27 / 04 / 2024

Ön ödemeli konut satışlarında 36 ayda teslim şartı geldi!

Ön ödemeli konut satışlarında 36 ayda teslim şartı geldi!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ön ödemeli konut satışları için 36 ayda teslim edilmesi şartı getirdi. Ön ödemeli konutlarda da devir veya teslim tarihine kadar vatandaşların herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabileceği belirtildi.



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni bir yönetmelikle ön ödemeli konut satışları için 36 ayda teslim edilmesi şartı getirdi. Ön ödemeli konutlarda da devir veya teslim tarihine kadar vatandaşların herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabileceği belirtildi.


Para istenmeyecek

Ön ödemeli konut satışlarını düzenleyen yönetmelik dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelikle birlikte ön ödemeli konut satış sözleşmesi oluşturulmadan en az 1 gün önce 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde satıcı bilgileri, konuta ilişkin bilgiler, konutun tüm vergileri gibi konular tüketiciye bildirilecek. Ön bilgilendirme formuyla yapılacak olan açıklamalarda, konutun teslim tarihi gibi bilgiler de yer alacak. Yeni düzenleme ile satıcı, sözleşme yapılmadan konut almak isteyen vatandaştan hiçbir şekilde ödeme isteyemeyecek. Tüketiciyi borç altına sokacak herhangi bir belge de imzalatamayacak olan satıcı, yapı ruhsatı almadan, müşteriyle ön ödemeli konut satış sözleşmesi de yapamayacak.

Yönetmelikle vatandaşa 14 gün içinde cayma hakkı da tanındı. Konut alan vatandaş, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden sözleşmeden cayabilecek. Ön ödemeli konut satışlarında da devir veya teslim tarihine kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden yine sözleşmeden dönme hakkına sahip olacak. Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi de sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçmeyecek. Konut almak için sözleşme yapan vatandaş, konutun ücretini ise hak ediş sistemine göre ödeyecek. Yani bankada açılacak olan hesaba ödemeler yapılacak fakat hesapta toplanan ücret vatandaş konutu alana kadar koruma altında olacak. Böylece konut inşaatının ilerleme seviyesi oranında bir ödeme bankadaki ücretten konut satıcısına verilecek. Bu şekilde yapılacak ödemelerde tüketicinin rızası aranmayacak. Banka da vatandaştan komisyon ve benzeri isim altında herhangi bir ücret talep edemeyecek. Konut satıcısı şirket de sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmezse, bankadaki hesap üzerindeki haklarını kaybedecek. Bankada toplanan konut ücreti de vatandaşa geri iade edilecek.


Tüketiciye MASRAF uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son zamanlarda artan banka masraflarının geri alınabileceğine yönelik televizyon reklamları ve kısa mesajlar yoluyla yapılan tanıtımlarla ilgili tüketiciyi uyardı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bankalara ödenen masrafların geri alınabileceğini iddia eden reklamlarda yönlendirme yapılarak, kişisel verileri ele geçiren 15 telefonu takibe aldığı ortaya çıktı. Bakanlığın 4 bankayla ilgili inceleme yaptığı da belirlendi. Tüketicilere "kişisel bilgileriniz çalınır" uyarısında bulunan Canikli, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan'ın konuyla ilgili önergesine yanıtlarken, son zamanlarda tüketicilere televizyon kanalları, internet siteleri veya cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar gönderildiğini belirtti. Canikli, "Tüketicilerle kurulan tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerine yönelik bankalar tarafından tahsil edilen kredi kartı aidatı, dosya masrafı, ipotek fek ücreti gibi isimler altında masrafların geri alınabileceğine ilişkin danışmanlık hizmeti sunulduğu yönünde izlenim uyandıran, tüketicilerin bilgi ve tecrübe eksikliklerini istismar eden, yanıltıcı ve aldatıcı tanıtımlar yapıldığı görülmektedir" dedi.


Yeniasır


Geri Dön