28 / 04 / 2024

Dumankaya İnşaat'ın hedefi 2014 yılını 500 milyon lira ciroyla kapatmak!

Dumankaya İnşaat'ın hedefi 2014 yılını 500 milyon lira ciroyla kapatmak!

Her yıl ortalama 3 bine yakın konut üreten, yaklaşık yarısını da aynı yıl içinde satan Dumankaya İnşaat, 2013'ü 420 milyon lira ciroyla kapattı. 2014'te ise hedef 500 milyon lira sınırını aşmak...



Gayrimenkul ve inşaat, son yılların en çok zengin yaratan sektörleri. Vaat ettiği yüksek getiri, yatırımcıları sermaye miktarına göre müteahhitliğe ya da gayrimenkul alımına yönlendiriyor. Sektörün parlak şirketlerinden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da, "50 milyon doları olan bana gelsin, arsa yatırımı yapması yönünde yardım edeceğim" diyor şakayla karışık bir özgüvenle. 


Her yıl ortalama 3 bine yakın konut üreten, yaklaşık yarısını da aynı yıl içinde satan Dumankaya İnşaat, 2013'ü 420 milyon lira ciroyla kapattı. 2014'te ise hedef 500 milyon lira sınırını aşmak. Uğur Dumankaya'nın özgüvenin kaynağı da işte bu. inşaat işinde şirketlerin gücünü sahip oldukları varlıkların büyüklüğünden çok, nakit akışı belirliyor. Öyle ki çok büyük rakamların döndüğü bu sektörde nakit akışını iyi yönetemeyen şirketler ne kadar büyük olursa olsunlar kendilerini bir anda iflasın eşiğinde görebiliyor. 

Uğur Dumankaya, bu konuda Üzeyir Garih'in sözlerini kılavuz olarak alıyor. Garih, karlılığı ve büyümeyi plastik topa benzetiyor: "Bu toplar elden düşse bile zıplayıp tekrar belli bir noktaya gelebilirler" diyor. Ancak kristal bir topa benzettiği nakit akışının yere düşmesinin her şeyi paramparça edeceğini söylüyor. Dumankaya da iş yapış stratejilerini bu prensip üzerine kurduklarını anlatıyor: "Bizim için nakit akışını yönetmek karlılıktan daha önemlidir." Dumankaya İnşaat, büyümesini de bu stratejiye borçlu. Uğur Dumankaya, 20072008 krizi sırasında imza attıkları "Adres" konseptli projelerin sağladığı nakit akışının şirketi kriz döneminde yüzde 65 büyüttüğünü anlatıyor. Bu projeleri de en iyi yatırımları olarak anıyor hala. 

Uğur Dumankaya'nın aklından çıkarmadığı bir diğer söz ise şirketin kurucusu olan babası Halit Dumankaya'ya ait: "Babam her zaman 'siz, siz olun ticarette karşı tarafın yapabileceklerini ve aklını asla hafife almayın' der. Biz de tüm iş süreçlerimizde babamın bu öğüdünü kılavuz olarak alırız."



Forbes


Geri Dön