Ekonomi

Duayen bankacıdan bankalar için endişe veren uyarı

"Bankaların durumu pek parlak değil henüz kendileri de farkında değil" diyen eski Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Burhan Karaçam, şu anki ekonomi politikasının sürdürülmesi halinde çok daha ağır sonuçların olacağını söyledi.Karaçam bankaların uluslararası enflasyon standartları uygulanması halinde öz kaynaklarının eridiğinin ve sermaye yeterlilik sorunlarıyla karşı karşıya olduklarının görülebileceğini belirtti

Yüksek enflasyon ortamında bankaların durumunun pek de iç açıcı olmadığını ancak bankaların henüz bu durumun farkında olmadığını belirten Burhan Karaçam, uluslararası piyasalarda durumun eskisinden de kötü olduğunu söyledi. Karaçam bankaların uluslararası enflasyon standartları uygulanması halinde öz kaynaklarının eridiğinin ve sermaye yeterlilik sorunlarıyla karşı karşıya olduklarının görülebileceğini belirtti. Eski Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Burhan Karaçam, yüksek enflasyon ve negatif faiz nedeniyle kimsenin Türk lirasında kalmayacağını belirterek bankaların durumunun da pek iç açıcı olmadığını kaydetti. Cumhuriyet Gazetesinden Jale Özgentürk'e konuşan Karaçam,  “Küçük bir azınlık dışında insanların büyük bölümünün yaşam maliyetleri artarken gelirleri ise eriyor. Esas sorun budur” dedi.

2003-2008 yılları arasında izlenen ekonomi politikaları sonucunda yerli sanayinin yok edilmesinin sonuçlarının yaşandığını belirten Karaçam, o dönemde ülkeye giren yüksek miktarda yabancı kaynakların dövizi aşağı çekip ithalatı ucuzlattığını ve yerli sanayinin yok olmasına neden olduğunu söyledi. Türk sanayicilerinin önemli bir bölümünün üretimden çekilip rantiyeci olduğunu dile getiren Karaçam, bugün yaşanan sorunların kısa vadede çözülemeyeceğini söyledi. Kemal Derviş programın sonrasında ithalat ve inşaata dayalı bir büyüme modeliyle yola devam edilmesinin bugünkü sorunların altında yatan temel neden olduğunu vurgulayan Karaçam, bugün izlenen faiz neden enflasyon sonuçtur modelinin sürdürülmesi halinde daha da ağır sonuçlar yaşanacağını kaydetti.

 

Türkiye'de bankacılık sektörünün de parlak bir durumda olmadığını kaydeden Karaçam, "Yüksek enflasyondan onlar da çok olumsuz etkileniyorlar ama bunun tam farkında değiller. Yüksek enflasyon yıllarında, geleneksel muhasebe uygulayamazsınız, raporlamayı bu prensiplere bağlayamazsınız. 90’lı yıllarda yaşanan yüksek enflasyonun bankaları ne şekilde vurduğu 2000’li yıllara girerken görüldü" diye konuştu. Yüksek enflasyon ortamlarında uluslararası muhasebe standartlarının uygulanması gerektiğini ve bu uygulandığında da bankaların özkaynaklarının eridiğinin ve sermaye yeterlilik sorunlarıyla karşı karşıya olduklarının görüleceğini kaydeden Karaçam, ek olarak tahsili gecikmiş alacak ve aktif kalitesinin bozulması gibi risklerin de bulunduğunu ifade etti. Karaçam, göstergelerin uluslararası piyasalarda eski günleri aratır durumda olduğunu sözlerine ekledi.

Bankacılık sektörünün mevduatı 80,3 milyar lira arttı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi 6 trilyon 719 milyar lira oldu!

Bankacılık hisselerinde neler oluyor? Bir bankadan daha hamle geldi!