Kentsel Dönüşüm

Dündar Yetişener: Kentsel dönüşümde ileri teknoloji ürünler kullanılmalı!

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, kentsel dönüşüm sürecinde binaların ileri tekonoloji ürünlerle yapılması halinde Türkiye'nin kentsel dönüşümde geriden gelmeyi avantajlı bir konuma çevirebileceğini söyledi..

Ulaştığı 52.5 milyar dolarlık büyüklükle sektörün yüzde 75'ni temsil eder hale gelen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, kentsel dönüşüm sürecinde yeniden yapılacak binaların ileri tekonoloji ürünlerle yapılması halinde Türkiye'nin kentsel dönüşümde geriden gelmeyi avantajlı bir konuma çevirebileceğini söyledi. 


Dönüşüm yapılacak binalarda yeni teknoloji kullanılması gerektiğine dikkat çeken Yetişener, "6.5 milyon bina yenilenecek. Bu binalarda bugünün malzemesi yerine ileri teknoloji ürünü Ar-Ge'ye ve inovasyona dayalı yenilikçi ürünler kullanılırsa yapılan binalar daha uzun ömürlü olur. Bundan Türkiye kazanır. Eğer geçmiş dönem teknolojileriyle üretilmiş malzemelerle kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsanız 20 yıl sonra bu ülke yine kentsel dönüşümü konuşacak. O zaman belki kentsel dönüşüm için malzeme de bulunmayacakO nedenle bu geriden gelmenin avantajlarını kullanıp bir adım öne geçelim" değerlendirmesini yaptı. 


İnşaat malzemecileri olarak kendilerini ve makine parklarını yenilediklerini vurgulayan Dündar Yetişener şöyle konuştu: "Ar-Ge ve inovasyon önem veriyoruz. Zaten bunlara önem verdiğimiz için ihracatın lideri olduk. Seramikte, demir üretiminde Avrupa birincisi, hazır beton da ikinciyiz. Dünya genelinde inşaat malzemesi üretiminde 5.'inci sıraya yerleşmişiz. 


Demek ki dünya bizim kalitemizi kabul etmiş. Bu nedenle biz diyoruz ki gelin bu kalitedeki doğru malzemeleri çevreci malzemeleri kentsel dönüşümde kullanalım." Dönüşümün de belli plan bir program çerçevesinde yapılması gerektiğini söyleyen Yetişener, bu program belirlenirse firmalarında ona göre kapasitelerini ayarlayabileceğim dile getirdi. Yetişener, dernek olarak özellikle kentsel dönüşüme ve güvenli yapıya odaklandıklarını söyledi. 


Bu amaçla güvenli malzemelerle ilgili bir merkez oluşturma projesi başlattıklarını aktaran Yetişener, "Çelik yapılar, betonarme yapılar, ahşap ve yığma yapılar olmak üzere dört bina yapı türünün ne kadar yeşil ve depreme dayanıklı olduğunu gösteren bir merkez hazırlıyoruz. İlkokuldan üniversite mezununa kadar herkesin gelip gezebileceği, enerji tasarruflu yapıyı görmelerine imkan sunacak bir merkez olacak" dedi. 


Dünya Gazetesi