27 / 04 / 2024

Dumankaya İnşaat, 6 projeyle krizde yüzde 25 büyüyecek

Dumankaya İnşaat, 6 projeyle krizde yüzde 25 büyüyecek

Dumankaya İnşaat, krizle geçeceği tahmin edilen 2009 yılına 6 yeni proje sığdırıyor



Krizi,"küçük evler ve küçük fiyatlarla" lehine çeviren bir şirket oldu Dumankaya İnşaat. Tuzla'daki Adres, 2008'in son aylarında, krizin tüm şiddetiyle etkili olmaya başladığı bir dönemde satışa çıktı ama öyle büyük talep oldu ki, şirket, mayısta Adres 3'ü vitrine koyacak. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya,"Yalan söyleyemem. İşler çok iyi" diyor.

-Harcamaların ciddi anlamda kısıldığı bir dönemden geçiyoruz ama siz yoğun talep üzerine Adres'in 3'üncüsünü satışa çıkarıyorsunuz...

Biz niş bir pazar yarattık. Tuzla'daki Adres gerçekten bir case study (vaka analizi). Adres'in arsasını bir kenarda dursun diye almıştık. Kriz başlayınca burada duruma uygun bir proje geliştirebiliriz dedik. Otomobil fiyatına daire satalım diye düşündük. 35 metrekare evi 39 bin TL'den satışa çıkardık. Hemen bitti. Yüzde 50 peşinatla satıldı bu evler ve hemen teslim değildi. Aynı yerde ikinci arsayı aldık. Adres 2 dedik. Kapışıldı. Şimdi 3'üncü arsayı aldık. Mayısta satışta. 39 bin TL'lik jenerik fiyat olacak yine. Yaptığımız şey tutunca daha da cesaretlendik.

"Piyasa açılır, fiyatlar yükselir diye alıyorlar"

-Mayısın gelmesiyle sektör genelinde de piyasanın kıpırdandığı söyleniyor. Sizin pazara ait gözleminiz nasıl?

Türk insanı krizlerde nasıl davranması gerektiğini daha önce tecrübe etti. Şimdi konut fiyatları düştü. İnsanların bu fırsatın kaçacağından çekiniyorlar. Piyasa süratle açılıp fiyatlar artar diye endişe ettikleri için almaya başladıklar ve bir canlanma göze batıyor. Kriz bazı sektörlerde psikolojik. Bunu görüyoruz. Çünkü insanlar durmuyor, gözlemliyor. Uygun bir şey olunca da hemen alıyor.

-2009'u nasıl kapatacaksınız?

2008 ciromuz 120 milyon TL. Bu yıl hedef 150 milyon TL. Herkesin var olanı korumaya sarıldığı dönemde biz en az yüzde 25-30 büyüme bekliyoruz. Kar artacak mı? Hayır. Taviz veriyoruz ama 2009'da 6 yeni proje satışa sunmuş olacağız. Yatırım için ciro artmalı. Bu dönemi içselleştirip ona göre hareket etmek gerek.

"149 metrelik üçüz kulede fiyatlar yüzde 30 törpülendi"

-Göztepe'deki projeniz İkon daha lüks ve pahalı. Onun için stratejiniz nedir?

İkon'un ön satışları da mayısta başlayacak. Bin 59 konutluk proje. Rezidans mantığı var. Görkemli projeleri ulaşılabilir fiyattan satmak prensibimiz. Lansman öncesi metrekare fiyatlarını en aşağı 3 bin 200 TL olarak belirledik. Ama kriz olmasa yüzde 30 fazla olurdu bu rakam. Hem bugün, hem de gelecek için çalışıyoruz.

-Nasıl bir proje İkon?

Birbirine bağlanan ve inşaatı eş zamanlı devam edecek üçün kuleler. İkisi 41, biri 40 kat. 149 metre. 10 katta bir bahçeler ve sosyal alanlar var. Büyük kısmı stüdyo ve 1+1'lerden oluşacak. 12 tane de loft daire var; 193 ve 240 metrekare arası. 20'nci kattan itibaren Adalar, 30'a varınca İstanbul manzarası olacak. Projede ayrıca 31 home-ofis ve 6 mağazalık ticari birim var. 5 bin civarında insanın ev almayı düşündüğünü hesapladık.

-Bu yıl yapacağınız diğer projeler nerelerde?

Kasımda Avrupa yakasındaki ilk projemize Bahçeşehir'de başlıyoruz. Hiç görülmemiş tarzda bir şey yapacağız orada. 850 konut olacak. Sahiba Gökçen Havalimanı'nın karşısında Kurtköy'de Dumankaya Dizayn ismiyle yeni bir proje başlayacak. Burada da Adres projelerinde olduğu gibi küçük metrekareli mantıkla devam edeceğiz.

Gazete Habertürk

 


Geri Dön