27 / 04 / 2024

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin!

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin!

Ev sahipleri ve konut satın alan vatandaşlar bazı ücretlerden kaçmaya hatta bazen hiç ödememeye çalışıyor. Konut alıcı ve satıcıları tapu masraflarını düşürmek için bazı yöntemler deniyor. Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin...



2024 itibariyle, tapu işlemlerinde değişkliğe gidildi. Konut alım satımlarında önemli hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların başında da tapu harçları geliyor. Bazı kişiler, bu ücretleri ödemekten kaçmakta fakat yeni düzenleme ile bu ödemelerden kaçanlar yandı.

EVİN RAYİÇ BEDELİ YERİNE BELEDİYELERİN BELİRLEDİĞİ RAKAMA DİKKAT!

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; gayrimenkul alım satımı sırasında satılacak evin rayiç bedeli yerine belediyenin belirlemiş olduğu minimum rakamı göstererek tapu harç bedelini az ödemek vatandaşların sık sık yaptığı yöntemlerden biri.

Hem ev sahipleri hem de konut satın almak isteyeler bazı ücretlerden kaçmaya hatta hiç ödememeye çalışıyor. Bu yüzden ortaya çıkacak tapu masrafını en aza düşürmek isteyen alıcı ile satıcılar, gayrimenkulün asıl değerinden düşük değer göstermekte. Fakat bu yolu seçmeden önce iki defa düşünülmesi gerekiyor.  Alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında kesilen tapu harcı, toplam satış bedelinin yüzde 4’üne ulaşıyor.

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin!

TAPU HARCI GAYRİMENKULÜN DEĞERİNDEN HESAPLANIYOR!

Ev alıp satarken ödenmesi istenen tapu harcı bedeli gayrimenkulün satış bedelinden hesaplanıyor. Yani evin değeri arttıkça ödenmesi gereken tapu harcı da artıyor.

Tapu harcının yüzde 2'sini alıcı diğer yüzde 2'sini ise satıcı ödeyeceği duruma göre hesaplama yapılacak olur ise, tapuda 100 bin lira satış tutarı beyan edilmiş olan bir gayrimenkulün 2 bin lira olan kısmını alıcının, diğer 2 bin liralık kısmının da satıcının ödemesi gerekiyor.  Yani toplam olarak yüzde 4'e denk gelmekte olan 4 bin liralık ödeme yapılmalıdır. 

2024 EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin 1 Mart 2024 tarihinde başlayan ilk taksit ödeme dönemi 31 Mayıs tarihinde sona erecek.

Tapu sahipleri dikkat! 2024 emlak vergisi ödemeleri ne zaman başlayacak?

2023'te 2.95 milyon gayrimenkul satış işlemi yapıldı!

Geri Dön