Genel

Dövizli konut kredisi mağdurları çözüm istiyor!

2008'de japon yeni ve isviçre frangına endeksli konut kredisi alan vatandaşlar döviz kurlarının aşırı artması nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, devletten yardım istedi  

Türkiye'de yaklaşık 100 bin kişinin bu nedenle mağdur olduğunu söyleyen vatandaşlar seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı. 2008 yılında başlayan uylgulama kapsamında faiz oranları düşük olduğu için bankaların büyük teşvikiyle Japon Yeni ve İsviçre Frangı'na endeksli konut kredisi aldıklarını ancak iki ay sonra kurların yukarı doğru fırladığını söyleyen Aygün Gürcan, 'Bizler uyanık değil, TL ile kredi almaya gücü olmayan insanlarız. Kısa sürede kurlar yüzde 80 arttı. Pek çok aile bu nedenle dağılma aşamasına geldi. O dönemde TL ile krediyi zorlaştırıp, dövizli kredide her türlü kolaylığı sağlayan bankalar şimdi yüzümüze bakmıyor. Devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz' diye konuştu.
Süleyman Sağat/YeniAsır

Basında yer alan diğer haberler:

Kahtalı Mıçı dövizzede oldu

BEYOĞLU"nda aralarında türkücü Kahtalı Mıçı"nın da bulunduğu kendilerini dövizzede olarak adlandıran bir grup, bankalardan konut alımı için TL yerine, döviz kredileri almaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek eylemde bulundular. Eyleme katılanlardan bazıları döviz kredisiyle konut alımının, TL"ye göre daha avantajlı olduğuna kendilerinin inandırıldığını, gelinen noktada ise mağdur duruma düştüklerini söylediler.

Galatasaray Lisesi önünde saat 13.00 sıralarında bir araya gelen 20 kişilik grup, 'Dert bizde deva Başbakan"da', 'Kriz teğet geçti bizleri ezdi geçti', 'Bıçak kemiğe dayandı', 'Japonlar bile halimize ağlıyor' şeklinde dövizler açtılar. Türkücü Kahtalı Mıçı ve eşi Hülya Aslan"ın da aralarında bulunduğu grup adına basın açıklamasını Ali çankaya okudu.

Cumhurbaşkanı, TBMM, Başbakan ve tüm siyasi parti liderlerine seslendiklerini belirten Ali çankaya, 'Biz sayıları 250 bin kişiyi bulan dövizzedeleriz. Bu sayıların ailelere yansıyan etkilenme sayısı 1 milyondur. En temel ihtiyacımız olan ˜Barınma" ihtiyacımızın temini için bankalardan TL yerine, dövizle kredi kullanarak konut aldık. Ancak gerek ülkemizde gerekse dünyada baş gösteren büyük ekonomik kriz nedeniyle 1.000 TL ile başlayan kredi ödemesi ne yazık ki şu an 1.800 Tl olmuş, yüzde 30 fark etmiştir. Bu büyük bir falakettir. Felaket illa evimizin yanması, sel, deprem olması demek değildir. Felaket karşısında yuvalarımız yıkılmakta, boşanmalar olmakta, psikolojik sarsıntı geçirmekteyiz. Millet olarak bu konuya müdahil olmanızı istiyoruz.' dedi.

En makul çözümün bankaların her bir mağdura dövizle kredi kullandıkları tarihin taban alınarak TL'ye geçmesi olduğunu ifade eden çankaya, 'Anayasa"nın hükmü açıktır ˜Devlet tüketiciyi korur" o halde sayın Cumhurbaşkanı"ndan himmet bekliyoruz. Sayın Başbakanımız"dan sorunun çözümünü bekliyor ve tam olarak güveniyoruz. Ülke kaybetmemiştir. Ancak bizler öyle değiliz. Bizi unutmuş olamazsınız' dedi.

Basın açıklamasının ardından konuşan türkücü Kahtalı Mıçı"nın 35 yıllık eşi Hülya Aslan, konut kredisi için kullandıkları 110 bin TL"nin faizle 180 bin TL"ye ulaştığını ve mağdur olduklarını söyledi.
Hürriyet/Taner YENER