24 / 11 / 2024

Dow Bina Çözümleri ürünleri CE Belgeli olarak üretiliyor

Dow Bina Çözümleri ürünleri CE Belgeli olarak üretiliyor

Dow Bina Çözümleri'nden CE belgeli üretim için  40 milyon dolarlık yatırım




Dünya kimya devi Dow Chemical'ın bünyesindeki Dow Bina Çözümleri işkolu; yapı, inşaat, yalıtım malzemesi ve yapıştırıcı ürünlerin yanı sıra ısı yalıtım sistemleri sunan sektöründe lider bir kurum olarak faaliyet gösteriyor. Ülkemizde gerçekleştirilen çok büyük projelerde 20 yıldır dünyada ise milyonlarca binanın ısı yalıtımda 50 yılı aşkın süredir, Dow Bina Çözümleri'nin tescilli markası STYROFOAM™ yalıtım ürünleri ve mavi renkli XPS ısı yalıtım levhaları kullanılıyor.

Türk yalıtım sektörünün öncü ve lider firması Dow Bina Çözümleri, Mayıs 2009'dan bu yana STYROFOAM™ ürünlerini, AB ülkelerinin kullandığı çevre dostu şişirme gazlarıyla, Uluslararası CE Belgeli olarak üretiyor. Ekonomik krize rağmen Gebze Dilovası'ndaki üretim tesislerinde 40 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Dow Bina Çözümleri, STYROFOAM™ üretim kapasitesini 750 bin metreküpe çıkarmış bulunuyor.

30 yıl sonra bile ilk günkü performansını sergiliyor

Kısaca XPS olarak adlandırılan ekstrüde polistiren ısı yalıtım levhaları; polistiren hammaddesi kullanılarak levhalar şeklinde üretilen, homojen hücre yapısı olan, ileri teknolojiye sahip bir ısı yalıtım malzemesi... STYROFOAM™ yalıtım levhalarının, amacına uygun büyüklükte, homojen ve kapalı hücreli yapısı rakipsiz teknik üstünlük sağlıyor.

STYROFOAM™ levhalar; mükemmel ve sürekli ısı yalıtımı, suya karşı mükemmel direnç, dona karşı yüksek dayanıklılık, yüksek ve uzun süreli basma mukavemeti, yüksek elastikiyet, kullanım yerine uygun optimum su buharı difüzyon direnci gibi eşsiz özellikler taşıyor. Bu ürünü diğer ısı yalıtım malzemelerinden ayıran en büyük fark, dış ortam koşullarına ve mekanik etkilere karşı dayanımı… STYROFOAM™ levhalar, uzun süreli dayanımı (durabilite) sayesinde, günümüz binalarında ve mühendislik projelerinde bina ömrü boyunca değişmeyen performans gösteriyor. Teras ve bahçe çatılar gibi su ve yük altında yüksek performans gerektiren uygulamalarda dahi, ilk günkü performansa oldukça yakın sonuçlar elde ediliyor. STYROFOAM™ ürünlerinin çatılarda kullanılan türü olan ROOFMATE™ üzerinde, 30 yıl çatıda kullanıldıktan sonra bağımsız danışmanlarla yapılan testler de ürünün bu özelliğini destekliyor.

İnce kalınlık, üstün performans

Düşük ısı iletkenlik değerine sahip STYROFOAM™ levhalar, diğer ısı yalıtım malzemeleri ile karşılaştırıldığında, detaylarda daha ince uygulanarak aynı ısı yalıtım değerini, aynı kalınlıkta uygulandığında da daha üstün ısı yalıtım performansı sağlıyor. Doğru yapı fiziği uygulamaları ile binaların taşıyıcı sistemlerinin ve donatılarının yoğuşma sonucu oluşan korozyona karşı korunması depreme karşı dayanıklılığını arttırıyor. Su emmediği için dona karşı dayanıklılığı sayesinde bina dışında sıva çatlağı gibi oluşumları, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor, sağlıklı ve konforlu mekânlar yaratıyor.  
 

Binalar sınıf atlıyor, “Pasif Ev”e dönüşüyor

STYROFOAM™  levhalar ile standartlara uygun olarak yapılan ısı yalıtımı, binaların ısıtma ve soğutma giderlerinde en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Kullanılan levha kalınlığına göre bu tasarruf miktarı artıyor. Örneğin, İtalyan Solar Bilgi Merkezi binasında, 18 cm kalınlığında CE Belgeli STYROFOAM ürünleriyle gerçekleştirilen ısı yalıtımı uygulamalarıyla, yüzde 92 enerji tasarrufu sağlandı ve karbon emisyonu “sıfır”a indirildi. Bu sayede enerji israf eden bir bina, STYROFOAM ürünleriyle neredeyse “sıfır” enerjiyle ısıtılan bir “Pasif Ev”e dönüştü.

Dow Bina Çözümleri, Hollanda'daki bir yenileme projesi ile de Ulusal Yenileme Ödülleri kapsamında “Dayanım” dalında ödül aldı. Enerji verimliliği için yenileme çalışmaları yapılan ve Uluslararası CE Belgeli STYROFOAM ürünleri ile dış cephesinde ısı yalıtımı uygulanan Prinses Beatrixlaan e.o. Voorburg (Hollanda) projesinin enerji sınıfı, en düşük olan F'den en yüksek verimlilik sınıfı olan A'ya yükseldi.

Enerji tüketimini azaltması sonucunda fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı salınımını da düşüren STYROFOAM™ levhalar, bu sayede çevre kirliliği ve küresel ısınma ile mücadeleye de katkıda bulunuyor.

Dow Bina Çözümleri, Türkiye'de de “Pasif Ev”leri tartışıyor

Üretim süreçlerinde sürdürülebilir dünya hedefini en önde tutan Dow Bina Çözümleri, ülkemizdeki konutların dünyadaki değişime ayak uydurması gerekliliğinden yola çıkarak, 6 Ekim, Salı günü, Yapı-Endüstri Merkezi'nde “Pasif Ev”ler konulu bir seminer gerçekleştirdi. Seminerde, 2019 yılında AB ülkelerinde zorunlu olacak “Pasif Ev” trendi ve Türkiye'ye uygulanabilirliği masaya yatırıldı. “Passive House-AB 2019 Hedefi: Düşük Enerjili Binalar” başlıklı seminerde, konusunda önde gelen yerli ve yabancı uzmanlar, düşük enerjili binalar, bu binaların hayata geçirilebilmesi için gerekli ürünler ve uygulamalar, ülkemizdeki mevcut durum ve yapılması gerekenleri tartıştı. 

Genç  yaşına rağmen dünyanın pek çok ülkesinde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve “Pasif Ev”ler konusunda çeşitli projelerde görev alan Almanya Pasif Ev Enstitüsü Enerji Verimliliği Uzmanı Jessica Grove Smith, dünyadaki örneklerden bahsederek Avrupa'da geleceğin bina standardının “Pasif Ev”ler olacağını açıkladı. AB ülkelerinin 2019 yılından itibaren, inşa edilecek olan tüm binaları “Pasif Ev” olarak yapmak üzere anlaşma sağladığını belirten Smith, Almanya'nın hali hazırda 12 binden fazla sertifikalı “Pasif Ev”e sahip olduğunu, dünyada ise 17 bin civarında “Pasif Ev” bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'ye bakıldığında ise 17 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız ve bu yüzden her yıl ortalama 7.5 milyar dolar havaya savruluyor. Yalıtımsız binalar, sadece ısınmak için “Pasif Ev”lere göre 20 kat daha fazla enerji tüketerek hem ekonomik hem de ekolojik bir tahribata neden oluyor. Uluslararası kriterlere göre bir ton karbondioksit salınımının etkin bir yatırımla önlenmesi için 40 Euro yatırım yapılması gerekiyor. Ancak CE Belgeli STYROFOAM™ ısı yalıtımı ürünleriyle yapılan yalıtım sayesinde bırakın 40 Euro'luk yatırımı, 150 Euro tasarruf sağlanıyor ve karbon salınımını da aynı oranda düşürülüyor.


Geri Dön