28 / 04 / 2024

Dükkan tapulu ev alınır mı?

Dükkan tapulu ev alınır mı?

İnşaat çalışmaları tamamlanan ve iskan belgesi alınarak kat mülkiyeti tapusu çıkarılan apartmanda bulunan dükkan tapulu ev alınır mı? Dükkan tapulu evde oturmanın dezavantajları nelerdir?



Dükkan tapulu ev alınır mı?

İnşaat çalışmaları tamamlanan ve iskan belgesi alınarak kat mülkiyeti tapusu çıkarılan apartmandaki bağımsız bölümlerin malikleri burayı, tapuya hangi şekilde tescil edildiyse o şekilde kullanmak zorunda oluyor.


Kanunen, Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabiliyor.


Bu durum dükkan tapusu olan ancak mesken olarak kullanılan taşınmaz mallar için de söz konusu oluyor. Peki, dükkan tapulu ev olur mu? Dükkan tapulu ev alınır mı?


Dükkan tapulu evde oturan kat maliki bazı olumsuzluklar ile karşılaşabiliyor. Örneğin, kat malikinin bu gayrimenkulü satmak istemesi halinde dükkan tapulu mesken için kredi çıkmıyor. 


Bu şekildeki evin satışının nakit olarak yapılması gerekiyor. Bu da günümüzde çok az tercih edilen alım satım yöntemleri arasında bulunuyor.


Ayrıca, dükkan tapulu dairenin yer aldığı binada kat malikleri buranın projeye aykırı olarak kullanıldığına dair şikayette bulunabiliyor. Yapılan bu şikayet neticesinde kat maliki cezai yaptırımlara maruz kalabiliyor.



Dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön