Ekonomi

Dul, yetim, emekli, memur maaşları yeniden hesaplanıyor! Tarih netleşti, zam bekleniyor!

Milyonları yakından ilgilendiren, dul, yetim, emekli ve memur maaşlarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Memur ve emekli maaşları artacak, dul ve yetim aylığı alanların da maaşları yükselecek. Tarih verilerek tek tek açıklandı. İşte ayrıntılar... Dul, yetim, emekli ve memur maaşlarında artış yapılacak

Milyonları heyecanladıran son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Dul, yetim, emekli ve memur maaşlarında artış yapılacak.  Öğretmen, hemşire, polis gibi birçok çalışanın maaşının artmasını sağlayacak 3600 ek gösterge ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

Ek gösterge ile başta memur maaşları olmak üzere  emekli aylıkları ve ikramiyelerde önemli oranda artış yaşanacak. 3600 ek göstergede gözler 10 Mayıs'a çevrildi. 10 Mayıs'ta yapılacak olan toplantı sonrasında ek gösterge artışı ile birlikte milyonlarca memur ve emeklinin maaşı artacak. Öte yandan dul ve yetim aylıkları da ek gösterge artışı ile yükselecek.

Peki dul, yetim, emekli ve memur maaşları ne kadar olacak? Ek gösterge sonrasında maaşlarda ne kadar artış gerçekleşecek? İşte merakla beklenen sorunun cevabı...

3600 ek göstergenin son toplantısı 10 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Herkesin gözü bu toplantıda olacak çünkü maaşlar bugümnkü toplantı sonrasında son şeklini alacak. Emekli Sandığı'ndan dul ve yetim maaşı alanlar ise kendilerinin maaşının nasıl değişeceğini merak ediyor.

Öğretmen, polis, din görevlilerinin ek göstergesi 3600'e çıkarılacak. 3600 ek gösterge meslek kanunuyla öğretmenlere verildi. Uygulamanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2023 olarak belirlendi. Öğretmen maaşı ve emekli ikramiyelerindeki artış belli oldu. 


Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu'ya dul ve yetim maaşı ile ilgili gelen soru ve verdiği cevap şu şekilde: "Babam öğretmen emeklisiyken 2004’te vefat etti. Babamdan dolayı anneme ve bana Emekli Sandığı’ndan aylık bağlandı. Öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olunca bizim aylığımız da artar mı, yoksa sadece görevde olanları mı etkiler?" sorusunu şöyle yanıtlıyor;

"Öğretmenlerin ek göstergesi 15 Ocak 2023’ten geçerli olmak üzere birinci derece için 3600 olarak belirlendi ve bu konuda kanun da yayımlandı. Emekli Sandığı’na tabi olanlar açısından ek gösterge, emekli aylığının önemli bir unsurudur. 15 Ocak 2023’te birinci dereceden emekli olan öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olunca daha önceden birinci dereceden ve 3000 ek göstergeden bağlanmış aylıklar da 3600 ek göstergeye göre yeniden belirlenecektir.

Dolayısıyla babanız birinci dereceden emekli olmuşsa annenizin ve sizin babanızdan dolayı bağlanan aylıklarınız yeniden hesaplanıp artırılacaktır."

EK GÖSTERGE İLE EMEKLİ MAAŞLARI VE EMEKLİ İKRAMİYELERİ NE KADAR OLACAK? 

 3600 ek gösterge ile emeklilerin hem maaşlarında hem de ikramiyelerinde artış olacak.  2200 veya 3000 ek göstergede çalışan öğretmenlerin maaşlarında  3600 ek göstergenin yasalaşması halinde brüt 107 lira artış olacak. Öğretmenlerin emekli olması halinde maaşına 820 lira birden artış olacak.

3600 EK GÖSTERGEDE TARİH NETLEŞTİ Mİ?

3600 ek gösterge öğretmenler için tarihi belli oldu. Ek göstergenin bu yılın sonunda hayata gerçilmesi planlamıyor.

3600 ek gösterge ile ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Enflasyonun tahribatlarına karşı koruyacak yeni çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde sayın Cumhurbaşkanımızın daha kapsamlı bir şekilde bu konuyu kamuoyuyla paylaşacağını söylüyorum. Bütün çalışanlarımız asgari ücretliler, emekliler, memurlar, kamu personelleri, işçi ve memur emeklileri bütün bunlar herkes bilsin ki Türk devleti sosyal hukuk devletidir ve çalışanlarını mutlaka korur, hepsiyle ilgili de çalışmalarımız devam etmektedir. Bunları programımıza göre kamuoyuyla paylaşacağız.

Kamu personelinin 3600 ek gösterge meselesi, mayıs ayı içerisinde bitireceğimiz çalışmalardan bir tanesi. Onu da kapsamlı bir şekilde ele aldık, çalışmalarımız nihayete ermek üzere bu ay içerisinde tamamlayacağız ve milletimizle de bunu paylaşacağız. Dolayısıyla çalışanlarımız şundan emin olsunlar, devletimiz sizi asla unutmadı. Türkiye’nin işçileri, Türkiye’nin emekçileri, emeklileri Türk devleti sizin yanınızdadır. Bu enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak çalışmalar önümüzdedir bunları adım adım kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

 

MAYIS AYINDA MECLİS'TE

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: "Başta hemşireler ve diğer sağlık bilimi lisansiyerleri de 3600 ek gösterge kapsamı içine alınacak. Sağlık çalışanlarıyla ilgili yasal düzenlemeleri mayıs ayı içerisinde Meclis gündemine getiriyoruz. " ifadelerini kullandı.

EK GÖSTERGE İLE KİMLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Hükümetten 3600 ek göstergeyle ilgili son dakika açıklaması geldi! Öncelikler belirlendi, beklentiler karşılanacak!

Memurlar yıllar sonra rahat bir nefes alacak! Yılan hikayesine dönen 3600 ek gösterge için net tarih belli oldu