25 / 12 / 2024

Dünyanın en başarılı baraj inşaatçısı kim?

Dünyanın en başarılı baraj inşaatçısı kim?

Kanada'nın Wood Buffalo bölgesinde bugüne kadar gözlerden kaçmış 850 metre boyunda muhteşem bir baraj ortaya çıkarıldı



Uydu görüntüleri sayesinde, Kanada'nın Wood Buffalo bölgesinde bugüne kadar gözlerden kaçmış 850 metre boyunda muhteşem bir baraj ortaya çıkarıldı. Kimdi bu barajı inşa eden?

"Engineering News Record (ENR) tarafından, yurtdışında yapılan işler esas alınarak hazırlanan `Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesinde 2009 yılında, krize rağmen, 31 Türk firması yer aldı. Türkiye, 50 firması listeye giren Çin'in ardından dünyada ikinci sıraya yükseldi" haberiyle bütün Türkiye mutlu olmuştu. Ama, `dünyanın en eski ve en başarılı baraj inşaatçısı' ne yazık ki bir Türk firması değil. Sizin için bir teselli olacaksa eğer, bu başarılı müteahhit, yukarıda sözü geçen 225 uluslararası firmanın biri de değil zaten.

CASTOR CANADENSIS
Dünyanın rakipsiz en eski ve en başarılı baraj inşaatçısının adı Castor Canadensis. Yani Kanada kastoru. Boyu 1 metreye, kilosu 30 kg'a ulaşan bu dev kemirgen, Kuzey Amerika ormanlarında yaşar. Göllerde ve nehirlerin üzerinde uzunluğu 120, genişliği 50 santimi bulan barajlar kurar ve bolluk mevsiminde topladığı yiyecekleri, tam su seviyesinde inşa ettiği yuvasında saklar."Peki niye Kanada kastoru, dünyanın en eski ve en başarılı baraj inşaatçısı, imiş?" diyeceksiniz.
Kanadalı amatör bir çevreci olan Jean Thie'nin Google'ın uydu fotoğraflarını tararkan ortaya çıkardığı `şey' bu iddiayı haklı kılıyor:

TEMELİ 1970'LERDE ATILMIŞ
Kuzey Kanada'daki Wood Buffalo Ulusal Parkı'nda keşfedilen kastor barajının uzunluğu tam 850 metre! Jean Thie, "Belli ki bu baraj bir değil, birçok kastor kuşağının eseri. Temeli 1970'lerde atılmış olmalı" diyor. Baraj, 1990'ların başında Nasa'nın çektiği hava fotoğraflarında da görülüyor. Ulusal parkın yöneticileri de (zemin şartları uçak veya helikopterlerin inmesine elverişli olmadığı için) üstünden uçarak inceledikleri baraj için "Çok eski olmalı, çünkü üstünde yemyeşil otlar bitmiş" diyorlar.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENEBİLİYOR
Thie ise, kastorların mevcut bentin iki ucunda `inşaata' devam ettiklerini söylüyor ve 2020'de barajın 950 metreyi bulacağını iddia ediyor. Kastorların inşa ettiği bentler, havadan görülebilen tek hayvan yapısı. Bugüne kadar bilinen en büyük kastor barajı ABD'nin Montana eyaletindeki 652 metrelik bent idi. Thie, 17 ve 18. yüzyıllarda kürkü için katledilen kastorların neslinin bir ara tükenmek üzere olduğunu, ama bugün çok geniş bir coğrafyada (hatta Montreal gibi bir büyük kentin banliyölerine kadar) yayıldıklarını söylüyor ve ekliyor: "Çevreyi şekillendirmeye devam ediyorlar..."
Hürriyet Emlak


Geri Dön