Ekonomi

Dünyaca ünlü finans kuruluşu uyardı: son 4 ay kritik

Finans danışmanlık şirketi ABD'li yatırımcıları uyararak Fed'in faiz artırımını sürdüreceğini ancak enflasyon hedefine yaklaşırsa sıkı para politikasını gevşeteceği uyarısında bulunarak hisse senedi yatırımı ve krediler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.Piyasaların Fed'in faiz oranlarını yüzde 4'e kadar yükseltme kararlılığını henüz absorbe etmediğini kaydeden Fleming, tarihsel süreçte Fed'in  para politikasını gevşetmeye geçmeden önce yıllık enflasyon oranının Fed fon oranının altına düşmesinin beklendiğini ifade etti

Finansal danışmanlık şirketi Rockefeller Capital’ın Kıdemli CEO’su Greg Fleming ABD'li yatırımcılara 2022'nin geri kalanında hisse senedi ve krediler konusunda dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Piyasaların Fed'in faiz oranlarını yüzde 4'e kadar yükseltme kararlılığını henüz absorbe etmediğini kaydeden Fleming, tarihsel süreçte Fed'in  para politikasını gevşetmeye geçmeden önce yıllık enflasyon oranının Fed fon oranının altına düşmesinin beklendiğini ifade etti.  

Financial Times’ta yer alan haberde Fed'in sıkı para politikasını gevşetmek için önce faiz oranının enflasyonu geçmesinin bekleneceği kaydedildi. Fed'in enflasyonu kontrol altına aldığından emin olana kadar faiz oranlarını yüksek tutacağına işaret edilen haberde faiz oranlarının altı ile 12 ay süresince yüzde 3,5 ile 4 arasında kalabileceği uyarısında bulundu. Orta vadede ABD için pozitif öngörüde bulunduklarının altını çizen Greg Fleming, yılın son dört ayında piyasalarda volatilitenin yüksek kalacağına vurgu yaptı. Piyasaların her açıklamayı her veriyi okumaya çalışacağını ifade eden Fleming, Fed'in enflasyon konusunda hala alması gereken bir yol olduğunu bu nedenle de temkinli olduklarını söyledi. Fleming, "2022’nin geri kalanı hem hisse senedi piyasaları konusunda hem de kredi piyasaları için temkinliyiz. Daha sonrasında ise neler olacağını göreceğiz" diye konuştu.

Rockefeller’ın Baş Yatırım Sorumlusu Jimmy Chang daha önce hazırladığı bir notta müşterilerini uzun vadeli, açığa satışlı hedge fonlara, değerli metallere ve uzun süreli tahvil varlıklarına yatırım yapmaya çağırmıştı. Sabırlı, seçici ve savunmacı bir  yol izlenmesi gerektiğini belirten Chang,  “Yeni bir boğa piyasasının başladığından şüpheliyim" açıklamasında bulunmuştu.

ABD’de enflasyon şu anda yüzde 8,5 seviyesinde ve FED’in hedef aralığı yüzde 2,25 ila 2,50. FED'in merakla beklenen faiz kararı toplantısı 21 Eylül ve 22 Eylül’de yapılacak. Piyasalara yön verecek faiz kararı ise 22 Eylül’de açıklanacak.

Geçtiğimiz günlerde Jackson Hole Sempozyumu’nda konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, yüksek faiz döneminin devam edebileceğini ve bu sürecin ekonomi için acı verici olabileceği yönündeki açıklamaları piyasaları alt üst etmişti. Powell’ın açıklamaları, faizlerin yılı yüzde 3’ün oldukça üzerinde kapatacağı yönündeki beklentileri arttırmıştı.

 

Tüm piyasaların beklediği istihdam verisi açıkladı! İşsizlik oranları yükseldi mi? FED faizi artıracak mı?

Türkiye FED’in faiz politikası ile büyük darbe alacak! İngiliz haber ajansı Reuters duyurdu

FED Başkanı Powell'dan gündeme bomba gibi düşen faiz açıklaması!