02 / 05 / 2024

DOSB, altyapı çalışmalarını beş yılda tamamlamayı hedefliyor!

DOSB, altyapı çalışmalarını beş yılda tamamlamayı hedefliyor!

Bölge genelindeki altyapı çalışmalarını, yaklaşık beş yıl içinde tamamlamayı planladıklarını kaydeden DOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa R. Türker, "Altyapı çalışmalarının ardından, bölgede faaliyet gösteren firma sayısında artış bekliyoruz" dedi..



Bölge genelindeki altyapı çalışmalarını, yaklaşık beş yıl içinde tamamlamayı planladıklarını kaydeden DOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa R. Türker, "Altyapı çalışmalarının ardından, bölgede faaliyet gösteren firma sayısında artış bekliyoruz" dedi. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa R. Türker, bölge genelindeki altyapı çalışmalarını, yaklaşık beş yıl içinde tamamlamayı planladıklarım söyledi. Türker, "Altyapı çalışmalarının tamamlanmasından soma, bölgede faaliyet gösteren firma sayısında artış bekliyoruz" dedi.
DOSB'de, imar planlarının onaylanması ile birlikte 2005-2011 yıllan arasındaki dönemde, firma sayısının yüzde 35 arttığım belirten Türker, Dilovası bölgesinin Organize Sanayi Bölgesi'ne dönüştürülmesi çalışmalarına, bölgedeki çarpık yapılaşmanın önlenmesi, sanayi kuruluşları arasındaki koordinasyonun sağlanması, 4562 Sayılı Organize Sanayi Kanunu'nun sanayiciye sunduğu imkanlardan faydalanılması ve çevresel olumsuzlukların asgariye indirilmesi amacıyla, 90'h yılların başında, Dilovası Sanayicileri Vakfı (DİSAV) öncülüğünde başlandığım anlattı. Türker, 2002'de faaliyete geçen bölgenin bugün, D-100 Karayolu, TEM bağlantısı, demiryolu taşımacılığına uygun bağlantıları ve bölge sınırlarında bulunan yedi adet kuru ve sıvı yük tahmil ve tahliyesine uygun yüksek liman kapasitesiyle, yatırımcı için çok avantajlı bir OSB olduğunu söyledi. Türker, ağırlıklı olarak metal ve kimya sektöründeki kuruluşların faaliyet gösterdiği bölgede 592 adet sanayi parselinin bulunduğunu aktardı. Toplam 600 hektarlık sanayi alanına sahip olan bölgede, 202 firmanın yer aldığını kaydeden Türker, 15 bin kişinin istihdam edildiği bölgenin, yüzde 27lik doluluk oranına sahip olduğunu dile getirdi. DOSB'da faaliyet gösteren firmalardan 14'ünün, 2012 yılında İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde bulunduğunu ifade eden Türker, bölgedeki yatırım miktarının 5 milyar dolar, sağlanan katma değerin ise 10 milyar dolar olduğunu aktardı. Bölgeden yıllık 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını da dile getiren Türker, bu rakamlarla bölgenin Türkiye için büyük önem taşıdığım vurguladı.
Bölgenin bir kısmının daha önce yapılanmış olmasının, altyapı çalışmalarının daha yavaş ilerlemesine neden olduğunu kaydeden Türker, şöyle konuştu: "Mevcut yapılanmanın olduğu yerlerdeki altyapılar yetersiz de olsa kullanılmakta.
Yapılan çalışmalar ile mevcut altyapılar yenilenmekte ve eksiklikler ivedilikle tamamlanmaya çalışılmaktadır. Bölge genelindeki altyapı çalışmalarının yaklaşık beş yıl içinde tamamlanması planlanmakta olup, altyapı çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, bölgede faaliyet gösteren firma sayısındaki artış oranının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz." Atıksu arıtma tesisi devreye alındı Dilovası Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi'nin yüzde 80'inin tamamlanarak, 2010 yılında devreye alındığım hatırlatan Türker, arıtma işlemi sonrasında oluşan çamurların, biyolojik son çökeltim havuzundan aldığını ve çamur yoğunlaştırma ünitesine gönderildiğini vurguladı.
Dekanterlerle yüzde 20-25 oranında susuzlaştınlan çamurun, konveyörler vasıtası ile 'Çamur Kurutma Tesisi' besleme haznesine alındığını anlatan Türker, böylece arıtma çamurunun yüzde 90 oranında kurutulmasının sağlandığını söyledi. Kurutma tesisi çıkışından alınan kalorifik değeri yüksek olan çamurların, Lisanslı Yakma Tesisleri'ne gönderildiğini belirten Türker, 2011 yılında bin 800 ton yüzde 90 kurulukta arıtma çamurunun, Çevre ve Şehircilik Bakanhğı'ndan Lisanslı Yakma Tesisi'ne gönderilerek bertaraf edildiğini ve tesisin sıfır atık ile çalıştığım dile getirdi. Türker ayrıca, bölge sınırlan içinde faaliyet gösteren ve kirletici emisyonları olan firmalann bacalanna, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, online izleme cihazlan taküdığını ve Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 24 saat kirletici emisyonların izlendiğini kaydetti.
Türker, bölgedeki hava kirliliğine yönelik önlemlerin alınması için TÜBİTAK'la gerçekleştirdikleri proje ile hazırlanan rapor sonucunda, bölgedeki hava kirliliğine, kirletici kaynağı olan firmaların haricinde karayolundan gelen araç kir15 bin kişi I Mustafa R. Türker, ağırlıklı olarak metal ve kimya sektöründeki kuruluşların faaliyet gösterdiği DOSB'de, 592 adet sanayi parselinin bulunduğunu ve 202 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Türker, bölgede 15 bin kişinin istihdam edildiğini de ifade etti.
liliği ile gecekondularda yakılan kalitesiz yakıtın da sebep olduğunu ifade etti. Türker, "Müdürlüğümüz sanayirileri tarafından hibe edilen Hava Kirliliği Ölçüm istasyonu ile Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircüik İl Müdürlüğü'ne ait istasyon tarafından, bölgemizdeki emisyon değerleri 24 saat ölçülüyor ve Çevre ve Orman Bakanlığı'na online olarak bağlanıldığı için, değerler izlenebiliyor" diye konuştu.
15 milyon 500 bin TL'lik yatırım Bununla birlikte bölge müdürlüğü sınırlan içinde faaliyet gösteren firmalann enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için, TEİAŞ ile sistem kullanım ve bağlantı anlaşmalan imzaladıklannı ifade eden Türker, "Bu anlaşma kapsamında 2X100 MVA Dilovası İndirici Trafo Merkezi'ne 9 milyon 312 bin TL yatınm yaptık. Aynı zamanda bölgedeki mevcut enerji nakil hatlanmn firmalar tarafından artan enerji ihtiyaçlarına cevap veremeyecek durumda olması nedeniyle, master planını yaptırdık, onaylattık ve OG-AG Elektrik Dağıtım Şebekesi'ne 15 milyon 500 bin TL'lik yatınm yaptık" dedi. Dilovası OSB 2'nci Etap OG-AG Elektrik Dağıtım Şebekesi Yapım İşi İhalesi'nin gerçekleştirilerek Haziran 2012 tarihi itibanyla çalışmalara başlandığını dile getiren Türker, 2'nci Etap'ta kalan tüm firmalann beslendiği havai enerji nakil hatlarının iptal edüerek, bu firmalann yer altı elektrik dağıtım şebekesinden beslenmelerinin sağlanacağını ifade etti. Türker, şöyle devam etti: "Aynca yeni şebekeye Scada Sistemi kurularak, dağıtım şebekesinden beslenen firmaların elektrik sayaçlan Scada Sistemi ile uzaktan okunarak faturalandınlmaya başlandı.
Elektrik tesislerinin anlık tüketim ve tüm değerleri bölge firmalanmız tarafından da izlenmesinin yanı sıra şebekede oluşabilecek anzalar anında tespit edilerek çok daha kısa sürede müdahale edilebilecek" dedi.


Dünya Bölge

Geri Dön