06 / 05 / 2024

DTM, Teknik Müşavirlik Büroları açacak!

DTM, Teknik Müşavirlik Büroları açacak!

İNşžAAT malzemesi üreticilerinin yurtdışında daha fazla tercih edilmeleri için çalışma başlatan Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Türk müteahhitlerin yoğun olduğu ülkelerde Teknik Müşavirlik Büroları açacak



Proje için 30 milyon dolar ayıran Dış Ticaret Müsteşarlığı, bu projeyi Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Malzemesi Üreticileri Derneği (İMSAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Müşavirler, Mimarlar ve Mühendisler Birliği (TMMMB) ile birlikte yürütecek. İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar, en büyük sıkıntının teknik şartname aşamasında yaşandığına dikkat çekti.

Bilgi ve tecrübe aktarılacak
Teknik şartnameleri yabancı teknik müşavirlerin hazırladığını söyleyen Urfalılar, œİşi alan Türk müteahhit olsa bile, şartname o ülkenin teknik müşavirleri tarafından hazırlandığı için şartnamedeki standartlar yerli inşaat malzemesi üreticilerine uymuyor. Türk müteahhit de yerli inşaat malzemesi ürünlerini, istediği halde kullanamıyor. şžartnamede yer alan bazı sertifikalar, bilgi yetersizliği nedeniyle, yerli üreticilerimizin çoğunda yok diye konuştu. Urfalılar, bu proje sayesinde yurtdışında Türk Teknik Müşavirlerin güçlendirileceğini ve ülkelerin standartları doğrultusunda yerli firmalara bilgi ve tecrübe aktarımı sağlanarak, zamanla ülke şartnamelerine uygun standart sertifikalarına kavuşturulacaklarını kaydetti. URTİM"in Yönetim Kurulu Başkanı da olan Serdar Urfalılar, Avrupa"da yaşadıkları teknik şartname sıkıntısını aşmak için Almanya"da firma satın alacaklarını belirtti.
Hürriyet/Meltem Kara


Geri Dön