Kira

Dükkan kiraları dört yılda yüzde 300'den fazla artı! Cadde dükkanlarının kirası 200 bin liraya ulaştı!

Konut kiraları gündemden düşmezken, mağaza ve iş yeri kiraları da yükselmeye devam ediyor. Dükkan kiraları dört yılda yüzde 300'den fazla artarken, cadde dükkanlarının kirası 200 bin liraya ulaştı.

Eva Gayrimenkul Değerleme verilerine göre son bir yılda Türkiye genelinde işyeri kiraları yüzde 70’i aşan oranlarda arttı. Son 4 yılda ise bu oran yüzde 300’ü aştı.

KİRALAR ESNAFI BATIRACAK HALE GELDİ

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kira bedellerinin esnafı batıracak hale geldiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanaatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise devletin en azından stopaj gelirinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

DÜKKAN SAHİPLERİ KİRALARA DAYANAMIYOR

Kiraların yüzde 20’si kadar da stopaj ödediklerini belirten Palandöken, “10 bin liralık kira aslında 12 bin lira oluyor. Mal sahibinden de kira vergisi alınıyor. Kamu aslında dükkân kirasından çift vergi almış oluyor.

Bu verginin sıfırlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştük bize ‘ilgileniyoruz’ dediler” diye konuşuyor. Kira artışları sebebiyle düzenli yerleşik esnaf kalmadığını belirten Palandöken şöyle konuşuyor: “Eskiden 10-20 yıldır aynı yerde iş yapan esnaf olurdu. Şimdi bu süre ortalama 3 yıla düştü. Çünkü zamlara dayanılmıyor. İşler iyi giderse mal sahibi fahiş zam istiyor, iyi gitmezse kirayı ödeyemiyor kapatıyorsun.” denildi. 

CADDE DÜKKANLARI 200 BİN LİRAYA YÜKSELDİ 

İstanbul Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa eski kiracıların zamlı fiyatları ödeyemedikleri için hava parası alarak dükkânlarını devrettiğini söyledi.

Aşa: ''Bu zamlar esnafın sattığı ürüne dolayısıyla sokaktaki vatandaşın cebine de yansıyor” diye kouşuyor. Kira konusunda ortalama bir fiyat belirtemediğini söyleyen Aşa, “Aynı sokakta bir dükkân 50 bin TL iken diğer dükkan sırf caddeye yakın diye 200 bin TL oluyor tamamen dükkân sahibinin insafına bağlı” dedi.

Ev ve dükkan sahipleri 'Kira Tespit Davalarını' deşifre ediyor! Bu koşullarda ev alıp kiraya vermek aptallık!

Belediyelerden büyük fırsat! İki şehirde 35 konut ve iş yeri satıyor!

Kiracıların enflasyonu ikiye katlandı!