Ekonomi

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez: ‘Ekonomide doğru adımlar atıldığına inanıyoruz’

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin ekonomi politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Lopez, "Merkez Bankasının uyguladığı para politikasının sıkılaştırılması, Hazine ve Maliye Bakanlığının mali açığı azaltma tedbirlerinin konusunda doğru adımlar atıldığına inanıyoruz"

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Dünya Bankası’nın Türkiye'nin maki politikalarına yönelik değerlendirmelerine, Dünya Bankası Grubu'nun Türkiye'deki faaliyetleri ve önümüzdeki seneler için planlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Lopez, Türkiye'nin ekonomisine yönelik, "Geçtiğimiz 20 sene süresince Türkiye'nin mali performansı çok iyiydi. Bu durum, nüfusun hayat standardında önemli iyileşmelere sebep oldu. Fakat, yüksek enflasyon oranları, aşırı değerli döviz kuru ve 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketiyle ilgili harcama ihtiyaçlarından kaynaklanan mali baskılar bu sicili riske attı. Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) uygulanmakta olan para politikasının sıkılaştırılması, bozucu ekonomik düzenlemelerin gevşetilmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığınca mali açığı düşürmeye ilişkin mali gelir tedbirlerinin doğru yönde atılmış adımlar olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Türkiye'deki yüksek enflasyona yönelik değerlendirmelerde bulunan Lopez, "TL’deki değer kaybı yüzünden kısa vadede enflasyonun yükseldiğini görmek mümkün olsa da uzun vadede yüksek büyümenin sağlanması amacıyla enflasyonun düşürülmesi kilit rol oynuyor” dedi.

YAKLAŞIK 35 MİLYAR DOLARLIK MALİ PAKET

Dünya Bankası'nın Türkiye'de taahhüt etmeyi öngördüğü bildirilen 18 milyar dolarlık ekonomik pakete ilişkin Lopez, şunları kaydetti:

Gerçekten de ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların hayata geçirilmesinde Türkiye'ye eşlik etmeye kararlıyız. Sürmekte olan 17 milyar dolarlık programımıza ilaveten, gelecek 3 sene içinde Dünya Bankası Grubu Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı planlıyoruz. Bu miktar hükümete direkt olarak kredi verilmesini ve özel sektöre destek verilmesini içeriyor. Türk özel sektörüne ilişkin destek, doğrudan yatırım, garantiler ve yaklaşık 5 milyar dolar değerindeki ticari finansmanın harekete geçirilmesi aracılığıyla bunun üçte ikisi kadar olabilir. Bu kapsamda, Banka Grubu İcra Direktörlerinin çeşitli operasyonlara onay vermesine bağlı bir şekilde, tüm finansman araçları göz önüne alındığı zaman bu, yaklaşık 35 milyar dolarlık geçici bir toplam mali paket demektir. Söz konusu paket, yönetimin makroekonomik istikrarı tekrar tesis etmek amacıyla gösterdiği güçlü kararlılığa ve daha da önemlisi attığı adımlara karşılık vermektedir. Bunun yanı sıra, bu paket, Dünya Bankası Grubu'nun özel sektör kolu vasıtasıyla kaynakları harekete geçirme kabiliyetinden faydalanmaktadır. Dünya Bankası programı bakımından, halen aktif olduğumuz öncelikli alanlara ve özellikle de bu yaz meydana gelen rekor sıcaklıkların da gösterdiği üzere çok güncel bir problem olan iklim değişikliğine katılımımızı devam ettirmeyi öngörüyoruz.”

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

Moody's'ten Türkiye'ye pozitif kredi notu!

CarrefourSA’da ezine peyniri 142,90 TL’ye, bulgur 26,90 TL’ye, acı/tatlı biber salçası 43,90 TL’ye düştü!