29 / 04 / 2024

Dünyanın en eski bankası Monte Paschi'de 1 milyar dolarlık hisse satışı

Dünyanın en eski bankası Monte Paschi'de 1 milyar dolarlık hisse satışı

Kuruluş tarihi 1472 yılına kadar uzanan dünyanın en eski bankası İtalyan "Monte dei Paschi di Siena"nın yüzde 25’i, 920 milyon euro'ya yani 1 milyar dolara satıldı.



İtalya’da konumlanan ve dünyanın en eski bankası olarak tanınan Monte Paschi'nin özelleştirilmesinde ilk adım başladı. Tarihi 1472 senesine kadar uzanan banka 920 milyon euroya yani 1 milyar dolara satıldı.

Monte dei Paschi di Siena MPS dünyanın en eski bankalarından, İtalya’nın ise en büyük bankasıdır. Bankanın merkezi İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alan Siena şehrinin merkezi Palazzo Salimbeni’de konumlanıyor. Banka, rutin banka işlemlerinin yanı sıra sigorta işlemlerinde de hizmet sağlıyor. 

1472 yılında Monte di Pietà adı altına bir rehin dükkânı olarak kurulan Monte dei Paschi di Siena bankası 1624 yılında bugünkü adını aldı. Banka, günümüzde de hizmet sağlayan dünyanın en eski bankası olma özelliğini taşıyor. 

Maliye Bakanlığı dün gerçekleştirdiği açıklamada, İtalya'nın 314,9 milyon hisseyi tanesi 2,92 euro'dan sattığını açıkladı. Paschi hisseleri daha önce Milano'da 3.07 euro'dan kapanmıştı. Yapılan açıklamaya göre, arzın büyüklüğü güçlü talep sebebiyle yüzde 20 hisseden artırıldı.

İki sene önce batmaktan kurtarılan Monte dei Paschi di Siena'nın yüzde 25 hissesi 920 milyon euroya sattı. İtalya'nın bankadaki hisse oranı yüzde 39'a düşecek. Monte Paschi'nin 2024 yılında tamamen özelleştirilmesi bekleniyor.

SATIŞA ÖNEMLİ KURULUŞLAR ARACILIK ETTİ

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, İtalya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İtalya'nın 314,9 milyon hisseyi tanesi 2,92 eurodan sattığını açıkladı. Paschi'nin hisseleri daha önce Milano'da 3.07 eurodan kapanmıştı. Açıklamaya göre arzın büyüklüğü güçlü talep sebebiyle yüzde 20 hisseden artırıldı. İtalya’nın en büyük 5. bankasının hızlandırılmış talep yöntemiyle yapılan satış işlemine BofA Securities, Jefferies ve UBS Europe aracılık etti.

BATMAKTAN KURTARDI

İtalyan devleti 2017 senesinde, kurumu 2021 yılında tekrar özelleştirmek üzere kamulaştırmıştı. Uzun seneler ekonomik zorluklarla boğuşan banka ilk kez 2009 yılındaki krizinde mali olarak kurtarılmış, ilerleyen senelerde ise kâr açıklamakta zorlanmıştı. 

İtalya'nın kurtarma paketi sırasında Avrupa Birliği rekabet otoriteleriyle mutabık kaldığı taahhütler, Roma'nın bankadaki yüzde 64'lük hissesinin tamamını satmasını gerektiriyor.

Pazartesi günkü işlem bittiğinde, İtalya'nın bankadaki hisse oranı yüzde 39'a gerileyecek. Bankanın 2024 senesinde ise tamamen özelleşmesi bekleniyor.

O ilde 57 bin TL'den başlayan fiyatlarla 9 arazi satılıyor! Peşin ödemeye yüzde 20 indirim fırsatı! 

Deprem bölgesinde 'Yerinde Dönüşüm' çalışmaları hızlandı, vatandaşlara tek tek anlatılıyor!


Geri Dön