29 / 04 / 2024

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesine yönelik, "Bundan sonra emlakçı bir ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması lazım. Dairenizi satmak istiyorsanız ve emlak danışmanıyla çalışacaksanız" dedi.



Mesut Güleroğlu, Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Güleroğlu, yeni düzenleme ile sorumlu emlak danışmanının, yetki belgesi almadan gayrimenkul ilanı vermesinin imkânsız olduğunu ifade etti.

Son zamanlarda sayısı artan sahte ve asılsız ilanları engelleyebilmek amacıyla bu kişilere yaptırım ve ceza uygulanacağını belirten Güleroğlu, "Bir süredir bazı kişiler, '500 bin ya da 800 bin TL’ye satılık konut var.’ Uygun fiyatlı konut ilanı ile önce insanları çekip, daha sonra ise başka konutlara yönlendirme yapıyorlardı. Bu durum engellendi.

Sahte ilan kullanılıyordu. Kanunda sahte ilanların verilmesini önleyici maddeler bulunuyor. Aynı zamanda, artık emlakçı bir ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması lazım. Evinizi satacaksanız ve emlak danışmanı ile çalışacaksanız; bir sözleşme devreye giriyor.

Esasında bu sözleşmeler hep vardı. Fakat düzenleme ile zorunlu hale getirildi. Artık sözleşme yoksa ilanlar, bu platformlarda yayınlanmayacak.

Bu duruma aksi tavır sergileyenlere ve yanıltıcı ilan verenlere ilişkin 10 bin ile 100 bin lira arasında para cezası var" şeklinde konuştu.

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

'YETKİ BELGESİ ALINDIYSA, BU İLANI BİR BAŞKASI GİREMEYECEK' 

Son zamanlarda artan sahte ilanlara vurgu yapan Güleroğlu, "Son zamanlarda sahte ilan sayısı çok fazla arttı. Bazı kişiler evi sahibiymiş gibi ilan verip, arayan kişilere de emlakçı olduğunu söylüyor.

Eskiden kanuni bir düzenleme olmadığından herkes bu ilan portallarına girip, herkes için ilan verebiliyordu.

Artık konut satacak kişiden yetki belgesi alındıysa, bu ilanı bir başkası yayımlayamayacak.

Aynı ilanı birden fazla emlak ofisi yayımladığı zaman; malınızın acil satılık olduğu düşünülüp, insanlarda fiyat kırma beklentisi oluşuyordu

Bu nedenle, gayrimenkul fiyatının düşürülmesi gündeme geldiği için mal sahibi zarara uğruyordu" dedi.

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

'ŞÜPHELİ İLANLAR İÇİN CİMER'E BAŞVURUN' 

Yeni düzenlemenin hem yurttaşı ve hem de emlakçıyı koruduğunu vurgulayan Güleroğlu, kötü niyetli emlak danışmanlarının insanları zarara uğratmasının önüne geçileceğini söyledi.

Güleroğlu, "Odaya kayıtlı 4 bin 400 tane meslektaşım bulunuyor. 2 bin 500'ün üzerinde kayıtlı emlakçı da  İzmir  Ticaret Odası'nda bulunuyor.

Bunlar yetki belgesini almış, kanuni açıdan çalışan sorumlu emlak danışmanlarıdır. Bu arkadaşlar da bu ilanları kontrol ediyor.

Herhangi bir sorun gördükleri zaman Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER), emlakçılar odasına ya da ticaret il müdürlüklerine bildirerek, kişilerin ceza alması sağlanabilir" şeklinde konuştu.

'KAÇAK EMLAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK' 

Gayrimenkul sahiplerinin herhangi bir danışmana gerek duymadan konutunu satabileceğini kaydeden Güleroğlu, "Kendi konutuysa insanlar, kendi de ilan verebilir.

Fakat bir emlakçı kendi konutu gibi ilan verip, bu işten komisyon, hizmet bedeli alamayacak. Kaçak emlakçılık engellenecek.

Emlakçı olmak için önce 100 saatlik eğitim belgesi alıyorsunuz. Daha sonra ise, iş yeri açabilmek amacıyla bir sene lise mezunlarının, 6 ay üniversite mezunlarının staj yapma zorunluluğu bulunuyor.

Bunların hiçbirini yapmadan şahıs olarak ilan yayımlayıp, para kazanma dönemi sona eriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Yeni sosyal konut projeleri geliyor!
Emekli maaşına Orta Vadeli Program güncellemesi! Yüzde 37.76 zam müjdesi geldi! Yeni emekli maaşları tek tek hesaplandı!

Ziraat Bankası’ndan eylül ayına özel 1.250 TL hediye! Başvuruyu yapan parayı kapacak!

 


Geri Dön