Ekonomi

Türkiye’nin kredi notu yine düştü! Moody’s açıkladı: Türkiye ödemeler dengesi üzerinde artan baskılar ve döviz rezervler

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha düşürdü. Peki kuruluşun bu kararı IMF ve Dünya Bankası tahminleriyle tutarlı mı? Türkiye nasıl bir risk altında? Yanıtı haberde…Kurum, Türkiye’nin not görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti

Bloomberg HT'nin haberine göre; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B2"’den “B3”e düşürdüğünü açıkladı. Kurum, Türkiye’nin not görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti.

Moody’s kredi notunun düşürülmesinin gerekçesini ise şöyle açıkladı; Türkiye'nin ödemeler dengesi üzerinde artan baskılar ve döviz rezervlerinin daha da düşme riski sürüyor.

Üstelik Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı bu açıklamayı takvim dışı bir sürede açıklamış oldu.

Daha önce takviminde Türkiye için değerlendirme tarihini 27 Mayıs 2022 olarak belirten Moody's, bu tarihte Türkiye’nin kredi notuna ve büyüme durumuna ilişkin tahminde bulunmamış, güncelleme yapmamıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan bu açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B2"den "B3"e düşürüldüğü, kredi notu görünümünün "negatif"ten "durağan"a çevrildiği bildirildi.

TÜRKİYE BEKLENENDEN DAHA FAZLA BASKI ALTINDA

Moody’sin açıklamasında, Türkiye'nin dış pozisyonunun özellikle artan enerji fiyatlarının bir sonucu olarak beklenenden de daha fazla baskı altında olduğu belirtildi.

Küresel piyasaların gittikçe daha zorlu hale geldiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 ve gelecek yıl ise yüzde 2 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Moody's, 2022’nin mayıs ayında yayımladığı tahminlerde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Öte yandan Ocak 2022'de bir rapor yayımlayan Dünya Bankası, ise Türkiye ekonomisi için açıkladığı büyüme beklentisini 2022'de yüzde 2,3 ve 2023'te yüzde 3,2 ve 2024 için ise yüzde 4 olarak ifade etmişti.

IMF ise Nisan ayıda yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle küresel ekonomik büyüme tahminlerini düşürürken, Türkiye’nin 2022 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3.3'ten yüzde 2.7'ye indirmişti. IMF 2023 yılı için tahminini ise yüzde 3.3'ten yüzde 3'e geri çekmişti.

https://emlakkulisi.com/elinde-dolari-olan-dikkat-dolar-firtinasi-basladi-13-agustos-2022-dolar-ne-kadar

https://emlakkulisi.com/gayrimenkul-sektorunde-olagan-disi-fiyat-artisina-neden-olan-kisiler-hakkinda-inceleme-baslatiliyor

https://emlakkulisi.com/yurt-disi-muteahhitlik-sektorunden-7-ayda-yaklasik-6-milyar-dolarlik-is