Dünyaca ünlü kuruluş Türkiye'nin kredi notunu düşürdü
Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poors, kredi notunu düşürmesinin nedenlerini; gevşek para politikası, düşük döviz rezervi ve TL'deki kırılganlık olarak açıkladı. Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's beklendiği üzere Türkiye'nin kredi notunda indirime gitti
S&P, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's beklendiği üzere Türkiye'nin kredi notunda indirime gitti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdi. Kuruluştan yapılan açılmada, kredi notu görünümünün ise "negatif"ten "durağan"a çevrildiğini açıkladı. S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunulurken Türk Lirasındaki kırılganlığa dikkat çekildi.
S&P, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "B"ye indirirken, kredi notu görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Kuruluş yaptığı açıklamada, gevşek para ve maliye politikası düzenlemelerinin ve düşük net döviz rezerv seviyelerinin etkilerine işaret edildi. Standart and Poors'un açıklamasında ekonomi politikalarının finansal istikrar ve kamu maliyesi üzerindeki etkileriyle birlikte Türk lirasının yenilenen oynaklığına ilişkin kırılganlığı beraberinde getirdiği ifade edildi.
Kredi notu nisan ayında B+ olarak teyit edilmişti
S&P, en son Nisan başında yaptığı açıklama ile Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit etmiş ve TL cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirilmişti. Kuruluş Nisan ayında yapılan değerlendirmesinde Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit etmiş Türk Lirası cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya düşürüldüğünü açıklamıştı. Nisan ayındaki açıklamada, Türkiye'nin kredi notu görünümünün ise "negatif" olarak korunduğu kaydedilmişti.
Yapılan değerlendirmede, artan gıda ve enerji fiyatları dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'yi etkileyeceğine işaret edilmişti. Açıklamada ayrıca Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz rezervleri güçlenirken kamu politikasının ve para politikası etkinliğinin sürekli ve artan öngörülebilirliğinin gözlemlenmesi halinde görünümün durağan olarak revize edilebileceği ifade edilmişti. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 ve gelecek yıl 2,9 büyümesinin beklendiği de dile getirilmişti.
S&P Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini değiştirdi!
Fitch Türkiye için 2022 büyüme tahminini yükseltti