27 / 04 / 2024

Teminat sağlamayan ön ödemeli konut satışlarına ceza geliyor!

Teminat sağlamayan ön ödemeli konut satışlarına ceza geliyor!

Otuz adet ve üzeri konut ve inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası ya da teminat sağlamayan ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle konut veya devre tatil satışı gerçekleştiren satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 TL idari para cezası uygulanacak.



Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen tüketici hakem heyetlerine gerçekleştirilecek başvurulardaki uyuşmazlıkların parasal değerlerinin sınırlarının ve idari para cezalarının yeniden değerleme oranında artırıldığı açıklandı. Anadolu Ajansı'ndan Zeynep Çetinkaya'nın haberine göre; Ticaret Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlanan tebliğler, 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olacak şekilde Resmi Gazete'de yayımlandı.

Teminat sağlamayan ön ödemeli konut satışlarına ceza geliyor!

İdari para cezalarının yeniden değerleme oranında artırılması kapsamında, otuz adet ve üzeri konut ve inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası ya da teminat sağlamayan ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle konut veya devre tatil satışı gerçekleştiren satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 TL idari para cezası uygulanacak.

Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal eden ve belirli süreli kredi sözleşmeleriyle ilgili açılan hesaplardan ücret ve masraf isteyen kredi veren kuruluşlara her bir işlem başına 3 bin 108 TL idari para cezası verilecek.

Yapı ruhsatı almadan ön ödemeli şekilde tüketicilerle konut ve devre tatil satım sözleşmeleri imzalayıp kuran satıcılara, tüketicilerle iş yeri dışında kurulan sözleşme yapabilmek için Ticaret Bakanlığından yetki belgesine sahip olmayan satıcılara, aynı şekilde Ticaret Bakanlığından alınması gereken satış sonrası hizmet yeterlilik belgesini almayan üretici ve ithalatçılara 311 bin 425 TL idari para cezası kesilecek. 

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ!

Yarım kalan inşaatlara sigorta çözümü!


Geri Dön