28 / 04 / 2024

Dumankaya İnşaat'tan yeni finansman modeli!

Dumankaya İnşaat'tan yeni finansman modeli!

Dumankaya yeni bir finansman modeli geliştirdi. 200 bin liralık ev için 100 bin lira ödeyen alıcı geri kalan 100 bin lirayı dilerse üst kullanım hakkını 10 yıl Dumankaya’ya vererek ev sahibi olabilecek.



Gayrimenkul piyasasında rekabet arttı. Konutların satış finansmanına yönelik yapılan modellere yeni bir model daha eklendi.


Dumankaya İnşaat tarafından geliştirilen yeni model yüzde 25 ile yüzde 50  aralığında bir miktarın peşinat olarak yatırılması üzerine kurgulandı. 


Taksit sıkıntısı yok


Sistemin işleyişi bankadan konut kredisi çekmekle eşdeğer olacak. Ancak konut kredisinin taksitlerinde alıcı ödeyememe gibi bir riskle karşı karşıya kalmayacak. Çünkü Dumankaya İnşaat evin geri kalan yüzde 50’lik kısmını getiri destek ödemesiyle üstlenecek. Bu finansman modeliyle satılan evde üst kullanım hakkı en az 2 yıl Dumankaya’da kalacak. Alıcı dilerse 2 yıl sonra geri kalan bakiyeyi kendi ödeyerek evin tamamına sahip olacak. Dilerse 10 yıl bekledikten sonra hiçbir ek ödeme yapmadan yarı fiyatına ev sahibi olacak.  


90 bin liraya evlendiriyor


Bu yöntemle satılan evlerin fiyatı 1+0’larda 180 bin liradan başlıyor. Böylece 90 bin liralık ödeme yapan konut alıcısı evler teslim edildikten sonra 10 yıl başka hiçbir ödeme yapmadan evin tamamına sahip olabiliyor. İnşaatı bitmiş ve hemen oturuma hazır projeden 1+0 ev alan kişinin cebinden de 200 bin liralık bedelin yarısı olan 100 bin lira çıkıyor. Kampanya kapsamında olan ev tipleri 1+0, 1+1 ve 2+1 olarak veriliyor. 1+1 tipi evlerde inşaatı devam eden projelerde fiyatlar 250 bin liradan, bitmiş projede 300 bin liradan, 2+1’lerde inşaatı devam eden evler 350 bin liradan, teslime hazır evler 400 bin liradan başlıyor.


Geri dönüş süresi 10 yıl


Bu modelle geri dönüş süresi de 10 yıla geriliyor. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Türkiye’de evlerin geri dönüş sürelerinin 20 yılın üstüne çıktığını hatırlatarak, kendilerinin bu modelle süreyi 10 yıla indirdiklerini söyledi.


Sistem karlı görünüyor


Evin değerinin her yıl yüzde 5 arttığını varsaydığımızda fiyat 10 yıl sonra düz mantıkla 279 bin 239 liraya yükseliyor. 90 bin liranın banka mevduatında yüzde 10 değerlendiğini hesap-ladığımızda ise rakam 212 bin 215 lirada kalıyor. Kaldı ki ev fiyatları yüzde 5’in üzerinde artıyor. 90 bin liraya da yüzde 10’un altında faiz veriliyor. Eğer 90 bin liraya prim potansiyeli olan ve hemen kiraya vereceğiniz ev alamıyorsanız sistem cazip görünüyor.


Ciroda hedef 500 milyon lira


Şirketin bu yılın ilk 8 ayında toplam cirosu 260 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış yaşandı. Ciro hedeflerinin 500 milyon lira olduğunu aktaran Uğur Dumankaya; “Satışlarımızın yüzde 51’ini peşin, yüzde 29’unu banka kredili yüzde, 20’sini ise Dumankaya finansman modeliyle yaptık. Konutların yüzde 29’u yabancılara satıldı” bilgisini verdi.


Çocuklar için ideal


Yeni finansman modelinin gençleri ve çocuklu aileleri heyecanlandırdığını belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, çocuklu ailelerin çocukları için ev almak istediğini söyledi. Yeni finans modelinin reklam yüzü olan Saba Tümer de çocuğu olsa bu modelle çocuğuna kesinlikle ev alabileceğini aktardı.


Web: http://www.dumankaya.com/


Bugün Gazetesi/ Emine Açar


Geri Dön