28 / 12 / 2024

Dövizle konut kredisi 200 bin kişiyi mağdur etti!

Dövizle konut kredisi 200 bin kişiyi mağdur etti!

Dövizle konut kredisi kullananlar da borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısına kendilerinin de dahil edilmesi için milletvekilleri, Hazine ve BDDK yöneticilerine faks gönderiyor



Japon Yeni ile borçlandılar, kur artışına daha fazla dayanamadılar...

Dövizle konut kredisi kullananlar da borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısına kendilerinin de dahil edilmesi için milletvekilleri, Hazine ve BDDK yöneticilerine faks gönderiyor.

İnternette oluşturdukları web siteleri sayesinde ortak hareket eden döviz cinsi veya dövize endeksli konut kredisi mağdurları, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın banka genel müdürleri ile yapacağı görüşme öncesi basın kuruluşlarına yoğun faks gönderdi.

JAPON YENİ MAĞDURU

Hareket ile ilgili bilgi veren Japon Yeni kredisi mağduru Hakan Özcan, 2007 yılında, özel bir bankanın ısrarı sonucu 80 bin lira karşılığında 7.7 milyon Japon Yeni tutarında kredi kullandığını belirterek, şu bilgiyi verdi:

''Eşim ile beraber 2008 yılında ev alır mıyız alamaz mıyız diye hesap içindeydik. Bulduğumuz evlerin fiyatlarını TL kredileri ile karşılaştırdığımızda ödeyemeyeceğimiz kadar yüksek ödemeler karşımıza çıktığı için vazgeçiyorduk.

Son olarak bulduğumuz ev için bize Japon Yeni önerdiler. Son 15 yılda Japon Yeni'nde ciddi bir artışın olmadığı, hatta çoğu bankacının da şahsen bu krediyi kullandığını belirterek aklımıza soktular. Geri ödemesi çok cazip olan bu krediyle ben ve eşim evi almaya karar verdik. 7 milyon Japon Yeni çekip ayda 780 lira geri ödemeyle 10 yıllığına anlaştık. İlk iki ay hiç bir sorun yoktu, yaklaşık 800 lira gibi bir rakamı geri ödüyorduk. Üçüncü ayda artışlar başladı ve 800 liralık taksit, bir kaç ay sonra 1200 liraya yükseldi. Hızla artan yen, kabusumuz oldu çıktı. Ev aldık diye mutlu olmuşken, şimdi de neden aldık diye kahroluyoruz. Eşim ve benim toplam gelirimiz zaten 2 bin lirayı anca buluyor. Evimin ekmeğini, çocuğumun geleceğini bankalara vermek, artık canımızı çok yakar oldu.''

Söz konusu internet sitelerinin kurucusu ve yöneticisi, kendisi de Japon Yeni cinsinden konut kredisi mağduru olan Aygün Gürcan, özellikle özel bankaların, TL kredisi kullanamayacak, sabit gelirli sanayi işçilerine, Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden kredi önerdiğini, bu yanlış yönlendirme nedeniyle insanların mağdur olduğunu söyledi. Siteyi 1,5 yıl önce kurduklarını, Merkez Bankası, BDDK, siyasi parti yetkilileri ile görüştüklerini ve bir sonuç alamadıkların anlatan Gürcan, başlattıkları ''faks yağmuru'' protestosunda ortalama 500 kişinin birlikte hareket ettiğini, ancak mağdur sayısının 200 bin civarında olduğunu öğrendiklerini belirtti.

'MAĞDURLARIN çOĞU BU İLLERDE'

Mağdurların çoğunun İzmir, Manisa, Kayseri gibi illerde olduğunu öne süren Gürcan, şunları kaydetti:

''Bankalar, dolar üzerinden aldıkları bu kredileri Japon Yeni üzerinden tüketicilere kullandırdı. Dolar bu dönemde yüzde 20 artarken, Japon Yeni'ndeki artış yüzde 70'i geçti. Bankalar haksız kazanç sağladı. Biz, Japon Yeni'ndeki krizin etkilerini ortadan kaldırarak, kredilerimizin TL'ye dönüştürülmesini ve borçlarımızın yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. 50 bin liralık kredi borcu, 22 bin liralık ödemeye karşın 64 bin liraya ulaştı. Kimsenin ödeme yapacak hali kalmadı. Bu en az 200 bin kişiyi ilgilendiren toplumsal bir sorun. Belirlenecek ortalama bir kur üzerinden borcumuz TL'ye çevrilerek yapılandırılsın.''

Japon Yeni kredisi mağdurları, bankaların, TL kredilerde dosya masrafı almasına karşın Japon yeni kredilerde 4-5 bin liraya varan dosya masrafını almadığını, aylık ödemelerin de TL'ye göre yarı yarıya düşük tuttuğunu belirterek, insanların bu cazibeler nedeniyle Japon Yeni cinsinden kredi kullandığını, ancak kurlardaki artıştan dolayı şimdi mağdur olduğunu öne sürüyor.

MB UYGULAMAYI KALDIRMIşžTI

Mağdurlar, Merkez Bankasının 2009'da döviz geliri olmayanların döviz cinsinden kredi kullanmasını uygulamadan kaldırdığına dikkati çekerken, 2008'de bu kredileri kullananların mağduriyetinin devam ettiğini vurguladı.

KUR ARTIşžI YÜZDE 75'İ GEçTİ

Yapılan belirlemeye göre, 2008 yılı başında bin 67 lira olan 100 Japon Yeni'nin döviz alış kuru, 20 Aralık 2010 itibariyle yüzde 72.52 artış ile bin 841 liraya yükseldi.
Akşam

Basında yer alan diğer haberler:

Dövizle ev alan yanıyor

Vatandaşın aldığı kur riski neden önem taşıyor  

şžirketler kadar kendi riskimizi yönetebilmemiz büyük önem taşıyor. Aldığımız her finansal karar bankacılık için de risk haline geliyor. Bu hafta yeniden gündeme gelen dövizle borçlanma konusunun en çarpıcı örneği, Yen ile kullanılan krediler. Kriz öncesi Japon Yeni'nin cazibesi ile kullanılan krediler bulunuyor. Ancak Yen'de son 15 yılda devam eden istikrarın bozulması bir anda kredi maliyetlerini artırdı. Hatta bu hafta Merkez Bankası da kur riskinin alınmaması konusunda inceden bir uyarı yaptı.  

Konut kredisi alırken yapılan hatalar nelerdir  

Konuttaki faiz oranları düşük seviyelerini halen koruyor. Ev almak isteyenler sırada bekliyor. Konut alımında yapılan en büyük hata, konut bedelinin tamamının banka kredisi ya da borçlanma ile finanse edilmeye çalışılmasıdır. Bankalar ve en son alınan tedbirler buna izin vermiyor. Ancak yine de peşinatı olmadan birçok vatandaşın finansmanın tamamını borçlanarak yapmaya çalışması riskleri beraberinde getiriyor. Konut bedelinin en az yüzde 25'lik bölümün kişilerin kendi öz varlığından finanse ediliyor olması önemlidir. İkinci önemli hata, gelire uygun olmayan ödeme planları daha sonra taksitlerin ödenmesini geciktiriyor.  

Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Sayısız konut projeleri farklı ödeme seçenekleri sunuyor. Burada finansman maliyetleri kadar, vadeler büyük önem taşıyor. Bazen bir türlü bitmeyen uzun vadeler ödemelerin aksamasına neden oluyor. Konutun ne amaçla alındığı önemlidir. Yatırım amaçlı alınacak konutlar, prim yapabilecek konuma ve konut bedeline sahip olmalıdır. Bankaların sunduğu sayısız ödeme seçeneklerini mutlaka karşılaştırın. Uzun vadeli finansman seçenekleri konut bedelinin çok üzerinde ödemeler yapılmasına neden oluyor. Kur riski asla almayın. Dövizle borçlanmak kredi maliyelerini 2 katına çıkaracak etkiler yapabilir.
Takvim/KADİR TUNA


Geri Dön