Ekonomi

Emeklinin maaşı yeniden şekilleniyor! En az 1.250 lira zam!

Milyonlarca emekli ve memurun maaşlarında değişiklik sağlayacak olan ek düzenlemede sona yaklaşıldı. Emekli ve memurların maaşları ile ilgili son detayları belli oldu...Ek düzenlemenin hayata geçmesinin ardından memurların ve emeklilerin aylık gelirlerinde artış yaşanmış olacak

Memur ve emeklileri yakından ilgilendiren ek düzenlemeler ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ek düzenlemenin hayata geçmesinin ardından memurların ve emeklilerin aylık gelirlerinde artış yaşanmış olacak.

Öğretmen, polis, hemşire, din görevlilerinin yanı sıra yöneticiler, avukatlar, teknik, sağlık hizmetleri, genel idare, yardımcı hizmetler sınıfı da kapsama alınacak. Göstergesi 3600 olan bir memur, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.  İşte, 3600 ek gösterge son durum...
 


.

Kıdemler arası ücret dengesizliğine son verecek düzenleme ile kariyer mesleklerinde 600 puanlık artış olacak. Ek gösterge ile eşit etkiye sahip olan “tazminat yansıma oranlarının” artırılması ve emeklilik ikramiyesinin artırılması da masada yer alıyor.

Daire başkanı, genel müdür yardımcısı gibi müdürlerin altındaki personelden düşük ücret alınarak emekliliklerinde önemli ölçüde maaş düşüşü engellenmiş olacaktır. 25 yıl görev yapan öğretmen, polis ve din görevlilerinin aylıklarına en az 1.250 lira zam yapılacak.

İLK TOPLANTI YAPILDI

Memur-Sen ve 11 sendika temsilcisinden oluşan 3600 Ek Gösterge Komisyonu, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

İkinci toplantı 16 Mart tarihinde yapılacak. 3600 ek gösterge kapsamında 3 milyon 175 bin kamu çalışanı bulunuyor. Kamuda ek göstergede yer almayan personel dahil 4 milyona yakın çalışan ve 2 milyon 88 bin emekli var. Komisyon toplantısında tüm çalışanları dikkate alan düzenlemeye ilişkin taraflar hassasiyetlerini paylaşırken, 16 Mart'a kadar meslek gruplarına yönelik çalışmalar yapılacak.

 

DÜZELTME YAPILACAK

Yöneticiler, avukatlar, teknik hizmetler, sağlık hizmetleri, genel yönetim sınıfı, düşük ek göstergeler ve ek göstergesi olmayan personel dahil olmak üzere kamunun tüm kesimlerini kapsayan bir yaklaşım ortaya konmuştur. Tüm başlıklardaki dengesiz ek göstergeler düzeltilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kaymakam emrindeki çalışandan düşük ücret almayacak" çağrısı da yaşama geçmiş olacak. Ek göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfı için eğitime göre ek gösterge rakamı belirlenecek.

 

İKRAMİYELER ARTACAK

 

2200 ve 3000 ek gösterge ile aylık ve ikramiyeleri hesaplanan toplam memur sayısının yüzde 90'ının 3600'e çıkacağı belirtildi. Müfettişler, uzmanlar, şube müdürleri, daire müdürleri başta olmak üzere kariyer meslekleri ve idari personel için düzenlemeler yapılacak. başkanları, genel müdür yardımcıları. Üniversitelerdeki yerel yönetimler ve yöneticilere ilişkin ek göstergeler de yükselecek.

Şube müdürlerinin pozisyonlarına göre 3600 ek gösterge alması beklenirken, bölüm başkanlarının göstergesinin 4800'e çıkması bekleniyor. Mevcut sistemde 4 yıllık üniversite mezunu öğretmenler, polis 3000 ve hemşireler 2200 ek göstergeye tabidir. 25 yıl hizmet veren bir öğretmenin emekli maaşı yaklaşık 1.250 lira, ikramiyesi ise 30 bin liranın üzerinde artacak.

Emekliler ve memurlar ek gösterge hayata geçtiğinde maaşlarının nasıl hesağlanacağını merak ediyor.  Ek ödemler kime ve neye göre verilecek, kime ne kadar artış yapıalcak? İşte merak edilen soruların cevapları...

"ADİL BİR DÜZENLEME OLACAK"

Bakan Bilgin, kamu çalışanlarının beklentilerini adil şekilde karşılayacak bir düzenleme yapma kararlılığında olduklarını söyledi. Bakan Bilgin, "3600 ek göstergede de büyük bir adım atacağız. Komisyonda meseleler ele alınacak, sosyal tarafların talepleri dile getirilecek, kamu kuruluşlarının imkân ve bakış açıları, teknik olarak bu sorunun çözümüne dair önerileri değerlendirilecek. Komisyon nihai olarak bu kararını birkaç toplantı içerisinde verecek. Adil bir çözüm olacak" dedi.

TAZMİNAT YANSITMA ORANI DA MASADA

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ek göstergenin kamuda çalışanların hem hiyerarşiyi hem de mesleki sorumlulukları dikkate alan düzenleme olduğunu anımsatarak, "Yaklaşımımız ek göstergenin kamunun tamamını ilgilendiren boyutuyla ele alınması yönünde. Tazminat yansıtma oranları da emekliliğe etki eden alanlardan birisi. Bunu da gündeme koyduk. 55 ve 255 yansıtma oranı var. Buradan da düzenleme yapılabilir. Emekli ikramiyesine tekabül ediyor" diye konuştu.

 

EMEKLİNİN YÜZÜ TEMMUZ'DA DA GÜLECEK

Bakan Bilgin, çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini belirterek, "Enflasyon farkını vermekle kalmadık, sosyal denge desteği verdik. Netice itibarıyla emeklilerimizin 1.500 lira olan emekli maaşını 2 bin 500 liraya çıkartarak, onların üzerinde yüzde artışları gerçekleştirdik. Yıllık enflasyon yüzde 36 iken, biz altı aylık enflasyon için yüzde 31 zam yaptık. Temmuzda da benzeri bir durumda karşı karşıya kaldığımız zaman bu düzenlemeleri yapacağız. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.

EK GÖSTERGE NEDEN ÖNEMLİ

Ek gösterge ne kadar yüksek olursa, maaş o kadar yüksek olur. 3600 göstergesi olan bir memur, 2500 olandan daha fazla emekli maaşı ve emekli maaşı almaktadır. Üniversiteden mezun olan, sınava giren ve yeterlik sınavına göre atanan memurların ek göstergeleri 3600'e kadar çıkabilmektedir. Maaşları, emekli maaşları ve emekli maaşları da artıyor. Ayrıca bu koşullar altında memurların en düşük ek göstergesi öğretmen ve polis memurlarından çok daha yüksektir.

 

EMEKLİ İKRAMİYESİ VE MAAŞI NASIL ETKİLENECEK?

Ek gösterge sadece maaşları değil, aynı zamanda gerçek emekli maaşını ve emekli maaşlarını da olumlu yönde etkileyecek; özellikle 2008'den önce memuriyete başlayanlar için. Yani; 3600 ek gösterge hakkı verildiğinde emeklilerin aylıkları 790 lira ile 840 lira arasında artacak. Ek gösterge, 17.500 lira ile 28 bin lira arasındaki emeklilik ikramiyelerini etkileyecek. Örneğin 30 yıl hizmeti olan bir memurun emekli ikramiyesinde yaklaşık 24 bin lira artış olacak.

YENİDEN TESPİT EDİLECEK

 

Yine çalışmalar kapsamında en yüksek memur olan İdari İşler Başkanı'nın ek göstergesi yeniden belirlenecek.  Bu rakamın 8000'den 9000'e düzenlenmesi bekleniyor. Bakan yardımcılarından genel müdürlere, genel müdür yardımcılarından bağımsız daire başkanlarına kadar herkesin ek göstergeleri gözden geçiriliyor. Daire Başkanları, şube müdürleri, şefler ve diğer personel için düzenlemeler yapılmıştır. İl müdürleri ve bölge müdürlerinin ek göstergeleri de hiyerarşik bir yapıda yeniden düzenlenmiştir.

 

ÜST KADEME DE DEĞİŞECEK

 

Çalışmalar kapsamında üst düzey yöneticilerin ek göstergeleri de gözden geçirilecektir. Kurum Başkanları arasındaki denge sağlanacaktır. Örneğin Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplumu Başkanının ek göstergesi 7000 iken, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı 6400'dür.

Bu çerçevede dengesizlikler giderilirken, Genel Müdür ve kurum başkanlarının ek göstergeleri yeniden belirlenecek. Başkanlık şeklinde örgütlenen kurumların başkan yardımcıları arasındaki dengesizlikler giderilecek ve ek göstergeler yeniden düzenlenecektir.

Bakanlıklarda daire başkanlarının ek göstergesi artırılacak. Böylece kariyer mesleklerinde çalışanların rekabet ve yeterlik sınavları ile mesleğe girmeleri teşvik ve bölüm başkanlığına atanmaları için teşvik edilmesi beklenmektedir.

Ek gösterge ile hangi meslekleerin maaşları değişecek? Listede hangi meslekler yar alıyor. İşte ayrıntılar...

 

LİSTEDE KİMLER VAR?

Mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girilen 657 sayılı Devlet Memurları kanunun 1 sayılı ek gösterge cetvelinde yer alan kariyer uzmanlıkların ek göstergeleri de yeniden düzenlenecek.

İşte bu uzmanlıklar:En az üç yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte ve yüksekokulları bitirerek mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda (veya yüksek öğrenimli olup, özel kanunların öngördüğü şartları taşıyanlardan en az sekiz yıl mesleki görev yaptıktan sonra yine bu kanunların öngördüğü usule göre seçilerek) atanan Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bağımsız Genel Müdürlük ve Büyük Şehir Belediyesiyle Büyük Şehir Belediye sınırları içindeki ilçe Belediyeleri Müfettişleri,

Başbakanlık Uzmanları, Adalet Uzmanları, Millî Savunma Uzmanları, İçişleri Uzmanları, Dışişleri Uzmanları, Çalışma Uzmanları, Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Uzmanları, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanları, Kültür ve Turizm Uzmanları, Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanları, Sanayi ve Teknoloji Uzmanları, Çevre ve Şehircilik Uzmanları, Gençlik ve Spor Uzmanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzmanları, Gümrük ve Ticaret Uzmanları,

İhracatı Geliştirme Uzmanları, Orman ve Su İşleri Uzmanları, Diyanet İşleri Uzmanları, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanları, Devlet Personel Uzmanları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Uzmanları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanları, Devlet Gelir Uzmanları, Tapu ve Kadastro Uzmanları, Meteoroloji Uzmanları, Basın ve Enformasyon Uzmanları, Yüksek Kurum Uzmanları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzmanları, Savunma Sanayii Uzmanları, Vakıf Uzmanları, Marka Uzmanları, Patent Uzmanları, TİKA Uzmanları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Uzmanları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzmanları, Yazma Eser Uzmanları, İstihdam Uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanları, Bakanlık ve Bağlı Kuruluşların Avrupa Birliği Uzmanları, Yükseköğretim Kurulu Uzmanları, Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanları, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Uzmanları, Dışişleri Meslek Memurları ile Konsolosluk ve İhtisas Memurları, Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri ile Hazine Müsteşarlığı Bankalar Yeminli Murakıpları ve Hazine Kontrolörleri, Hazine Uzmanları Sigorta Denetleme Uzmanları ile Aktüerleri, Dış Ticaret Uzmanları, Avrupa Birliği İşleri Uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş ve İş Güvenliği Müfettişleri ve Bakanlıkların Merkez Teşkilatına dahil Genel Müdürlükleri Kontrolörleri ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişleri, Sosyal Güvenlik Uzmanları, Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanları, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uzmanları, Denizcilik Uzmanları, Sağlık Uzmanları ve Sağlık Denetçileri, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı Müfettişleri, Türkiye İstatistik Kurumu Uzmanları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Denetçileri ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre atanan İç Denetçiler, Millî Eğitim Uzmanları, Millî Eğitim Denetçileri ve İl Eğitim Denetmenleri, Aile ve Sosyal Politikalar Denetçileri, Maliye Uzmanları.

 

DENETMELERE YENİ EK GÖSTERGE

Ürün Denetmenleri, Gümrük ve Ticaret Denetmenleri, Defterdarlık Uzmanları ve Gelir uzmanları Mali Hizmetler uzmanlarının ek göstergeleri yeniden masaya yatırılacak . 2200 olan ek göstergeleri yükseltilecek.

AVUKATLAR KAPSAMDA

A Haber'de yer alan habere göre; Avukatlık hizmetleri sınıfında yer alan avukatlarında ek göstergeleri yükseltilecek .

BU UNVANLARA YENİ EK GÖSTERGE:

Hukuk Müşaviri, Bakanlık Özel Kalem Müdürü, Genel Müdürlük ve Başkanlık Daire Başkanı, Millî Eğitim Bakanlığı Grup Başkanı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Başbakanlık Merkez Teşkilatında Araştırmacı, Dışişleri Bakanlığı Özel Müşaviri, Savunma Sekreteri, Bütçe Dairesi Başkanı Saymanlık Müdürü, Bakanlık İl Müdürü, Askeri Defterdar, Muhasebe Müdürü, Muvazzaf Uzlaşma Komisyonu Başkanı,Milli Emlak Müdürü, Cezaevi Müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü, Bayındırlık ve İskan Müdürü, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Müdürü, Müze Müdürü (İstanbul Topkapı), Okul Müdürü (Unvanlılar dahil), Maliye Kursu Müdürü, Muhakemat Müdürü, Hastane Müdürü, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Enstitüsü Müdürü, Gemi Sürvey Kurulu Başkanı, İstanbul .Validebağ Sanatoryum ve Öğr. Hst. Başk., Sivil Savunma Koleji Müdürü, Defterdar Yardımcısı, Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdür Yardımcısı ve Serbest Bölge Müdür Yardımcısı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdür Yardımcısı, Mal Müdürü, Emlak Müdürü (Maliye Bakanlığı), Müze Başkanı (Kültür ve Turizm Bakanlığı) kadrolarında görev yapanların 3000 olan göstergeleri yükseltilecek

 

YARGI KURULUŞLARI VE YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNDA EK GÖSTERGESİ 3600 OLACAK UNVANLAR:

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Denetleme Kurul Üyesi, Başhukuk Müşaviri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanlık Müşavirleri ile Basın Müşaviri, Hukuk Müşaviri, İstatistik Müşaviri, Daire Başkanı, Gelir İdaresi Grup Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Grup Başkanı ve Müşaviri, Hazine Saymanı, Genel Sekreter, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı, R.S.Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı, Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, İl Müdürü, Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi Müdürü, Türkiye İstatistik Kurumunda Müdür, Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Diyanet İşleri Başkanlığı Özel Kalem Müdürü, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Merkezi Müdürü, İl Müftü Yardımcısı, İlçe Müftüsü, Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta İl Müdürü, Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta Müdürü, Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık İşleri İl Müdürü, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastane Müdürü, Savunma Sekreteri, Tapu ve Kadastro Eğitim Müdürü,Yüksek Fen Kurulu Başkanı, Tetkik Kurulu Başkanı, Fen ve Tetkik Kurulu Başkanı, Araştırma Geliştirme Kurulu Başkanı, Tetkik ve İstişare Kurulu Başkanı, Devlet Opera ve Balesi Müdürü, Üniversite Genel Sekreter Yardımcısı, A.O.Ç. Müdür Yardımcısı, Araştırma ve Teknik Eğitim Merkezi Başkanı, S.S.K. Sağlık Meslek Lisesi Müdürü, Yurt Müdürü, Tapu Müdürü, Kadastro Müdürü, Kambiyo Müdürü, Borsa Komiseri, Üniversite Hastaneleri Başmüdürü, Nükleer Araştırma Eğitim Merkezi Müd, Bölge Başmüdürü, Gelir İdaresi Grup Müdürü, Vergi Dairesi Müdürü,Bölge İstihbarat Müdürü, Bölge İnşaat Müdürü, Kandilli Rasathanesi Müdürü, Başmüdür, Güneydoğu Anadolu Fosfatları Grup Bşk, Müessese Müdürü, İşletme Müdürü, Fabrika Müdürü, Kombina Müdürü, Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreter Yard. Fakülte Sekreteri, Şirket Müdürü, Enstitü Müdürü, Tesis Müdürü, Kırıkkale Yardımcı Tesisler Müdürü,

HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK?

İşte taslaktaki yeniliklerden bazıları şunlar:*Ek göstergesi olmayan Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kamu personeli için eğitim durumu da dikkate alınarak ek gösterge rakamı belirlenecek.

*Şube Müdürü" unvanlı kadronun ek gösterge rakamının sorumluluk düzeyi ve hiyerarşik konumu da dikkate alınarak 3600'e yükseltilmesi amaçlanıyor.

*Kamuda genel müdür yardımcısı olarak görev yapan personelin ek göstergesi 5300 veya 6400'e kadar çıkacak. Burada kesin rakam çalışmalar sonunda belirlenecek.

*Bakanlık Daire Başkanlarının ek göstergesinin 4800 olması öngörülüyor.*Üniversite genel sekreterleri, genel sekreter yardımcıları ve üniversite daire Başkanlarının ek göstergeleri de yükseliyor.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI KAPSAMDA

Teftiş Kurulu Müdürü, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanlarının ek göstergeleri de yükselecek

*Mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda atanan kariyer kadrolarda görev yapanlarında ek göstergesi artacak. Böylece müfettiş, denetçi ve kaymakamların ek göstergeleri artmış olacak.

*İl İdare Kurulu üyesi Bakanlık İl Müdürleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki diğer Bakanlık İl Müdürleri, Bakanlık Bölge Müdürleri ve bölge müdür yardımcılarının ek göstergeleri düzenlenecek.

Beklenen müjdeli haber geldi! Emeklilere 2.000 lira ek ödeme hesaplara geçiyor!

Emeklilerin maaşlarına ek ödeme yapılıyor! Son dakika açıklaması geldi...

Nakit sıkıntısı çeken emeklilere müjde! Maaşa Ek Ödeme Alacaklar!

Maaşa ek ödeme hesaplara yatıyor! Emeklilere son dakika müjdesi!

Yatırımcılar heyecanlı! Altın yükseliyor, dolar ne olacak?

Gümüş atağa geçti! Gümüşten yatırım olur mu diyenlere...

Altında büyük hamle! Rekor mu geliyor?