29 / 04 / 2024

Dünyanın en fazla incir ihracatı yapan ülkesi Türkiye!

Dünyanın en fazla incir ihracatı yapan ülkesi Türkiye!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyadaki taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünün, kuru incirin ise yaklaşık yüzde 55’inin Türkiye'de üretildiğini ifade etti. Bayraktar, "Türkiye yüzde 53 ile dünyada en fazla incir ihracatı yapan ülke durumunda” dedi.



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’ın Germencik ilçesinde incir hasadına katıldı. Bayraktar, öncesinde Germencik Ziraat Odası’nı ziyaret edip, çiftçilerle buluştu. Mursallı Mahallesi'ndeki bir kahvede çiftçilerle de bir araya gelen Bayraktar, çiftçilerin problemlerini dinledi.

 Dünyanın en fazla incir ihracatı yapan ülkesi Türkiye!

Şemsi Bayraktar incir bahçesi ziyaretinde gerçekleştirdiği konuşmasında, "İncir hasadının hem Türkiye’miz hem de bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum. İncir son derece önemli bir ürünümüzdür. Türkiye’nin ekolojik üstünlüğe bağlı olarak üretim gerçekleştirdiğimiz bir ürünümüzdür ve zira bunu rakamlar da gösteriyor. Ege Bölgesi, gerçekten ekoloji konusunda incir üretimine çok uygun bir bölgedir. Dünyada taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünü, kuru incirin de yaklaşık olarak yüzde 55’ini biz üretiyoruz. Ülkemiz, yüzde 53 ile dünyada en fazla ihracat yapan ülke durumunda. 2010’da 255 bin ton bandında gerçekleşen incir üretimimizin 2023’te 350 bin ton civarına geleceğini öngörüyoruz. Ayrıca, kuru incir rekoltesinin de 90 bin ton bandında olmasını bekliyoruz. Öte yandan, incir dünya ticaretinde de rakipsiz olduğumuz bir üründür. Ekolojik üstünlüğe bağlı olan ürünleri çok iyi muhafaza etmemiz, üretimini yaparken çok dikkatli olmamız gerek. Kalite ve standart çok mühim. İhracatımızda ara ara bize engel olan afratofsin üreme konusunda da bazı tedbirler almamız gerek. Üreticimizin de bu anlamda eğitilmesi lazım" şeklinde konuştu.

 Dünyanın en fazla incir ihracatı yapan ülkesi Türkiye!

'ÜRETİCİ TMO’NUN KURU İNCİR ALMASINI İSTİYOR'

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2019’de üreticilerden kuru incir alımı yaptığını anımsatan Bayraktar, "Yine fiyatların inmesi durumunda TMO'nun piyasaya girmesini ve incir alımı yapmasını üreticiler bizden bekliyor. Biz bu incirin ihracatını, genelde AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda, iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına önem vermemiz lazım. Bununla alakalı üreticilerin eğitim alması gerek. Bölge üreticilerinin bir başka sorunu da ihracatta ilk yükleme tarihinin geç paylaşılması oluyor. Bu, üreticimizi çok mağdur ediyor. Üreticiler, bu ilk yükleme tarihi açıklamasının kaldırılmasını istiyor” dedi.

CarrefourSA’da Xiaomi bluetooth kulaklık 849 TL’ye, Sinbo çay makinesi 799 TL’ye, filtre kahve makinesi 999 TL’ye düştü!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye müjdesi! Hesaplara yatacağı tarih belli oldu!

Az önce açıklandı! İş Bankası müşterilerinin başına talih kuşu kondu! Hesaplara tam bu kadar para yatacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön