Altın & Dolar

Dr. Mahfi Eğilmez dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı!

Dr. Mahfi Eğilmez yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı. Peki dolar kuru yıl sonunda ne kadar olacak? 

Hazine eski müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, Hazine'nin 2024 yılının ilk 4 ayında 807 milyar TL'ye ulaşan nakit açığını finanse etmesinin kolay olmayacağını dile getirerek önemli açıklamalar yaptı.

Açıklamasında Hazine'nin 2023 yılında da 670 milyar nakit açığı verdiğini anımsatan Dr. Mahfi Eğilmez, "Bunları finanse etmek kolay değil. Köprü zamlarıyla başladık fakat bu iş böyle bitmeyecek. Önümüzdeki dönemde büyük ihtimalle çok ciddi vergi artışları gelecek" ifadelerini kullandı. 

Garanti BBVA ile "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" buluşmalarında basın mensuplarının sorularını da cevaplayan  Dr. Mahfi Eğilmez 2021 yılının Eylül ayında ortaya atılan 'faiz sebep enflasyon sonuçtur' tezinin ülkeyi bir faciaya sürüklediğini dile getirdi.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre Dr. Mahfi Eğilmez açıklamasında "O dönemde enflasyon yüzde 19, faiz de yüzde 19’du. Eğer faizi o dönemde yüzde 22’ye çıkarsaydık bugün hiçbir problemimiz olmayacaktı. Tam tersi politika faizi yüzde 8.5’a kadar indi ve böyle bir facia yaşadık şimdi de bunu çözmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

CİDDİ BEDELLER ÖDEYECEĞİZ

Dr. Mahfi Eğilmez son zamanlarda sık sık gündeme gelen asgari ücrete ara zam beklentisi ile ilgili de şunları dile getirdi: "Asgari ücrete zam yapıyor sonra enflasyon çıkıyor, sonra yeniden zam yine enflasyon bir türlü bu kısır döngüden çıkamıyoruz. Buna iktisatta ücret fiyat çekişmesi diyoruz, buradan çıkışın tek bir yolu da enflasyonu çözmek. Yüzde 70 enflasyondan çıkış öyle davul zurnayla olmuyor, pek çok şirket batacak maalesef. Öyle bir yere geldik ki buradan ciddi bedeller ödeyerek çıkacağız."

Faiz doğru tespit edilse dahi tek başına bir ülkeyi kurtarma kabiliyetine sahip bir araç olmadığını dile getiren Dr. Mahfi Eğilmez, "Yanına mutlaka yapısal reformları da koymalısınız, hukukun üstünlüğü, demokrasiyi de düzeltmeniz lazım... Eğer bunları yapmazsanız çıkış imkanı kalmıyor" dedi.

DOLAR KURUNDA YÜKSELİŞ BEKLEMİYORUM

Dr. Mahfi Eğilmez, döviz kuruna yönelik beklentilere ilişkin soruyu da şu ifadelerle yanıtladı: “Göstergelere baktığımız zaman gidiş böyleyse kur çok artacak gibi görünmüyor. Tabii ülkemiz sürprizler ülkesi. Fakat bu görünümle giderse kur sanki buradan yukarı gitmeyecekmiş gibi görünüyor, aşağı da gitmeyecek. Burada 30’larda kalacak gibi görünüyor. Tabii ihracatçı buna çok kızıyor haklı olarak. Sene sonuna doğru 40 olmayabilir, görmeyebiliriz; 32’ler civarında kalabiliriz.”

EN ÖNEMLİ EMNİYET SUPABI YASTIK ALTI

Son dört senedir ekonomik göstergelerdeki çöküşe rağmen nasıl oluyor da Türkiye ekonomisi ayakta kalabiliyor? Dr. Mahfi Eğilmez bunu, vatandaşların yastık altındaki altın ve döviz varlıklarına bağladı.

Dünya Altın Konseyi’nin tespitlerine göre ülkemizde yastık altında 3 bin 800 ton altın bulunduğunu dile getiren  Dr. Mahfi Eğilmez, “Anadolu’da kadınların kollarında, boyunlarında, mobil banka gibi geziyorlar. Bu bizim batışa girmemizi engelleyen önemli supaplardan bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Türklerin banka kasasında, evindeki kasada ya da yurt dışında 100-150 milyar dolar tutarında da döviz varlığı olduğunu kaydeden Dr. Mahfi Eğilmez, ülkenin batmasını önleyen en önemli unsurlardan birinin de bu yastık altındaki ‘altın ve döviz’ varlıkları olduğunu dile getirdi.

 

1 litre benzin kaç TL? Son dakika motorin indirim! Hemen akaryakıt fiyatlarına bakın!

A101 18-24 Mayıs 2024 Aktüel Kataloğu! A101’de süt, salça, yumurta, Calgon, sucuk kuşbaşı ve çayda indirim var!

Sinpaş Kızılbük Wellness Resort devre mülk projesine tepki: Hem imar kanununa hem de ruhsat verilmesine uygun değil!