26 / 11 / 2024

Dorya bu yıl cirosunu 15 milyon liraya çıkaracak

Dorya bu yıl cirosunu 15 milyon liraya çıkaracak

Manisa'da üretim yapan Dorya Dekorasyon İnşaat Tekstil cirosunu krize rağmen 4 milyon lirası ihracattan olmak üzere 15 milyon liraya çıkaracak




İzmirli Ümit Yorgancıoğlu ve eşi Bahar Hanım'ın kurup büyüttüğü lüks mobilya markası Dorya Panama'dan Hong Kong'a kadar çok sayıda işadamı, devlet adamı ve ünlü kişilerin evini, ofisini donatıyor. Halen yurtdışında 11 distribütörlüğü ve 3 mağazası bulunan firma bu yıl krize rağmen ciroyu büyütüyor ve 4 milyon lirası ihracattan olmak üzere 15 milyon lira bekliyor.

Son yıllarda hızla gelişen Türk mobilya sanayiinde tamamen el işçiliği ile üretime odaklanıp, özgün tasarımlarla dünya markası olmayı başaranlar da var. İzmir'in köklü ailelerinden Yorgancıoğlu Ailesi'ne mensup Ümit Yorgancıloğlu'nun 1979'da `iç mekan kontrat' işleri yapmak için başladığı girişimcilik, eşi Bahar Yorgancıoğlu'nun `özgün mobilya perakendesi' yapma fikriyle şimdilerde bambaşka bir vizyonla yoluna devam ediyor. Geçen yıl Milano'daki `Salone Internazionale del Mobile' Fuarı'nda çok özel markaların arasında stant açmayı da başaran Dorya Dekorasyon İnşaat Tekstil A.Ş. (Dorya), Manisa'da üretim yapıyor ve 126 kişilik istihdama sahip. Firma 2008'de 13.8 milyon lira olan cirosunu bu yıl krize rağmen 4 milyon lirası ihracattan olmak üzere 15 milyon liraya çıkaracak. Dorya'nın ikinci kuşak yöneticisi Fikri Doruk Yorgancıoğlu, babası ve annesinin yolunda ilerliyor.

Şirketlere tefrişle başladı

Babası Ümit Yorgancıloğlu'nun 1979'da iç mekan kontrat işi yapan bir firma kurarak yola çıktığını ve büyük firmaların patron ve üst düzey yöneticilerinin çalışma mekanlarını `tefriş' ederek ilerlediğini söyleyen Fikri Doruk Yorgancıoğlu, şöyle konuşuyor: "Bu işimiz de halen devam ediyor ama toplam işimizin yüzde 20'sini oluşturur. Babam aslında finans eğitimi almış ama bu alanda çok yetenekli olduğunu keşfetmiş. 1989'da annem `bu işin perakendesini kuralım' demiş. Böylece özgün tasarım, çok kaliteli mobilyalar üretip satmaya başlamışlar. Şu anda bir yönetim kurulu üyemizin tek işi dünyayı dolaşıp en iyi ağaçları bulmak ve alımını yapmak."

Yurtdışında mağaza

İzmir, İstanbul,  Ankara  mağazaları derken, yurt dışında da Dubai, Tahran ve Moskova'ya mağazalar açtıklarını söyleyen Yorgancıoğlu, "1990'larda ihracata başladık. Yurt dışına 11 distribütörlük verdik. Yunanistan, Norveç, Almanya, İngiltere iyi pazarlarımız. ABD'de de şirket kurduk ve orada da mağaza açacağız" diyor. Üretimi Manisa'da 126 kişilik bir ekiple yaptıklarını belirten Yorgancıoğlu, "Üretimimizin yüzde 80'ini maundan yapıyoruz. Üretim planlaması yüksek teknolojiyle yapılıyor sonrası tamamen el işçiliği" diye konuşuyor.

Hedef dünyada ilk 5

Fikri Doruk Yorgancıoğlu, "Çok farklı ürünlerimiz oluyor. 3-4 metrelik egzotik ağaçlardan yaptığımız kapılarımız var ve dünyanın her yerine gönderiyoruz. Hedefimiz özgün ve lüks mobilyada dünyada ilk 5 marka arasına girmek" diyor.

Sarayları makam odalarını donattılar

TÜRKİYE'de parti genel merkezlerinde bazı liderlerin, bazı ordu komutanlarının, büyükelçilerin, başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere bazı ticaret ve sanayi odası başkanlarının makam odalarını tefriş eden Dorya, yurt dışında ve yurt içinde Radisson, The Ritz Carlton, Four Seasons gibi otellerde de önemli hizmetler vermiş. Ayrıca Tacikistan Devlet Sarayı, Dubaili Al-Ain Ailesi'nden Şeyh Al Tahnoun'un sarayı, Hamrian Ailesi'nin Dubai'deki konutları da Dorya tarafından tefriş edilmiş. Bunların haricinde Los Angeles'dan Kuala Lumpur'a kadar geniş bir coğrafyada dünyaca ünlü bir çok kişinin villa ve malikaneleri de Dorya markasıyla süslenmiş.

Dünyanın en büyük kumaş üreticileri,  İzmir  koleksiyonu da yapıyor

DORYA CEO'su Fikri Doruk Yorgancıoğlu, lüks mobilyalar için kullandıkları kumaşların da dünyanın en kaliteli kumaş markalarınca üretildiğini belirterek, "Bu konuda da farklı bir milliyetçilik yaptık. Bu kumaşçıların `Milano, Floransa' gibi kumaş koleksiyonları vardır ve bütün dünyada bizim gibi mobilya markalarına satarlar. Son yıllarda biz de bastırdık ve İzmir, Paşa gibi koleksiyonlar yaptılar ve o kumaşları da tüm dünyaya satıyorlar. Böylece dolaylı olarak İzmir'imizin Türkiye'nin adını da dünyaya duyurmuş olduk" diyor.
Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet


Geri Dön