30 / 04 / 2024

Dubai Şeyhi El Maktum ilk kez Cityscape'e gelmedi!

Dubai Şeyhi El Maktum ilk kez Cityscape'e gelmedi!

Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul fuarı Cityscape Global için Dubai’deyiz ama; peşimizi ne Türkiye’yi kana bulayan terör, ne de bölgesel siyasi krizler bırakıyor.



Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul fuarı Cityscape Global için Dubai’deyiz ama; peşimizi ne Türkiye’yi kana bulayan terör, ne de bölgesel siyasi krizler bırakıyor.


Dubai’deki fuara gelmesi beklenen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce katılamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yardımcısı Ahmet Selamet ile temsil ediliyor.Terör gündemine odaklananTürkiye, güvenlik krizini yönetmeye çalışıyor!


Net olan bir durum var ki o da; Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid El Maktum’un Cityscape açılışına gelmeyeceği.Dubai’deki organizasyon çevresinden aldığımız bilgiye göre El Maktum, fuarın görkemli stantlarından birini açan, Dubai’nin Emaar’dan sonraki en büyük gayrimenkul şirketi Damac Properties’i protesto ediyor. El Maktum, İranlı bir aileden gelen Damac’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Habib Sajman ile karşılaşmamayı tercih ediyor. Fuara katılan Türk firmalarının patronları, bir yandan Körfez ülkelerinin dolar milyarderleri şeyhlerine görücüye çıkardıkları gayrimenkul projelerini satmaya çalışırken, öte yandan sosyal medyadan aldıkları ölüm haberleri ile sarsılıyor.

 

BU KEZ SAHNEYE İSTANBUL’U ÇIKARDI

Bu yıl 14. kez düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından Dubai Cityscape Global’e geçen yıl 30 Türk firması katılırken, bu yıl katılımcı sayısı 61’e yükseldi. Körfez’in 2013’ten beri başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye artan ilgisi, bu fuarda sıcak temasa dönüşüyor.


Gayrimenkul sektörü Ortadoğu’yu müşteri portföyüne ikinci müşteri kitlesi olarak yerleştirildi.

50 bin ziyaretçi bekleyen 41 bin metrekarelik fuar alanının, yaklaşık yüzde 10’u Türk şirketlerine ayrıldı. Asıl sürpriz fuar alanına girerken “Welcome” (hoşgeldiniz) afişinde “Ağaoğlu” yazmasıydı.

Ağaoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bu afiş için ne kadar ödeme yaptınız?” diye sorduğumda; “Üçten beşten sakınmadık. 4 yıl önce ilk kez buraya geldiğimizde, çok az Türk firması vardı. Bugün Türkiye’nin gayrimenkul markalarının neredeyse hepsi burada. Nisan 2016’da Cityscape’i İstanbul’a getiriyoruz” karşılığını veriyor ve ekliyor:


“Siz beni bugüne kadar hiç karamsar gördünüz mü? Türkiye ile ilgili endişelerim artıyor.”

Fuar alanına girdiğimizde Damac’ın standında konut projesinin içine yerleştirilen Bugatti bizi karşılıyor.

GYODER Başkanı Aziz Torun’un da katıldığı fuarda Başkan Yardımcısı Füsun Yılmaz Phillipson “Buraya katılan bireysel ve kurumsal yatırımcıları, Türkiye gayrimenkul piyasası hakkında bilgilendiriyoruz. Türkiye’den katılan firmalara, İngilizce, Arapça olarak hazırladığımız yayın setini gelen yatırımcılara dağıtmaları için verdik. Gayrimenkul sektöründe saptadığımız sıkıntıları gidermeye çalışıyoruz” diyor.

 

GYODER YATIRIMCI REHBERİ DAĞITIYOR

2014 yılının ilk 7 ayında yabancılara 10 bin adet konut satılırken bu yıl sayının 14 bine çıktığını söyleyen Yılmaz “İlk 5 ayda yüzde 85 daha fazla alana yatırım yapan Suudi Arabistan, Türkiye’deki yabancı yatırımcılar arasında lider konumda. Suudileri; Alman, İngiliz ve Kuveytli yatırımcılar takip ediyor. Yıl sonuna kadar yabancıya satışın 5 milyar doların üzerine çıkacağını düşünüyorum” diyor.

Gayrimenkul sektöründe umut, Körfez’e taşınıyor…


Habertürk / Serpil Yılmaz 


Geri Dön