27 / 04 / 2024

DSİ, Türkiye'deki barajların doluluk oranını açıkladı...

DSİ, Türkiye'deki barajların doluluk oranını açıkladı...

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Türkiye'deki barajların doluluk oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. İşte haberin detayları...



Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, geçen sene bu dönemde Türkiye'deki barajlarda aktif kullanılabilir su seviyesi yüzde 31,6 oranındayken bu sene yüzde 43,6 seviyesine geldiği,  Ankara  ve İstanbul'da da içme suyu sorunu bulunmadığını açıkladı. 

Yaşanan kuraklık nedeni ile büyük şehirlerdeki içme suyu kaynaklarına yönelik bazı sıkıntıların kamuoyunda dile getirildiğini anımsatan Balta, son dönemdeki yağışlarla su kaynaklarının rahatladığını belirtti.

GEÇEN SENEYE GÖRE DAHA FAZLA YAĞIŞ OLACAKTIR

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, meteorolojik tahminleri yakından takip ettiklerine dikkati çekerek, şöyle dedi: "Bu sene geçen seneye oranla  daha fazla kar, yağmur alacağımızı tahmin ediyoruz. Bu veriler gerçekleştiği takdirde barajlarımızın dolacağını öngörüyoruz. Geçen yıl aralık ortası itibarıyla barajlarımızın aktif kullanılabilir su seviyesi yüzde 31,6 düzeyindeyken bugün yüzde 43,6 seviyesine ulaşmış durumda bulunuyor. Bu şu demek, geçen seneden daha iyi durumdayız. Barajlarımızda geçen yıl bu dönem itibarıyla 29,6 milyar metreküp kullanılabilir aktif su varken bugün bu seviye 40,9 milyar metreküpe ulaştı. Bu sene  barajlarda geçen seneye oranla ise daha fazla su bulunuyor."

DSİ, Türkiye deki barajların doluluk oranını açıkladı...

İÇME SUYU SORUNU YOK

Başkentteki su kaynakları hakkında konuşan Balta, "Ankara'nın içme suyu, Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneli olan Gerede ile sağlanıyor. Şu an Ankara Çamlıdere Barajı'ndaki doluluk yüzde 30 civarında ve herhangi bir içme suyu sorunu yok" dedi.

Marmara Bölgesi'nin, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unu barındırdığına işaret eden Balta, buradaki su kaynaklarının Türkiye'nin toplam su potansiyelinin yüzde 4'ünü oluşturduğunu kaydetti. Balta, bu yüzden Marmara Bölgesi'ne ve özellikle de İstanbul'a dış havzalardan ilave su getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Biz bunu gerçekleştirdik. İstanbul nüfusunun yüzde 65'i Avrupa tarafındadır ama kentteki suyun yüzde 35'i buradadır. Biz Anadolu'dan Avrupa'ya, boğazın altından içme suyunu boru hatlarıyla geçirerek burayı susuzluktan kurtardık" dedi.

İSTANBUL'DAKİ BARAJLARIN DOLULUK ORANI

Kuraklığın son yıllarda yine İstanbul'u tehdit eder noktaya ulaştığını vurgulayan Balta, şunları belirtti: "Yağış sezonuna girmemizle birlikte şu an İstanbul'un herhangi bir içme suyu sorunu yoktur. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 40 seviyesinde. İstanbul günlük 3 milyon metreküp içme suyu kullanıyor. Kullanılan her damla suyun, son damlaymış gibi tasarruflu kullanılması gerekiyor." Her şeye rağmen su tasarrufunun elden bırakılmamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Balta, bu konuda bir tiyatro ekibiyle anlaştıklarını ve geleceğin sahibi çocuklara tasarruf bilincini aşılamak için gösteriler tertip edildiğini sözlerine ekledi.

İSKİ açıkladı! İstanbul'daki barajlarında son durum nedir? Doluluk oranı yükseldi mi?

Barajların son durumu nedir? Barajlarda aktif doluluk oranı ne demek? İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde kaç?

 


Geri Dön