24 / 12 / 2024

Dündar Yetişener: İnşaat malzemesi pazarı 2014’te yüzde 4-5 büyüyecek!

Dündar Yetişener: İnşaat malzemesi pazarı 2014’te yüzde 4-5 büyüyecek!

Türkiye İMSAD’ın ‘Aylık Sektör Raporu ' nun, Mayıs 2014 verileri baz alınarak Türkiye ekonomisinin makro göstergeleri ile inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 Ocak-Nisan sonuçları değerlendirildi...




Türkiye’nin, ihracatta döviz kazandırıcı hizmetlere ve kısmen iç tüketime dayalı büyüme stratejisinin, yılın ilk çeyrek sonuçlarına yansımaya başladığını belirten Dündar Yetişener, “özel sektör inşaat harcamalarının kamu harcamalarının önüne geçmesi, ithalatın azalması ve ihracatın büyümeye net katkısının artması, ekonominin geleceğine yönelik önemli pozitif gelişmelerdir” dedi.

 

 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yılda dört kez düzenlenen ‘Ekonomi Toplantısı’nın ikincisi, Ortaköy Feriye Lokantası’nda gerçekleştirildi. ‘Siyasi İklim ve Ekonomik Gelişmeler’ konusunun ele alındığı toplantıda, Türkiye İMSAD’ın ‘Aylık Sektör Raporu’nun, Mayıs 2014 verileri baz alınarak Türkiye ekonomisinin makro göstergeleri ile inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 Ocak-Nisan sonuçları değerlendirildi. Toplantıya, Türkiye İMSAD üyeleri ile iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı.

 

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Bloomberght TV Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran konuk konuşmacı olarak katıldı. Otorum başkanlığını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tunaman’ın yaptığı toplantıda, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ile Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de yaptıkları sunumlarda Türkiye ekonomisinin geleceğine projeksiyon tutarak, beklenti ve öngörülerini paylaştılar.

 

Yetişener: “Küresel ve siyasi risklere karşı Türkiye ekonomisi iyi bir performans göstermiştir.”

Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, toplantıda yaptığı konuşmada, 2014’ün ilk çeyrek döneminde, Türkiye ekonomisinin yüzde 4,3, inşaat sektörünün yüzde 5,2, inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretiminin ise yüzde 6 büyüdüğünü belirtti. Yetişener, “Küresel ve siyasi risklere karşı Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyrek döneminde iyi bir performans göstermiştir” dedi.

 

Dündar Yetişener, Türkiye’nin, ihracatta döviz kazandırıcı hizmetler ile kısmen iç tüketime dayalı büyüme stratejisinin, ilk çeyrek sonuçlarına yansımaya başladığını söyledi. Yetişener, “özel sektör inşaat harcamalarının kamu harcamalarının önüne geçmesi, ithalatın azalması ve ihracatın büyümeye sağladığı net katkının artmasını”, ekonominin geleceğine yönelik önemli pozitif gelişmeler olarak değerlendirdi.

 

2014 ilk çeyrek döneminde, ekonomideki büyüme kaynaklarının daha kaliteli olarak nitelendiren Dündar Yetişener, “2013 yılında eksi 2,3 puan olan ihracatın büyümeye net katkısı, 2014 ilk çeyreğinde artıya geçerek 2,68 puan olarak gerçekleşmiştir. İthalatın büyümeye net katkısı ise 2013’te eksi 2,34 puandan, 2014’te 0,24 puana gerilemiştir” dedi.

 

Özel sektör inşaat harcamaları arttı, kamunun önüne geçti

2014’ün ilk çeyrek döneminde ekonomi yüzde 4,3 büyürken, inşaat sektörünün 5,2 ve inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretiminin yüzde 6 büyümesini, inşaat sektöründeki büyümenin, yılın ikinci yarısında da süreceği yönünde önemli bir veri olduğunu kaydeden Yetişener, sözlerine şöyle devam etti:

 

“İlk çeyrekte görüyoruz ki, özel sektör devreye girmiştir. İnşaat sektörünün ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 5,2 büyüklüğü içinde, kamu sektörü harcamaları yüzde 5,1, özel sektör harcamaları ise yüzde 5,9 oranında büyümüştür. Böylece özel sektör inşaat harcamalarındaki büyüme, geçtiğimiz yılın tersine kamu harcamalarının önüne geçmiştir. Hatırlanacağı üzere, 2013 yılında inşaat harcamaları içinde özel sektör, eksi 0,7 seviyesi ile negatif büyümüştü. Bu yıl alınan yapı ruhsatlarında da ciddi bir sıçrama görüyoruz. İnşaat malzemeleri sanayinin büyümesi de, geçen yılın ilk çeyreğine göre 2-3 puan daha iyi durumda.”

 

“2014’te ekonomi yüzde 3,5-4,0, inşaat ve malzemeleri sektörü yüzde 4-5 büyüyecek.”

“2014 yılına ilişkin bu olumlu verilerin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra da pozitif yönde artarak devam etmesi ve ülkemizin sürdürülebilir bir eksende ekonomik istikrarının sağlanması, iş dünyası olarak bizlerin en önemli beklentisidir” diyen Türkiye İMSAD Başkanı Yetişener, 2014 yılına ilişkin ekonomi ve sektörel hedefleri ise şöyle dile getirdi:

 

“2014 yılında ekonominin yüzde 3, inşaat ve inşaat malzemeleri iç pazarının yüzde 4-5, inşaat malzemeleri sanayi üretiminin ise yüzde 5-6 oranında büyümesi hedeflenmektedir. Kamu inşaat harcamalarında 2014 yılı büyüme hedefi de yüzde 4,5’tur.”

 

Cüneyt Başaran: “FED, bu yaz faizleri artırmayı planlıyor.”

Bloomberght TV Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran da konuk konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, “Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye için 2014’ün ikinci yarısında beklenen riskler-fırsatlar“ konulu bir sunum yaptı. ABD ekonomisinin uzunca bir aradan sonra olumlu sinyaller vermeye başladığını belirten Başaran, “ABD ekonomisinde, yüzde 3 büyüme ile yılın tamamlanması planlanmaktadır. FED’in ise normalleşme adına bu yıl sonuna doğru tahvil alım programını bitirme hedefi var. Uzun süredir sıfır faiz politikası ile ilerleyen FED, 2014 yılı yazında faizleri artırmayı planlamaktadır. Beklenen o ki, FED’den esas hamle seneye gelecek” dedi.

İnşaat malzemelerinde üretimi ve ihracatı arttı, ithalat azaldı

Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de konuşmasında, Türkiye İMSAD’ın her ay yayımladığı ‘Aylık Sektör Raporu’nun, Mayıs 2014 verileri ışığında, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörüne ilişkin verileri değerlendirdi. Dr. Can Gürlesel’in verdiği bilgiye göre, 2014 yılı ilk çeyrek döneminde, inşaat malzemeleri sanayinde üretim yüzde 6 arttı. İnşaat malzemeleri sanayinde üretimi en fazla büyüyen alt sektörler; yüzde 60 ile duvar kağıdı, yüzde 29 ile metalden kapı ve pencere, yüzde 23 ile boya, vernik ve kaplayıcı maddeler, yüzde 20 ile elektrikli aydınlatma ekipmanları oldu.

 

2014 Ocak-Nisan döneminde de inşaat malzemeleri ihracatı artışını sürdürerek, 7,2 milyar dolara ulaştı ve 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 4,6 oranında artış gösterdi. İnşaat malzemeleri ithalatı, yüzde 5,6 oranında azaldı ve 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, AB ve Euro bölgesinde inşaat sektöründe üç yıl süren küçülmeden sonra 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 8,4 oranında büyümesi, inşaat malzemeleri pazarının büyümesini desteklemesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.


İnşaat harcamaları arttı, 38,7 milyar TL’ye ulaştı.

Mayıs 2014 ‘Aylık Sektör Raporu” verilerine göre, 2014 yılı ilk çeyrek döneminde, 14.8 milyar TL’si kamu, 23,8 milyar TL’si özel sektör olmak üzere inşaat harcamaları 2014 yılının ilk çeyrek döneminde cari fiyatlarla toplam 38,7 milyar TL’ye ulaştı ve bu hacimle, 2013 yılı seviyesinin üzerinde bir performans gösterdi. 2013 yılında kamu-özel inşaat harcamaları toplamı 141.7 milyar TL, ilk çeyrek dönem inşaat harcamaları ise 32,8 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

 

Yapı ruhsatları ilk çeyrekte sıçradı

Dr. Can Gürlesel’in verdiği bilgiye göre, 2013 yılı ilk çeyreğinde 33,2 milyon metrekarelik bir alan için yapı ruhsatı alınırken, 2014 ilk çeyreğinde yaklaşık bir kat artışla 63 milyon metrekareye sıçradı. Bunun içinde konut ruhsatlarının payı 2013’te 23,9 milyon metrekare iken, 2014’te 44,7 milyon metrekareye yükseldi. Otel, ofis, ticaret merkezleri ile sanayi-lojistik binalarını kapsayan konut dışı binaların payı da sırasıyla; 9,3 ve 18.4 milyon metrekare olarak gerçekleşti.

 

Konut satışlarında yüzde 7 oranında gerileme var

2014 Ocak-Nisan döneminde Türkiye genelinde konut satışlarında ise yüzde 7,7 oranında gerileme oldu. 2013 Ocak-Nisan döneminde 369 bin 300 adet olan konut satışı, 2014’ün aynı döneminde yüzde 7 gerileme ile 341 bin 463 adet olarak gerçekleşti. Dr. Can Gürlesel’e göre, konut satışlarındaki gerileme, kredi faizlerindeki artıştan ve tüketici güvenindeki bozulmadan kaynaklandı. Konut kredisi faizlerinde beklenen düşme ile birlikte, konut satışlarındaki gerilemenin yavaşlaması bekleniyor. Bununla birlikte, yabancılara konut satışı, bir önceki yılın Ocak-Nisan dönemine göre 2014’te yüzde 47,9 oranında artarak, 5 bin 194 adete yükseldi.

 

 



Geri Dön