Altın & Gümüş

Dünyaca ünlü ekonomist açıkladı! Altın ve dolar 2023'te ihya edecek

SAXO Bank emtia başkanı Ole Hansen, Rusya'nın fiyat tavanına tepki olarak üretimi kesmesi halinde piyasanın toparlanacağını ve mevcut seviyelerden düşme olasılığının çok sınırlı bir durumda olduğunu ifade etti. İşte tüm ayrıntılar...Bundan sonra petrol piyasası ve trader'ların ağırlıklı olarak yıl sonuna odaklanacağını ve pozisyon düzeltmesinin fiyatlar üzerinde önemli bir etki yaratma riskinin olduğunu ifade eden Hansen, Rusya'nın tavan fiyat nedeniyle üretim hacmini kısması durumunda piyasanın gücü geri kazanacağını belirtti

SAXO Bank Emtia Başkanı Ole Hansen, 2023 için mevcut ve beklenen küresel emtia fiyatlarını yorumladı. Bundan sonra petrol piyasası ve trader'ların ağırlıklı olarak yıl sonuna odaklanacağını ve pozisyon düzeltmesinin fiyatlar üzerinde önemli bir etki yaratma riskinin olduğunu ifade eden Hansen, Rusya'nın tavan fiyat nedeniyle üretim hacmini kısması durumunda piyasanın gücü geri kazanacağını belirtti.

Mevcut seviyelerden geri çekilmenin sınırlı bir durum ortaya çıkardığını ifade eden Hansen, fiyatların daha fazla düşme durumunda OPEC+'nın muhtemelen fiyatlar konusunda bir destek verebileceğini de söyledi.

Dolardaki yükselmenin göz önüne alınması halinde altının 2022'de çok iyi performans sergilediğini söyleyen Hansen, 2020'de ons başına fiyatın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2000 doların üzerine çıkabileceğine dikkat çekti. Kuzey yarımkürede büyük hasat ve tahıl koridoru gibi etkenlerden dolayı Ekim ayından bu yana fiyatların keskin bir şekilde düştüğünü ancak tüm bu gelişmelerin dikkate alındığını ve pazarın 2023 yılın ilk çeyreklik döneminde güney yarımkürede üretilen ürünlere odaklandığını söyledi.

Hansen, küresel bir durgunluk olasılığı nedeniyle 2023'ün demir ve çelik için güçlü bir yıl olmayacağını ve Çin'in inşaattan uzaklaşarak enerji güvenliği ve yeşil geçişi teşvik etmeye odaklanmasının beklendiğini aktardı.

“2023’TE REKOR KIRMASINI BEKLEYECEĞİZ”
'Küresel alandaki ekonomik belirsizlikler ve hemen ardından gelen artan jeopolitik gerilimler, enflasyonu bir süre daha yüksek tutacak ve bu da altını desteklemeli. Sizce 2023 altın için daha güçlü bir yıl olacak mı?' sorusuna yanıt olarak ise Hansen şunları söyledi:

 "Son yıllarda dolar ve tahvil getirilerindeki en güçlü artışlara rağmen altın, 2022 boyunca çok iyi performans gösterdi. Gerçek şu ki, yatırımcılar büyük piyasaların başarısızlığına karşı önlem almak istiyor. Merkez bankaları enflasyonu düşürmede Önümüzdeki yıl, küresel ekonomi kötüye gidiyor, tahvil getirileri ve dolarda yeni zirveler resmi olabilirken, enflasyon Fed ve piyasa tarafından değerlendirilen mevcut seviyelerden daha yüksek olabilir.

 “Dolar dışındaki para birimleri için altın, hisse senedi ve tahvillerdeki kayıplara göre pozitif getiri sunuyor. Altının 2023'te 2000 doların üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasını bekliyoruz."