28 / 04 / 2024

Dünyada ünlü bankadan şok eden dolar tahmini. Rakamı görenler dövizciye koşacak

Dünyada ünlü bankadan şok eden dolar tahmini. Rakamı görenler dövizciye koşacak

Dünyaca ünlü Alman bankası Deutsche Bank tarafından dolar hakkında flaş bir açıklama yapıldı. Banka, yıl sonu için dolar rakamı verdi. Tahmini duyanlar dolar almak için dövizciye koşacak. İşte detaylar...



Türkiye'de dolar yükslemeye devam ederken, dünyaca ünlü bankaların dolar tahminleri de eskiye göre daha fazla merak edilmeye başlandı. Dünyaca ünlü bir Alman bankasından dolar hakkında flaş bir tahmin geldi. 

Bloomberg’den Kerim Karakaya’nın haberine göre, Deutsche Bank analistleri, fiyat artışlarına ve “politika yapıcıların enflasyonu daha sürdürülebilir bir patikaya döndürmede karşılaştıkları zorluklara” işaret etti.

BANKALAR DOLAR TAHMİNLERİNİ YÜKSELTİYOR

İngiliz banka HSBC de dolar/TL beklentisini 2023 sonu için 27’den 29’a, 2024 için 29’dan 32’ye yükseltmişti.

Dış ticaret açığındaki artışa ve enflasyondaki yukarı yönlü ivmelenmeye dikkat çeken HSBC ekonomistleri, cari dengede beklenen iyileşmenin sınırlı olabileceğine vurgu yapmıştı. Ayrıca yüksek enflasyonun reel faizleri düşürdüğünü belirten banka, bunun da TL üzerinde risk oluşturabileceğini belirtmişti.

32 TL RAKAM VERDİLER

Alman Deutsche Bank yıl sonu için dolar tahminini 32 TL seviyesine çıkarttı. Bankanın verdiği bu rakamı duyanlar dolara yatırım yapma fikrini yeniden gündeme getirdiler. 

DOLAR FİYATLARINDA SON DURUM 

İstanbul serbest piyasada dolar 26,9700 liradan, Euro 29,5010 liradan güne başladı. Gün içerisinde tarihi zirvesini yenileyen dolar/TL 27.49311 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolar/TL, saat 9.18 itibarıyla 26,97 liradan işlem görüyor. 29,4990 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 29,5010 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 26,9750 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 29,5160 lira olmuşt

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını daha uzun sürdürebileceğine dair endişelerle negatif seyrederken, yurt içinde bugün temmuz ayına ilişkin açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında bulunuyor.

Küresel ölçekte para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve endişeler, yatırımcı fiyatlamalarına yön veren temel faktör olmaya devam ediyor.

İş gücü piyasasına ilişkin verilerin etkileri yakından takip edilirken, Fed üyelerinden gelen açıklamalar da Fed'in atacağı adımlara yönelik belirsizlikleri artırıyor.

ABD'de özel sektör istihdamı, temmuzda 324 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

Analistler, Fed'in ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonu düşürmek için mücadele etmesine karşın istihdam piyasasının gücünü koruduğuna dikkati çekerek, açıklanan veri sonrasında bankanın sıkı para politikasını beklenenden daha uzun süre devam ettirebileceğine dair endişelerin pay piyasaları üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

 

 

 

 


Geri Dön