03 / 05 / 2024

Dubai'nin Dünya Adası projesi batıyor!

Dubai'nin Dünya Adası projesi batıyor!

Dubai'nin sükse yaratan projesi 'Dünya Adası' batıyor! Proje küresel iklim değişikliği nedeniyle sular altında kalıyor



Küresel kriz ile boğuşan Dubai'nin devam eden dünyaca ünlü projeleri, finansal sıkıntı kadar küresel iklim değişikliği ile de tehdit altında. Dubai World'un iştiraki olan Nakheel Properties Şirketi tarafından geçtiğimiz yıllarda yapımına başlanan ve dünya haritasından yola çıkılarak oluşturulan 'Dünya Adası' projesi, sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Dünya Gözlemevi'nden çekilen fotoğraflarda 300 adacıktan oluşacak projenin suların yükselmesi ile maket halinden oldukça farklılaştığı gözlemlendi. 330 milyon metreküp kum ve 47 milyon ton kaya kullanılarak ortaya çıkan projenin yapımı mali sıkıntı yüzünden uzun bir dönem askıya alınmıştı. Dubai World yönetimi, geçtiğimiz yılın kasım ayında 26 milyar dolarlık borcun ödenmesi için projenin bir süreliğine durdurulmasına karar vermişti. Ünlü Hollywood yıldızlarından Brad Pitt ve Angelina Jolie'nin de bir dönem adacık almayı düşündüğü projeye milyarder işadamları da ilgi göstermişti. Çevreci örgütler tarafından da küresel kirliliğe yol açtığı gerekçesi ile eleştirilen projenin uzun bir dönem daha erteleneceği tahmin edilirken, suların yükselmesi ile nasıl bir şekil alacağı da merak konusu oldu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Milyar dolarlık Dubai World Batıyor

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çektiği fotoğrafta Dubai'nin milyar dolarlık yatırımının sulara gömüldüğü görülüyor.

Astronotun çektiği fotoğrafta, Dubai'de denizin üzerinde inşa edilen ‘Dünya Adaları'nın yavaş yavaş tekrar sulara gömüldüğünü gösteriyor. 2003 yılında başlayan projedeki 300 adayı ünlülerin ve süper-zenginlerin satın alması bekleniyordu. Hatta Angelina Jolie ve Brad Pitt çiftinin Etiyopya adasını almayı düşündükleri açıklanmıştı. Bu isimlerin yanı sıra Davis Beckham ve Rod Stewart gibi isimler de adalardan satın   almak isteyen ünlüler arasında ismi geçenlerden.

YAPIMI GEÇEN YIL DURDU

Deniz doldurularak yaratılan dünya haritası şeklindeki adaların yapımı geçtiğimiz yıl durdurulmuştu. Resmi olarak projenin sadece askıya alındığı açıklanırken, adaların birbiriyle birleşmeye ve batmaya başladığı uzaydan çekilen bu fotoğrafta görülüyor. Dünya Adaları projesi çevrecilerin tepkisini çekmişti. Çevreciler yapay adaların doğaya zarar verdiğini ve su ile

enerji kullanımını çok artırdığını açıklamışlardı. Adaların bu fotoğrafı 13 Ocak 2010'da çekildi. NASA'nın astronotlardan dünyanın farklı bölgelerinin fotoğraflarını çekmeleri istediği açıklandı. • AJANSLAR

Maliyeti 14 milyar dolar

World Islands'ın maliyeti 14 milyar dolar. Her ada bir ülkeyi temsil ediyor. Adaların büyüklüğü 45 bin ile 152 bin metrekare arasında değişiyor. Adaların fiyatı 15 milyon dolardan başlıyor ve 250 milyon dolara kadar yükseliyor. Daha büyük adalar tatil yeri olarak planlandı.
Star


Geri Dön