önce Zorunlu Deprem Sigortası'nın tek muhatabı DASK'ın Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar'ın Elazığlıları 'önlem alın' diye uyardığı ortaya çıktı. Konu hakkında Zaman'a açıklama yapan Serdar, Elazığ'da, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren 87 bin 783 konuttan sadece 15 bin 439'unun poliçesinin bulunduğunu belirterek, "Elazığ'da Deprem Sigortası yaptıran hanelerin genele oranı yüzde 17,6. Dünkü depremin merkez üssündeki Karakoçan'da da 2.795 konutun sadece 299'u, Kovancılar ilçesinde 4.403 konutun ise 302'si poliçeli yaptırmış." diye konuştu. Tüm uyarılara rağmen şu ana kadar Türkiye'deki 13 milyon konutun sadece 3,5 milyonu Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmış durumda.
Bu tabloya rağmen Deprem Sigor-tası'nın bilinirliği 2008'de yüzde 50 iken geçen yıl yüzde 70'e çıktı. 'O halde neden hâlâ ciddi bir artış gözlenmiyor?' sorusuna, "Çünkü toplumda yanlış fiyat algısı var. Ayrıca Deprem Sigortası yaptırırken nasıl bir süreç izleneceği bilinmiyor ve 'Bana kimse sormuyor.' denilerek Zorunlu Deprem Sigortası geçiştiriliyor." diye cevap verdi. Birinci dereceden risk teşkil eden İstanbul'da 100 metrekarelik bir betonarme ev için yıllık 136 lira sigorta bedeli ödeniyor. İkinci yıl ise yenileme ve grup indirimi ile bu rakam yüzde 40 düşürülebiliyor. Yine birinci dereceden deprem riski taşıyan Elazığ'da da 100 metrekarelik betonarme bir evin yıllık sigorta bedeli 131 lira. Yenileme indirimi ile 107 liraya gerileyen rakam, grup indirimi ile birlikte 88 liraya düşüyor. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak için herhangi bir sigorta acentesine giderek bilgi alınabilir. Konutu ile ilgili bilgi sahibi olan (yüzölçümü, adresi) ev sahipleri ise ad, soyadı ve TC kimlik bilgileri ile bir sigorta acentesine giderek sigorta yaptırabiliyor. Sigortaya gösterilen ilginin yetersizliğinde ceza şartı bulunmamasının etkisi olup olmadığı sorusuna Serdar, "Bunun için trafik sigortasında olduğu gibi ceza getirilemez. Çünkü insan arabası ile yola çıktığında her an bir kişiye veya bir yere zarar verebilir. Ceza uygulaması da bu sebeple vardır. Fakat ev olduğu yerde sabittir." diye yanıt verdi. DASK bugüne kadar 20 milyon liraya yakın hasar ödemesi yaptı. Bunun yüzde 97'sini sadece kısmi hasar ödemeleri oluşturdu. Işık Sigorta Teknik Operasyon Müdürü Murat Yavuz ise, yakın zamanda yaşanan depremlerin bile çabuk unutulduğunu ve felaketlerden kimsenin ders almadığını belirtti. Yavuz, ufak sarsıntılarda vatandaşların deprem sigortasına yöneldiğini, bu dönemlerde poliçe adetlerinde artış olduğunu söyledi.

En fazla ilgi Marmara'da

BÖLGE ORAN (%)
Marmara Bölgesi 33
İç Anadolu Bölgesi 32,22
Ege Bölgesi 26,37
Akdeniz Bölgesi 19
Karadeniz Bölgesi 18
Doğu Anadolu Bölgesi 14
Güneydoğu Anadolu Bölgesi 11,5
Arif Bayraktar / Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

4 konuttan sadece birinin zorunlu deprem sigortası var

Türkiye'de nüfusun yüzde 98'i deprem bölgesinde olmasına rağmen zorunlu olan DASK yeterince ilgi görmüyor

Türkiye'de sigortalanabilir 13 milyon konutun 3 milyon 448 bininin (yani her dört konuttan birinin) zorunlu deprem sigortası (DASK) bulunuyor. Türkiye nüfusunun yüzde 98'i deprem bölgesinde yaşamasına rağmen, zorunlu olan DASK yeterince ilgi görmüyor. DASK poliçelerinin yüzde 41'i Marmara Bölgesi'nde. En az poliçe ise yüzde 2.40'la G. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor.
Önceki gün 6 büyüklüğünde deprem yaşayan Elazığ'da 87 bin 783 konutun sadece 15 bin 642'sinin (yüzde 17.80'i) DASK poliçesi bulunuyor.

Günde 36 kuruş
İstanbul'da ise 2 milyon 714 bin 462 konutun 941 bin 334'ü sigortalı (yüzde 34.70). 1999 Marmara depreminin ardından kurulan DASK'ın verilerine göre, 2000 yılından 2009 sonuna kadar toplam 266 depremde 20 milyon liralık hasar ödemesi yapıldı.
DASK poliçelerinde maksimum sigorta bedeli 140 bin lira. DASK'ın primleri binanın bulunduğu deprem risk bölgesi, binanın yapısı ve brüt yüzölçümüne göre belirleniyor.
Poliçe yenilemeler, grup poliçelerde, yani siteler ve apartmanlar için yapılacak toplu başvurularda yüzde 20 indirim yapılıyor.
DASK yetkililerinden alınan bilgiye göre, birinci derece deprem bölgesinde yer alan 100 metrekarelik betonarme bir konutun yıllık DASK primi 136 lira. Yani, bu konutun aylık DASK primi 11 lira, günlük ise 36 kuruş. Bu binanın bir sonraki yıl poliçe yenilemede ödeyeceği aylık prim 8.8 lira, toplu başvurularda ise ayda 7 lira.
Zorunlu olmasına rağmen DASK'ta sigortalılık oranının yüzde 27 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, "Sigorta hasar oluşmadan yapılması gereken ihtiyaçlar arasında. Örneğin, yaşanan sel felaketlerinin ardından konut poliçe satışlarında bir artış oldu" yorumunda bulundu.

Trafik kazası masraflarını sigorta şirketleri ödüyor!
Trafik kazası geçiren kişilerin tedavi masraflarını artık özel sigorta şirketleri karşılıyor. Daha önceden kaza geçiren kişilerin tedavi masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılıyordu. Ancak SGK, geçen yıl 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince tedavi bedellerinin `trafik sigortaları'ndan tahsil edilmesi gerektiğini belirterek, faturayı sigorta şirketlerine göndermeye başladı.
Öte yandan, trafik sigortası bulunmayan kişilerin tedavi giderleri ise Sigorta Güvence Fonu tarafından karşılanıyor. Güvence Fonu'nda kişi başına 175 bin liralık tedavi masrafının yanı sıra bedensel zararlar içinde tazminat ödeniyor. Ayrıca, ölen kişinin yakınlarına da 175 bin liraya varan oranda tazminat veriliyor. Yeni uygulamadan haberdar olmayan birçok kişi SGK ve hastanelerle sorunlar yaşıyor.
Trafik sigortalarının önemine değinen Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, "Kaza yapan bir aracın trafik sigortası varsa, bu bilgiler hastane tarafından Sağlık Bakanlığı'na bildiriliyor. Sağlık Bakanlığı da masrafları hangi sigorta şirketinden poliçe yapılmışsa, ona gönderiyor. Eğer, kaza yapan aracın trafik sigortası yoksa Sigorta Güvence Fonu'na başvuruluyor" dedi.
Ayfer Yıldız / Milliyet

Fukaraya sigorta da yok

Elazığ'da meydana gelen 51 kişinin hayatını kaybettiği deprem, zorunlu deprem sigortasını da yeniden gündeme getirdi. Depremin hemen ardından yapılan `elimizden gelen her şeyi yapacağız' açıklamalarının büyük bir kısmının da boş laftan ibaret olduğu görüldü. Zira pek çok konuda olduğu gibi yoksul, bunun bedelini canıyla ödediği gibi kalanların herhangi bir yardım alamayacağı da ortaya çıktı.

Elazığ'daki depremde hayatını kaybeden 51 kişinin evi DASK kapsamına girmedi.

Doğal Afet Sigortası Kurumu'nun (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, "Köy evleri ve kerpiç evler zorunlu deprem sigortası kapsamına girmiyor. Çünkü bu evlerin çoğu tapusuz. Ayrıca sağlam olmayan ucuz materyaller kullanılarak yapılıyor. Artık bu evlerin de sağlam temeller üzerine kurulması lazım. Elazığ'da konut sayısı 109 bini geçti. Poliçe sayısı ise 15 bin adette kaldı" dedi. Serdar'ın verdiği bilgiye göre, depremin etkili olduğu Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde toplam konut sayısı 9 bine yaklaştı, poliçe sayısı ise 600 adette kaldı.

Belediye sınırları dışında kalan yerler DASK kapsamı dışında kalıyor. Elazağ'ın tümünde zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı 15 bini geçiyor. 2010'da toplam konut sayısı 109 bin 729 adedi buldu. Depremin etkili olduğu ilçelere bakılınca Karakoçan ve Kovancılar'da 600 adet poliçe bulunuyor.

Serdar, evleri depremden hasar gören ve zorunlu deprem sigortası poliçesi bulunan yurttaşların ödemeler için 0212 368 08 00 numaralı DASK Çağrı Merkezi'ne ya da DASK adına poliçeyi düzenleyen sigorta şirketi ve acentesine başvuru yapmasını beklediklerini de dile getirdi.

Yurttaşların hasar başvurusu için sadece TC kimlik numarası vermeleri yeterli oluyor.
Cumhuriyet


Geri Dön