06 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Artık mağdur olmayacaksınız! 

Ev alacaklar dikkat! Artık mağdur olmayacaksınız! 

Birçok konut projesinden ev alan kişi, inşaatların yarım kalması sebebiyle mağdur olabiliyor. Ancak bu durum artık değişiyor...



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, 20114'te çıakrılan kanunla bina tamamlama sigortasının önünü açmış oldu. Yaklaşık 3 sene süren çalışmaların neticesinde de Türkiye'de ilk bina tamamlama sigortası poliçesi hazırlandı, bu sigortayı ABD merkezli bir sigorta şirketi yaptı. 

Ev alacaklar dikkat! Artık mağdur olmayacaksınız! 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İntavrasya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sesli, konut alınan projede tamamlama sigortası bulunuyorsa müteahhitin iflas etmesi halinde bile evin teslim edileceğine, bina tamamlama sigortasıyla alıcıların daha rahat ev alacağına dikkat çekti. 

Türkiye genelinde onlarca konut projesi hayata geçiriliyor, fakat her 10 kişiden en az ikisi konutlarına kavuşamıyor. Bunun nedeni ise maddi yetersizlik sebebiyle bazı projelerin yarım kalması oluyor. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu duruma el attı ve artık binaların yarım kalma durumunu ortadan kaldırdı. 

İnşaat sigortası nedir? 

Ev alacaklar dikkat! Artık mağdur olmayacaksınız! 

Sigorta konusu olan değerler, teminat süresi içinde, inşaat sahasında olduğu anda, inşaat süresinde, poliçede belirtilen istinasların haricindeki, önceden öngörülmeyen, ani hasara uğraması durumu inşaat sigortasıyla güvence altına alınıyor. 

Sigorta Bedelinin Tespiti

Ev alacaklar dikkat! Artık mağdur olmayacaksınız! 

Poliçede belirtilmiş olan projenin sigorta bedelinin proje bitiminde oluşacak nihai projeyle eşit değere sahip olması gerekmektedir. Sigorta bedeli ihaleye konu olan yıl içerisinde ilgili cari fiyatlar göz önünde bulundurularak hesaplanır ve sözleşme bedelinden daha düşük bir miktar olmamalıdır. İnşaat işleri, bünyesinde çok farklı riskler barındıran bir faaliyettir. Bu risklerden birisinin gerçekleşmesi durumunda bile, çoğu zaman, karşılanması imkânsız zararlar meydana geleceğinden müteahhitler, muhtemel risklerini güvence altına almak isterler. Bu amaçla uygulamada, “İnşaat Bütün Riskler Sigortası” geliştirilmiştir.

Su an gerek müteahhit gerekse de ev alacak kişilerin bu konudan yeterli seviyede haberdar olmadığını dile getiren Ali Sesli, inşaat sigortası sisteminin projelerde hayata geçirilmesiyle hem müteahhitlerin hem de konut alıcılarının daha rahat olacağına vurgu yaptı. 

Bu konunun oldukça önem arz ettiğinin altını çizen Ali Sesli, yakın zamanda Kartal'da start verecekleri Sunset prjesinin de uluslararası bir sigorta şirketi tarafından sigortalanacağına dikkat çekti. 

Ev alacaklar dikkat! Konut satışlarında şartlar resmen değişti! 

Teminat sağlamayan ön ödemeli konut satışlarına ceza geliyor!


Geri Dön