29 / 04 / 2024

Döviz kredileri, AVM'lerde TL ile kiraya geçişi engelliyor!

Döviz kredileri, AVM'lerde TL ile kiraya geçişi engelliyor!

Perakendeciler AVM'lerde kiraların TL ile ödenmesini isterken, AVM yatırımcıları ise kredilerin ödemelerinin döviz cinsinden, olduğunu belirterek bunun mümkün olmayacağını söylediler



Son dönemde hızlı yükselen döviz kuru dolayısıyla perakendeciler ve AVM yatırımcıları arasında başlayan "TL kira' tartışmasında sular durulmak bilmiyor. Döviz ile kira ödeyen markalar, 'Zarardayız, TL ile kira ödeme dönemine geçilsin' derken, AVM yatırımcıları ise, Yapılan yatırımlar uzun süreli, döviz kredileriyle yapılmış yatırımlar. TL'ye geçmek zor görünüyor' açıklamasında bulunuyor. AVM'de yapılan ticaretin son dönemde büyük artışlar gösterdiğine işaret eden yatırımcılar, "Sıkıntı yaşayan markalara sadece kriz dönemlerinde değil, ihtiyaçları olduğu sürece yardım ediyoruz. Bu dekorasyon yardımı da oluyor, kur sabitleme de. Ancak ihtiyacı olmayan, kazana iyi olan markalara yardım etmek ticarete aykırı bir durum" ifadesinde bulunuyor. AVM yatırımcılarının konuya yönelik açıklamaları ise şöyle:

Torun: Borç bitmeden TL'ye geçilmez

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun: "AVM kiracılarının TL ile kira dönemine geçmeyi ne kadar çok istedikleri net değil. Yatırımcı kanadından ise bunu isteyen yok. Çünkü yatırmalar bu yatırımları yaparken uzun vadeli döviz kredileri kullanıyorlar. Kredi verenler de ödemeleri aynı para cinsinden talep ediyorlar. Buradan kaynaklanan bir zaruret var. Krediler genelde 7-10 yıllık dönemlere yayılıyorlar. Kolay biten bir süreç değil bu. Bundan sonra yeni yapılacak AVM'lerde isteyenler TL'ye dönebilirler. Kredilerini TL kullanıp, kiralarında da TL anlaşması yapabilirler. Şu anda kiracılar mağdur gibi görünüyor. Ama geriye dönük 4-5 yıllık döneme bakacak olursanız kiracıların karlı olduğu süreci de görmüş olursunuz. Kur son günlerde çok yükseldi. Bu yüzden bir rahatsızlık var. Ancak bu durumdan yatırımcının avantajı var, bundan vazgeçemiyor gibi bir durum söz konusu değil. Yoksa neden bazı yatırımlar euro, bazıları dolar üzerinden yapılsın. Kârlı olan hangisiyse onunla anlaşma yapılırdı."

Turanlı: Gelişmelere göre kur sabitleme yoluna gidebiliriz

Viaport Genel Müdürü Ogün Turanlı: "Kurdaki artışla birlikte harekelenen ortamın geçici olduğunu düşünüyoruz. Bir süre sonra stabil hale gelecektir. Biz de bu yüzden biraz bekleme, ortamı gözlemleme karan aldık. Bu olaylar son bir, iki haftada gelişti. Perakendeciler kurdaki artış dolayısıyla tedirgin. Kiracılarımız için toplantılar yapıyoruz. Ancak biz ortamı biraz daha gözlemleyeceğiz. Eğer kurdaki artış devam ederse TL'ye geçmek yerine, kuru sabitleme yoluna gidebiliriz. Bu yönetim kurulumuzun alacağı bir karar. Bizim 188 kiracımız var. Biz ciroları çok yüksek olan bir AVM'yiz. Bu anlamda da bizde çok belirgin sıkıntılar yok. Çok fazla şikayette almadık. Ama biz şikayet almadık, uzak kalırız gibi bir tutumumuz yok. 3 sene önce kur sabitti, kimse panik yapmadı. Doğal olarak artış başlayınca insanlar panikliyor. Ancak biz kurun belli bir seviyeye ineceğini düşünüyoruz."

Belgü: TL ile kiraya geçmeyi gerektirecek bir ihtiyaç yok

Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü: "Şu anda AVMlerimizde TL ile kira dönemine geçmeyi gerektirecek bir ihtiyaç yok. Bize de kiracılarımızdan bu yönde talep geldi. Kur bazı dönemlerde düşüyor, bazı dönemlerde yükseliyor. Şimdi yükselme dönemine girdi ama biz bir süre sonra yoluna gireceğini düşünüyoruz. Eğer çok farklı değişiklikler olursa kararlarımızı gözden geçireceğiz elbette. Ancak bunu gerektirecek bir durum yok. AVM'lerde ticaret çok artü. Ayrıca bizim TL'ye geçme gibi bir şansımız da yok. Çünkü kredilerimizin yüzde 80'i yabancı menşeili. Artık Türk markalarının da bu tip kredileri TL üzerinden vermelerinin şansı yok. Çünkü maliyetler çok yüksek."

Kodal: Sıkıntılı perakendeciye zaten yardım ediyoruz

Alışveriş Merkezi Yatmmcıları Derneği (AYD) Başkam Hakan Kodal: "AVM yaünmlan uzun vadeli kredilerle yapılan yatırımlar. TL'yi bu şekilde kullanma gibi bir şansınız yok. Bunlar 10-15 yılda kendini çeviren büyük yatırımlar. TL finansmanımız varken dövizle yatırım yapmıyoruz. Böyle olması için hesap bilmememiz gerekir. Döviz kurunun yükselmesi kısa vadede sorun olabilir. Ancak kiraları TL'ye çevirip enflasyona endekslemek kiracılar için zarar, yatırımcı için daha karlı bir durum. Kurdaki bu değişimler dolayısıyla genel bir değişikliğe gitmek genel mantığa aykırı. Bunlar ticari anlaşmalar. AVM'ler sıkıntı yaşayan kiracılarına zaten kur sabitleme, dekorasyon yardımı gibi çeşitli desteklerde bulunuyorlar. İhtiyacı olmayan markalara bunları yapmak ticarete aykırı. Dalgalanmalar olduğunda bireysel sorunlar çözülür. Bu yüzden TL'ye dönmenin tercih edilir bir yanı yok"
Dünya


Geri Dön