09 / 01 / 2025

Dünya bankaları için İstanbul finans merkezi oldu bile!

 Dünya bankaları için İstanbul finans merkezi oldu bile!

2012'de finansta yabancı ilgisi doruğa çıktı. 12 yıl aradan sonra Lübnanlı Bank Audi BDDK'dan bankacılık lisansı alırken, Burgan Bank, Sberbank, Japon Mizuho Corporate Bank sektörün yeni yabancı oyuncuları oldu



Japon BTMU bankacılık lisansı için başvuruya hazırlanırken, son olarak Landesbank Berlin Türkiye'de temsilcilik açtı


Küresel kriz nedeniyle ABD ve Avrupa'da bankacılık sektörleri sancılı bir dönem geçirirken, Türkiye'de bankacılık yapmak isteyen yabancı yatırımcılar ise adeta kuyruğa girdi. Merkezlerindeki sorunlar nedeniyle bazı Avrupalı bankalar Türkiye'deki iştiraklerini satıp çıksa da, yerlerini yeni yabancı yatırımcılar doldurmakta gecikmedi. Türk bankacılık sektörünün karlılığı, güçlü dinamikleri ve İstanbul Finans Merkez Projesi başta Ortadoğu ve Uzakdoğu olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden yabancı bankaları Türkiye'ye çekerken, kuruluşu neredeyse 200 yıl öncesine dayanan Landesbank Berlin de Türkiye'de temsilcilik açtı. BDDK Mayıs 2012 verilerine göre, yabancıların Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünden aldığı pay yüzde 41'e ulaştı. 2012 krize rağmen Türk bankacılık sisteminin sağlam yapısı, Türkiye'nin demografik özellikleri ve büyüme potansiyeliyle birleşince 2012 bankacılık sektöründe yabancı ilgisinin doruğa çıktığı bir yıl oldu. 134 milyar euroluk aktif büyüklüğe sahip olan Landesbank Berlin Türkiye Temsilcisi Berkan Tamer, 'Büyüme potansiyeli bütün yabancı bankaların Türkiye'ye girmesinde en önemli etken' dedi.


DİNAMİZM VE GENÇ NÜFUS AVANTAJ

Bankacılık sektörüne artan yabancı ilgisini 'Türkiye'nin uzun vadede artık bambaşka bir yerde olacağının ispatı'  olarak değerlendiren Berkan Tamer, şunları söyledi: 'Gelenler portföy yatırımı veya kısa süreli yatırım yapalım risk görünce çıkarız şeklinde stratejileri olan kuruluşlar değil. Uzun vadeli düşünüyorlar. Türkiye'ye baktığınızda artık normalleşmiş uzun vadeli büyük potansiyeller sunan büyük bir ekonomi olarak görünüyor. Kimisi bankacılık lisansı alıyor kimisi temsilcilik ofisi açıyor. Türkiye'de genç nüfus çok yüksek. Altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Ayrıca Türkiye'de diğer pazarlarda görmediğimiz dinamiz var.'


YÜKSEK KARLILIK YABANCILARI ÇEKİYOR

Türk bankacılık sektörüne artan yabancı ilgisini değerlendiren Finans Yatırım Banka Analisti Aykut Sarıbıyık, 'Türk bankacılık sistemi gerek yasal düzenlemeler açısından gerekse denetleyici otoriteler açısından dünya bankalarına göre çok daha iyi durumda. Karlılık anlamında da Türk bankacılık sektörü çekici bir sektör. Ayrıca daha da önemlisi Türkiye'nin bankacılık sistemi büyümeye açık' dedi. 

Sektöre yeni girişlerin artmasına paralel asıl konunun Türk bankacılık sisteminin bu kadar bankayı kaldırıp kaldıramayacağı olduğuna da işaret eden Sarıbıyık, 'Türk bankacılık sisteminden ne bekliyoruz? Orta ve uzun vadede özkaynak karlılığı yüzde 12 ila 15 arası seyredebilir. Faiz oranlarımız da yaklaşık 8'ler civarında kalacaksa etkileyici ve yüksek bir rakam. Eğer karlılık ve faizler bu seviyelerde kalacaksa sistem daha çok banka kaldırır. Yenilerin gelmesi olumsuzluk yaratmaz. Karlılık düşerse farklı bir konjonktürde yeni giren oyuncuların yanında çok sert çıkışlar ve konsolidasyonlar da görebiliriz' görüşünü aktardı.


12 YIL SONRA İLK LİSANS

LÜBNANLI Bank Audi, 12 yıl aradan sonra Türkiye'de BDDK'dan bankacılık lisansı alan ilk banka olurken, en son Eurobank Tekfen'in tüm hisselerini Kuveytli Burgan Bank satın aldı. Dexia Denizbank hisselerini Rus Sberbank'a satarken, JaponMizuho Corporate Bank, İstanbul'da temsilcilik açtı. 1.8 trilyon dolarlık varlığı yöneten Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU) Türkiye'de ticari bankacılık alanında faaliyete geçmek için lisans başvurusunda bulunacak. BDDK'nın onay vermesi halinde bankanın Ekim 2013'te faaliyete geçecek.


SAMURAYLARDAN YOĞUN İLGİ VAR

- Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU) Türkiye'de ticari bankacılık alanında faaliyete geçmek için lisans başvurusunda bulunacak. 

- Daha önce Garanti Bankası ve Finansbank'a talip olan İtalyan Intesa'nın bankacılık lisansı için BDDK'ya başvurduğu belirtiliyor. 

- Dubai merkezli Noor Islamic Bank Türkiye'de ofis açmayı planlıyor. 

- Birleşik Arap Emirlikleri'nin piyasa değeri bakımından en büyük bankası National Bank of Abu Dhabi Türkiye'deki fırsatları inceliyor. 

- Geçmişi 110 yıl öncesine dayanan Japon sigorta şirketi Daiichi Türkiye'de hayat branşında yerel bir ortaklık yaparak faaliyet göstermek istiyor.


Ayfer Arslan / AKŞAM


Geri Dön