Genel

Dul ve yetim aylığı şartları nelerdir? Kimlere dul ve yetim aylığı bağlanır? İşte uzmanından yanıtları…

Sosyal güvenlik uzmanı Melis Elmen, dul ve yetim aylığı ile ilgili akıllara takılan sorulara açıklık getirdi. Dul ve yetim aylığı bağlanma şartlarını tek tek açıkladı. Detayları haberimizde…

Sosyal Güvenlik uzmanı Melis Elmen, kimlere dul ve yetim aylığı bağlanacağına ilişkin halkı bilgilendirdi. Dul ve yetim aylığının şartlarını açıkladı. Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur veya Emekli Sandığı fark etmeksizin sigortalı bir işte çalışan kişi vefat edince, o kişinin aile bireylerine emekli aylığı bağlanıyor.

Elmen, vefat eden kişinin hangi yakınlarına maaş bağlanacağını ve hangi şartların arandığını tek tek açıkladı. Sosyal güvenlik uzmanı Melis Elmen, dul ve yetim aylığı (ölüm aylığı) şartları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

DUL MAAŞI VE YETİM MAAŞI NEDİR?

Yasal düzenlemeye göre aile bireylerinden maksadın, vefat eden kişinin belli derecedeki yakınlarını kapsadığını söyleyen Melis Elmen, kanun gereği hak sahibi sayılan bu kişiler arasında kişinin eşi, varsa çocukları ve yine varsa anne ve babası da yer aldığını dile getirdi. Elmen, ölüm aylığını sağ kalan eş alıyorsa buna hukuki literatürde dul maaşı dendiğini, eğer çocuklar alıyorsa da yetim maaşı denildiğini aktardı.

ARANAN ŞARTLAR NELER?

Elmen, ölüm aylığını almaya hak kazanabilmek için kişilerin en az bin 800 prim gününün ödenmiş olması gerektiğini veya 4/1-a sigortasına dahil olan kişilerin en az 5 yıllık bir süre içerisinde borçlanma dönemleri hariç sigortalılıklarının olması ve toplamda da en az 900 gün prim günlerinin olması gerektiğinin altını çizdi.

EŞE AYLIK BAĞLANMA KOŞULLARI

Melis Elmen, Sosyal Güvenlik Kurumu veya Bağ-Kur’lu vefat eden bir kişinin ölümüyle hak sahibi olarak nitelendirilen eş, anne-baba, kız çocuk veya erkek çocuğa belirli koşullarla dul veya yetim aylığı bağlandığını ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu veya Bağ-Kur’lunun ölümüyle hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için kişi 1 Ekim 2008’den önce ölmüşse borçlanmalar dahil en az 900 gün ve 5 yılı olması şartı aranıyor. Sosyal güvenlik uzmanı Elmen, sigortalı kişi 1 Ekim 2008’den sonra ölmüşse, borçlanmalar hariç en az 900 günü ve 5 yılı bulunması gerektiği, borçlanmalarla birlikte bu sürenin en az bin 800 gün olması gerektiğini kaydetti.

EMEKLİ SANDIĞI’NDA SÜRE 5-10 YIL

Vefat eden sigortalının dul eşine bağlanan aylığın eş yeniden evlenmediği müddetçe devam ettiğini kaydeden Melis Elmen, eşinin çalışıp çalışmamasının öneminin bulunmadığını, sadece bağlanacak maaşın oranının değiştiğini ifade etti.

KIZ ÇOCUĞA YETİM AYLIĞI NASIL BAĞLANIYOR?

Elmen, vefat edenin kız çocuklarının; SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı çalışmadıkları, emekli olmadıkları ve evlenmedikleri sürece yetim aylığı aldığını belirterek Emekli Sandığı mensubunu kız çocuklarının ise sigortalı olsa bile anne-babalarından yetim maaşı almaya devam ettiğini aktardı.

ERKEK ÇOCUKLARINA YETİM AYLIĞI NASIL BAĞLANIYOR?

Erkek çocuklarının ise şartsız 18 yaşına kadar, lise öğrencisi ise 20, üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar yetim aylığı alabildiğini kaydeden Melis Elmen, malul erkek çocuk ise, evli olsa bile ömür boyu maaş alacağını bildirdi.

ANNE YA DA BABAYA MAAŞ BAĞLANMA KOŞULLARI

65 yaş altı veya üstü olmasına göre ve gelire göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Elmen, 65 yaş altı ebeveyne ancak eş ve çocuklardan arta kalan hisse varsa ve herhangi bir aylık ya da geliri yoksa ya da yapılacak denetim sonucu aylık ya da geliri asgari ücretin altında kalıyorsa evladından maaş bağlanabileceği bilgisini paylaştı.

KIZ ÇOCUĞU HEM EŞTEN HEM ANNE-BABADAN MAAŞ ALABİLİR Mİ?

Sosyal güvenlik uzmanı Melis Elmen, bu konuda; ölen kişinin veya hak sahibinin bağlı olduğu kurum, ölümlerin hangi tarihlerde olduğu gibi çeşitli verilere göre durumun değiştiğini aktardı. Ölüm aylıkları konusunda genelgeler ya da yargı kararları ile sürekli değişimlerin söz konusu olduğunu belirten Elmen, bu konuda danışmanlık hizmeti alınması gerektiğinin altını çizdi.