27 / 04 / 2024

Dünyada en çok değer kazanan konutlar hangi kentlerde? Türkiye'den de 2 şehir listede!

Dünyada en çok değer kazanan konutlar hangi kentlerde? Türkiye'den de 2 şehir listede!

Konut fiyatlarının geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 102,7 oranında arttığı başkent Ankara, dünyanın en çok değer  kazanan konutlarının yer aldığı iller listesinde zirveye yerleşti. İşte ayrıntılar...



2023 yılı boyunca süregelen faiz yükselişlerine rağmen, Dünya genelinde popüler şehirlerde konut fiyatlarındaki artış da sürüyor. Dünyanın bazı yerlerinde şehirlerde lüks konutlarda yaşanan fiyat artışları resmen dudak uçuklattı. 

Dünyaca ünlü emlak ve bina değerlendirme şirketi Knight Frank’ın yeni üçüncü çeyrek raporuna göre Türkiye, son 12 ayda bir defa daha en güçlü yıllık fiyat artışına sahip iki şehre sahip oldu. 

Dünyada en çok değer kazanan konutlar hangi kentlerde? Türkiye den de 2 şehir listede!

Paraanaliz'de yer alan habere göre; konut fiyatlarının geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 102,7 oranında yükseldiği başkent  Ankara  küresel sıralamada ilk sırada bulunuyor. İkinci sırada ise yıllık yüzde 77,6 yükselişle ülklenin en büyük şehri İstanbul yer alıyor. Raporda Türkiye’nin başkenti Ankara’da ev fiyatlarının geçen yıla göre iki katına çıktığı gözler önüne serildi. 

Türkiye'den sonra  Dubai yüzde 18 oranında yıllık fiyat artışı kaydederek üçüncü sırada yer alırken, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de ev iyatları yüzde 14 oranında yükseldi. İlk beşte konut fiyatlarındaki yüzde 12’lik yükselişle unanistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Atina bulunuyor. 

Söz konusu çalışmada, yaşanan değer artışları “düşük stok mevcudiyetine, enflasyonun üzerinde ücret artışına, artan hane halkı tasarruflarına ve sınırlı yeni inşa faaliyetine” bağlandı. 

Aynı zamanda, aralarında Stockholm, Bratislava ve Frankfurt’un da yer aldığı Avrupa pazarlarının hepsinde geçtiğimiz sene ile kıyaslandığında çift haneli yıllık fiyat düşüşleri kaydedildi. 

Dünyada en çok değer kazanan konutlar hangi kentlerde? Türkiye den de 2 şehir listede!

Raporda, “Dünya şehirleri sepetimizde ortalama fiyatlar 2022 yılının son çeyreğinde yalnızca üç aylık bazda düşüş yaşadı, ardından fiyatlar yüzde 2,7 yükseldi” denildi. 

Araştırmada analiz edilen 107 metropol genelinde, üçüncü çeyrekte yıllık ortalama yüzde 2,3’lük bir fiyat yükselişi kaydedildi. Ortalama yıllık fiyat artışı ikinci çeyrekte yüzde 1,6 olarak gerçekleşmişti. ABD’ye bakıldığında Filadelfiya yüzde 8,6 yükselişle ilk 10’a girmeyi başarırken, New York ve Şikago sırasıyla yüzde 6,3 ve yüzde 6 yükselişle hemen ardında yer aldı. 

Dünyada en çok değer kazanan konutlar hangi kentlerde? Türkiye den de 2 şehir listede!

Knight Frank küresel araştırma başkanı Liam Bailey bir basın açıklamasında, faiz oranlarının 2024’te düşmeye hazır görünmesi sebebiyle konut sahiplerinin rahat bir nefes aldığına dikkat çekti ve "Bu, yüksek faizli ipotek kredilerinin konut talebini öldürmesinden endişeli olanlar için olumlu bir haber olsa da, faiz oranları pandemi sırasında alıcılarının alıştığı seviyelerden daha yüksekte istikrar kazanacak.

Fiyatların yeniden artmaya başlamasıyla beraber, hanelerin konuta erişimin düşmesi nedeniyle gelecekteki olası fiyat gerilemesi riski de sürüyor" şeklinde konuştu. 

Emeklilere farkı maaş zammı şoku! Memur ve işçi emeklisi arasında 1.300 TL fark olacak: Bu rakam her yıl katlanacak!

2023’te en çok kazandıran hisseler!

Riyad'daki büyükelçiliğin büyük sırrı!

 


Geri Dön