22 / 11 / 2024
fuzul

Dünya Bankası'ndan, İstanbul Finans Merkezi'ne destek!

Dünya Bankası'ndan, İstanbul Finans Merkezi'ne destek!

Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne Dünya Bankası'ndan destek geldi. Başkan Robert Zoellick, 'Finans merkezi çalışmalarını IFC üzerinden destekliyoruz' dedi




Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick Türkiye temaslarına Ankara'da başladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşen Zoellick Ataşehir'de yapılması planlanan İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne destek verdiklerini belirtti. Zoellick, Dünya Bankası'nın finans kuruluşu IFC'nin Finans Merkezi yapılması çalışmalarına destek olduğunu belirtti. Türk ekonomisine övgü yağdıran Zoellick, 'Ekonomik büyüme anlamındaki başarı, sadece ülke insanının farkında olduğu bir durum değil. Gerek bölgede gerekse dünyada Türkiye'nin başarısına artan bir ilgi gösterilmekte'' dedi. Zoellick, Avrupa ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle bölgede büyümenin yavaşladığını, bunun Türkiye'nin ihracatını ve ülkeye gelen yabancı doğrudan yatırımı etkileyebileceğini belirterek, 'Ancak ben inanıyorum ki Türkiye'deki ekonomik program çok güçlü'' dedi.

TÜRKİYE ÖRNEK OLABİLİR

Türkiye'nin örnek ülke olabileceğini belirten Zoellick, 'Özellikle Mısır'da başlayan Arap baharı sonrasında yeni seslerin duyulabilmesi için bir forum başlattık. Yapılan çalışmalarda bazılarının Türkiye'ye ilgi duyduğunu gördük. Elbetteki bir ülkedeki uygulamaları direk alıp başka bir ülkeye karbon kağıdıyla kopyalayamazsınız. Uluslararası kuruluşların elbette öğrendiği şeyler var. Başka ülkelerin deneyimlerinden bir çok şey öğrenilebilir' diye konuştu. Zoellick, küresel büyümenin yaklaşık yarısının gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığını ifade ederek, bu oranın 1990'larda sadece yüzde 20'ler düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığına vurgu yapan Zoellick, yükselen ekonomilerin enflasyon sorunu yaşayabileceğini, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

IMF tahmini yanlış olmuş

IMF'NİN G-20 ülkeleriyle ilgili raporunda, Türkiye'nin 2012 büyüme tahminini yüzde 2.5 olarak belirlediğinin hatırlatılması üzerine Zoellick, muhabirin rakamları karıştırmış olabileceğini kaydetti. Zoellick, kimsenin Türkiye için 2012'de sadece yüzde 2.5'lik büyüme tahmininde bulunacağını zannetmediğini söyledi. Babacan ise IMF tahminlerinde bir küçülme gördüğünü anımsamadığını belirterek, şöyle konuştu: 'Bu yıl çok hızlı bir büyüme, gelecek sene de daha makul daha düşük bir büyüme gibi bir tahminde bulunmuşlar. Fakat o çalışmalar yapılırken, bizim ekibimizle beraberce çalışılmış, beraberce oluşturulmuş bir çalışma değil o. Bu IMF teknik heyetinin kendi yaptığı bir çalışma. Biliyorsunuz Eylül ayında program sonrası izleme çalışmaları çerçevesinde IMF heyeti tekrar Türkiye'ye gelecek. Türkiye'de bir çalışma yapılacak. Bu çalışma sırasında eminim ki bu projeksiyonlar beraberce gözden geçirilecektir, tahminler aynı zemine mümkün olduğunca en yakın zemine çekilecektir. Bizim kendi tahminlerimiz biraz daha farklı o tahminlerden. Bu IMF teknik heyetinin kendi tahminidir.''

'Olumsuz senaryoya hazırlıklı olalım'

BAşžBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, ''Umuyoruz ki Avrupa'da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD'de bu borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar çözülürse sorun yok, ama sorunlar çözülemediği takdirde de olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir'' dedi. Babacan, Dünya Bankası ile 21 ayrı proje yürütüldüğünü, 2012-2015 mali yıllarını kapsayan yeni bir ülke işbirliği stratejisi üzerinde çalışıldığını kaydetti. Babacan, 'Bu strateji, hem yeni orta vadeli programımızla uyumlu olacak, hem de daha önce yayımlamış olduğumuz hükümet programımız, seçim beyannamemiz, kalkınma planlarımızla uyumlu olacak. Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırabilmek için bu dönemde bu ustalık dönemimizde gerçekten eğitimden, yargıya kadar ekonomik pek çok alanı kapsayan önemli reformlara ihtiyacımız var. Yapacağımız reform ve projelerde Dünya Bankasının desteği bizim için önemli olacaktır' dedi.

Deprem riski projesi küresel önem taşıyor

ANKARA'DAKİ temaslarının ardından İstanbul'a gelen Zoellick, banka tarafından desteklenen İstanbul Deprem Riskini Azaltma Projesi çalışmalaıyla ilgili İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Projenin, tarihi binaların envanterinin çıkarılması alanında örnek olduğunu belirten Zoellick, 'Proje, teknik kapasitenin ve toplum müdahalesinin iyi bir şekilde bir araya gelmesi sayesinde gerçekleştirildi. Bu, aslında perspektif sunuyor. Yapılan çalışmaları başkalarıyla da paylaşabiliriz. Burada yaptıklarımız küresel olarak da önem taşıyor'' dedi.

IFC'nin 2.6 milyar dolarlık taahhüdü var

DÜNYA Bankası Başkanı Zoellick, Türkiye'nin istihdam, eğitim, enerji gibi alanlarında reformlara odaklandığını kendilerinin de bu alanlarda yardımcı olabilmeyi umduğunu anlattı. Türkiye'nin, Dünya Bankasının en fazla kredi kullandırdığı ikinci ülke konumunda olduğuna da işaret eden Zoellick, Bankanın Türkiye'de çok önemli yatırımları bulunduğunu, son dönemde, ülkeye 7.6 milyar dolar aktarıldığını kaydetti. Özel sektörü destekleyen uluslararası finans kuruluşu IFC'nin de Türkiye portföyünde 2.6 milyar dolarlık taahhütleri bulunduğunu kaydeden Zoellick, IFC'nin İstanbul ofisinin bölgesel bir merkez konumunda olduğunu, Kuzey Afrika, Orta Asya gibi tüm bölgede özel sektöre finansman desteği sağladığını söyledi.
Sabah


Geri Dön