07 / 11 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Mağdur olmayın!

Ev sahipleri dikkat! Mağdur olmayın!

İzmir İş Dünyası Başkanı Sungur, kentsel dönüşüm mağduru olmamak için yapılması gerekenleri anlattı. Geçtiğimiz yıllarda yapılan kentsel dönüşümlerden mağdur olanların sayısı oldukça fazla. O halde ne yapmalı?




Habertürk Gazetesi köşe yazarı Osman Gençer, bugünkü köşesinde kentsel dönüşüm mağduru olmamak için yapılması gerekenleri kaleme aldı.

İşte Osman Gençer'in 'Dönüşeyim derken mağdur olmayın' başlıklı yazısı...

30 Ekim'de İzmir'de 7 büyüklüğünde bir deprem oldu, 115 canımız gitti, 506 bina ağır, 511 bina orta, 5 bin 119 bina az hasarlı olarak saptandı. Ancak daha ilerleyen günlerde bu sayıların daha da arttığını söyleyebiliriz.

Yaşadığımız son acı tablo, bizlere sağlıklı ve bilinçli kentsel dönüşümün zorunluluğunu ve aciliyetini bir kez daha hatırlattı.Bu uyarı sadece  İzmir  için değil, bütün ülke için geldi, çünkü Türkiye'de yaklaşık 6.5 milyon yapının dönüşüme ihtiyacı var.

Böylesine büyük bir depremden ve böylesine ciddi hasarlardan sonra, sanırsınız ki İzmir'de kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldı, devlet tüm gücüyle vatandaşın sorununu çözüyor, hala hasarlı binalarda oturan insanlara çözüm üretiliyor.

Fakat ne yazık ki, ben öyle bir çalışma görmüyorum. Evet, bir şeyler yapılıyor, ancak ne kadar yeterli orası tartışılır.

*

İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı Feyyaz Sungur da benimle aynı görüşte ki, o da konu hakkında bir açıklama yapma ihtiyacı duydu.

Aynı zamanda inşaat yüksek mühendisi de olan Sungur, kentsel dönüşüm konusunda acilen seferberliğe ve revizyona gidilmesi gerektiğini savunurken, bir başka meseleye de dikkat çekti, “kentsel dönüşüm kentsel mağdurlar yaratmasın” diye uyarıda bulundu.

Ev sahipleri dikkat! Mağdur olmayın!

Sungur çok haklı. İzmir’de yaşananlar ne ilk, ne de son olacaktır. Kentsel dönüşüm insanların çürük binalarını dönüştürüp daha sağlıklı yapılarda yaşamaları için bir fırsat.

Ancak kentsel dönüşüm yaparken de kentsel dönüşüm mağdurları çıkartmayalım. Geçtiğimiz yıllarda yapılan kentsel dönüşümlerin mağdurları oldukça fazla. O halde ne yapmalı?

İzmir İş Dünyası Başkanı Sungur, yapılacakları 8 maddede sıraladı:

*

1. İlk önce binanızın imar durumunu belediyeden alın, çünkü imar durumu değişmiş olabilir.

2. Binanızı çevre ve şehircilik bakanlığının onay verdiği firmalara risk analizi yaptırın. 2000 tarihinden önce yapılan binalar depreme dayanıklı çıkmayacaktır.

3. Risk analizi çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra imar durumuna ve yönetmeliklere uygun projenizi yaptırın.

4. Risk analiz raporu yapılıp, onaylandıktan sonra tapuya tescil işlemi gerçekleşir. İtirazların kesinleşmesinden sonra 60 gün içinde evler tahliye edilir.

5. SPK onaylı uzmanlara değerleme raporu yaptırın.

6. Bina malikleri, binanın yeniden yapımı ile yasanın uygulama yönetmeliğine göre herhangi bir kat maliki tarafından toplantıya davet edilir. Mevcut binada kiracı var ise kiracıya ve mal sahiplerine tahliye tebligatı yapılır. Tüm kat maliklerine yasanın uygulama yönetmeliğine uygun toplantı ihbarnameleri gönderilir.

7. Günü, saati, yeri ve gündemi belli olan toplantıda, binanın yeniden yapım şekli ile en az 3/2 oranla karar alınır. Karara katılmayanlara, 15 gün içinde karara katılmamaları halinde, yasanın uygulama kriterlerine göre satış işlemi yapılacağı ihbarnamesi gönderilir. Karara katılmayanlar, 15 gün içinde sözleşmeyi imzalamaz ise, satış işlemi için ilgili idare tarafından satış işlemi gerçekleştirilir.

8. Bina tahliye olduktan sonra, isteyen mülk sahipleri, kira yardımı talep edebilir ve 18 ay boyunca kira yardımı alabilir. Kat malikleri kendi binalarını, hiçbir müteahhide gerek kalmadan, kentsel dönüşüm kredisinden faydalanarak yaptırabilirler.

*

Ev sahipleri dikkat! Mağdur olmayın!

Dönüşüm için dikkat edilmesi gereken adımlar genelde böyle. Evi dönüştürürken hata yapmamak önemli.

Bu arada, riskli bina münferit olarak yapılacak ise, mutlaka yetkili firmalara risk analiz raporu yaptırılmalı.
Sonraki işlemlerde mutlaka kentsel dönüşüm, yani 6306 Sayılı Yasa hakkında tecrübeli kurumsal firmalarla çalışılmalı.

İnşaat yaptırılacak firmaların bu konuda çalışıp çalışmadıkları kontrol edilmeli.

Tüm bunları başarmak için hızlı hareket etmemiz, seferberlik halinde çalışmamız şart.

Ama maalesef gidişat şimdilik eskisinden farklı değil. Kentsel mağdurlar yine artacak gibi görünüyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2021 ne zaman açıklanacak?


Geri Dön