29 / 04 / 2024

Dükkan tapulu daire alınır mı?

Dükkan tapulu daire alınır mı?

Taşınmaz mallar, tapuya hangi şekilde tescil edildiyse o şekilde kullanılması gerekiyor. Ancak kimi dükkan tapulu bağımsız bölümler mesken olarak kullanılabiliyor. Peki, dükkan tapulu daire alınır mı?



Dükkan tapulu daire alınır mı?

Taşınmaz mallar, tapuya hangi şekilde tescil edildiyse o şekilde kullanılması gerekiyor. Örneğin mesken olarak kayıtlı taşınmaz mallar ancak mesken olarak ve kanunda izin verilen işler için kullanılabiliyor. 


Kanunen, Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabiliyor.


Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışında oluyor.


Ancak kimi zaman dükkan tapulu bağımsız bölümler, tapuda herhangi bir değişiklik yapılmadan ve maliklerden izin alınmadan mesken olarak kullanılabiliyor.


Dükkan tapulu dairede oturmak, kat malikine bazı olumsuzluklar yaratabiliyor. Örneğin kat maliklerin şikayeti üzerine buranın dükkana dönüştürülmesi istenebiliyor.


Diğer maliklerin onay verdiğini düşünelim. Bu şekildeki taşınmazınızı elden çıkarmak istemeniz durumunda alıcının nakit parasının olması gerekiyor. Zira, dükkan tapulu mesken için konut kredisi verilmiyor. 


Dükkan tapusu daire tapusuna nasıl çevrilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön