02 / 05 / 2024

Dünyanın en uzun 15 kumsalı listesinde iki Türk plajı var!

Dünyanın en uzun 15 kumsalı listesinde iki Türk plajı var!

Dünyanın en uzun kumsalı Brezilya'daki 245 km'lik Praira do Cassino Plajı. 150 kilometre uzunluğa sahip Bangladeş'teki Cox'un Bazar Plajı ise ikinci sırada. Dünyanın en uzun 15 kumsalı listesinde iki de Türk plajı var...



Dünyanın en uzun kumsalları


Dünyanın en uzun kumsalı Brezilya'daki 245 km'lik Praira do Cassino Plajı. 150 kilometre uzunluğa sahip Bangladeş'teki Cox'un Bazar Plajı ise ikinci sırada. Dünyanın en uzun 15 kumsalı listesinde iki de Türk plajı var. Birincisi 14 kilometre uzunluğunda olan Hatay'daki Samandağ Plajı, ikincisi ise 12 kilometre ile Antalya'da bulunan Patara Plajı. Gelin birlikte uzun kumsallarda yürüyüşe çıkalım


Praia do Cassino Plajı BREZİLYA

Uzunluğu 245 kilometre olan bu plajın adı 1890 yılında burada kurulan Praia do Cassino adındaki bir kumarhaneden geliyor. Aslında bu işletme sadece bir kumarhane olarak değil, büyük bir turizm tesisi olarak tasarlanıyor. Öyle de oluyor. İçinde eski Rio evlerinden oluşan büyük bir otel, iskeleler, kabinler, kumsalda gezinti yolları, trapezler, çiçek bahçeleri var bu işletmede. Brezilya hükümeti 1946 yılında ruleti yasaklayınca eski süksesini kaybetse de bir turizm tesisi olarak işlemeye devam ediyor. Bu sahile gelenler de mutlaka bu tarihi işletmeyi ziyaret ediyor. Rio Grande eyaletinde yer alan plaj, Rio kentinden başlayıp Uruguay sınırına kadar uzanıyor. Sahil boyunca çok sayıda ziyaret edilecek yerleri ve müzeler var. Kumsalın kıyısında yer alan Oşinografi Müzesi'nde bulunan deniz kabukluları koleksiyonu dünyanın en büyüğü olarak kabul ediliyor. Mavi balina iskeletleri de var. Akvaryum kısmında ise deniz aslanlarını ve penguenleri görebilirsiniz. Buraya gelmişken deniz müzesini, 4.5 kilometre uzunluğunda taş mendireği de görmelisiniz. Sahil başta sörf olmak üzere her türlü su sporu için ideal. 


Cox's Bazar Plajı BANGLADEŞ

Bangladeş sürekli sorunlar yaşayan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Siyasi karışıklıklardan dolayı elindeki olanakları da yeterince değerlendiremeyen bu memleketin sahilleri masal gibi. Cox's Bazar da bunların en güzeli ve en uzunu. 150 kilometre ile dünyanın en uzun ikinci plajı olarak kabul ediliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu sahilin tutkunları var. Her yıl gelip tatilini burada geçiren on binlerce Avrupalı hem ucuz hem de natürel bir tatil yapma olanağı buluyor. Turistler tatil programlarını ayın belli günlerinde meydana gelen medcezirleri izlemek için belirli bir takvime göre ayarlıyor. Dünyanın diğer plajları gibi değil burası, aktiviteler açısından fakir. Sakin zaman geçirmek, kafa dinlemek, kumsalda bir şemsiyenin altında uzanıp kitap okumak isteyenler için ideal. 


Ninety Mile Plajı AVUSTRALYA

Dünyada bu isimle yani Doksan Mil Plajı olarak anılan iki sahil var. Bunlardan birincisi 94 mil yani 154 kilometre ile Avustralya'nın Viktorya sahillerinde olanı. Melbourne'e 260 kilometre mesafede olan bu kumsalda görülmeye değer onlarca yer var. Burası da ulusal park olarak ilan edilmiş. Woodside, Seaspray gibi kıyı kasabaları çok güzel. Plajın yakınlarında bulunan lagünler ve göller de bu sahile ayrı bir özellik ve güzellik katıyor. Çok sayıda gölle yan yana olan bu sahil aynı zamanda dünyanın en zengin kuş türlerini barındıran bir korunak. Göç mevsiminde on binlerce turist kuşları gözlemek için buraya geliyor. Çarpraz akıntılardan ve deniz dibinde oluşan kanallardan dolayı sörfçüler için en heyecan verici sahalardan biri olan bu sahilde belirli mevsimlerde denize girmek tehlikeli. Çünkü burası büyük beyaz köpekbalığının balayı süiti gibi. Çiftleşme mevsiminde sığ sulara doğru yüzen köpekbalıklarının romantik buluşmalarını engelleyecek olan meraklı turistleri yemek gibi kötü bir alışkanlıkları var. Aynı isimli diğer sahil ise Yeni Zelanda'da. 


Teksas Padre Adası AMERİKA

Bu plajın uzunluğu 130 kilometre. Teksas'ın Meksika Körfezi'ne açılan kıyısında bulunan bu kumsal yılın her mevsiminde denize girilebilecek ısıya sahip. Orijinal haliyle korunmuş tepeleri ulusal park statüsünde. Sığlık olan kuzey tarafı çocuklar için çok elverişli. Medcezir esnasında sular çekildiğinde milyonlarca deniz kabuğu ve rengarenk taş ortaya çıkıyor. Burası bizim İztuzu sahilleri gibi deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor. 1970'li yıllarda yoğun turist akını dolayısıyla deniz kaplumbağaları sahili terk etmiş ve yumurtlamak için uzaklara gitmişti. 1992'de alınan kararla kumsalın belirli bir bölgesine insanların gündüzleri kontrollü olarak girmesi, geceleri ise ziyaretçilere kapatılması kararı alındı. 10 yıllık bir çalışma sonucunda deniz kaplumbağaları milyonlarca yıldır yumurtladıkları sahile geri döndü. Burası ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde binlerce kuş meraklısıyla dolup taşıyor. Çünkü bu sahil aynı zamanda "Küresel En Önemli Kuş Alanı" olarak kayıtlara geçmiş. Pelikanlar, ak balıkçıllar, şahin ve çift tepeli karabataklar ve sumrular konaklıyor bu kumsalda. 


Ninety Mile Plajı YENİ ZELANDA

Burası ikinci Doksan Mil Plajı ama uzunluğu 56 mil civarında. Bu da yaklaşık 90 km ediyor. Yeni Zelanda'ya gelen ilk misyonerler at sırtında bu kumsalı üç günde aşmışlar ve haritalara yanlışlıkla kilometre yerine mil olarak kaydetmiş. Bundan sonra da öyle anılmaya başlanmış. Kıyının çevresinde oldukça yüksek kum tepeleri var. Bu yüzden çok sayıda filmin çöl sahnesi burada çekilmiş. Kumsalın bazı bölgelerine 4x4 aracınız yoksa girmeniz mümkün değil. Yani girersiniz girmenize ama kolay kolay çıkamazsınız. Bazı maceraperestlerin kumlara gömdüğü çok sayıda araç iskeletini gördüğünüzde siz de bu sözün doğru olduğunu anlayacaksınız. Burası da sörfçüler için elverişli ve güvenli bir alan. 


Patara Plajı TÜRKİYE

Antalya'nın Kaş ilçesi Kalkan beldesi yakınlarında bulunan bu plaj adını yakınlardaki antik kentten almış. Dünyanın en uzun on birinci kumsalı olarak kabul edilen plajın uzunluğu 12 kilometre. Kumsalın derinliği ise 200- 300 metreye ulaşıyor. Sığ bir denize sahip olan plaj hiç durmadan esen rüzgarı nedeniyle rüzgar sörfü için çok elverişli. Patara kumsalı deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için koruma altında bulunuyor. Geniş kumsalı ve yer yer oluşan kum tepelerinden dolayı eski Yeşilçam filmlerinin çöl sahneleri genellikle Patara'da çekilirdi. Bu güzel kumsal, dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye gelen natürist ve nüdist turistlerin ülkemizde tercih ettiği birkaç korunaklı ve güvenli alandan biri olarak kabul ediliyor. 


Playa Novillero Plajı MEKSİKA

Bu plajın uzunluğu 50 kilometre civarında. Meksika'yı giden turistlerin favori ziyaret noktalarından biri. Mevsimine göre 15-20 metreye kadar yükselen muazzam dalga şekilleriyle gözü kara sörfçülerin tercih ettiği bir sahil burası. Meksika'ya gelen ilk Avrupalılar buraya yerleşmiş, sonra ülkenin içlerine doğru yürümüş. Bu yüzden kıyı boyunca çok güzel eski kasabalar var. Kasabalarda yer alan sanat müzeleri ve tarihi kiliseler ziyaretçi akınına uğruyor. 


Virginia Beach AMERİKA

Listeye Amerika'dan giren ikinci kumsal. Virginia eyaletinde bulunan bu plajın kıyısında kurulan kent dünyanın en düzenli tatil beldesi olarak kabul ediliyor. Sahil boyunca oteller ve görkemli villalar var. Uzunluğu 35 kilometre olan plajın kuzeydeki ıssız bölgelerinde çıplaklar kampı da mevcut. Bu yüzden olsa gerek buraya Aşıklar Sahili de deniliyor. Şehirdeki Deniz Bilimleri Müzesi, deniz araştırmaları alanında dünyanın en saygın merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Deniz dibinde çok sayıda irili ufaklı kaya öbekleri bulunduğu için bu kıyı tarih boyunca denizciler için çok tehlikeli alanlardan biri olarak kabul edilmiş. Bu yüzden sahil boyunca çok sayıda birbirinden güzel deniz feneri görmek mümkün. 


Washington Long Beach AMERİKA

Listedeki üçüncü Amerikalı. Long yani uzun plaj adıyla anılan bu kıyı eskiden Amerika'nın en uzun plajı olarak kabul edilmiş ve tıpkı Yeni Zelanda'da olduğu gibi haritalara da böyle işlenmiş. Fakat gerçek uzunluğu 30 kilometre civarında. Pasifik Okyanusu kıyısındaki bu plaj Amerika'nın keşfinden 100 yıl kadar sonra beyaz adamla tanışmış ama pek fazla kullanılmamış. Maden olmadığı ve toprakları da pek işe yaramadığı için 1890'lara kadar da hep ıssız kalmış. O tarihte başlayan ve 1911'de biten demiryolunun açılmasından sonra insanlar buraya yerleşmeye başlamış. Kıyıya yakın olan şehir ise resmi olarak 1922'de kurulmuş. Hâlâ da ilk kurulduğu günlerdeki gibi duruyor ve bu özelliğiyle de çok sayıda turisti bölgeye çekiyor. 


Muizenberg Güney AFRİKA

Bu plaj Afrika'da küçük bir sahil kasabası olan Muizenberg'in kıyısında bulunuyor. Plaj dünyanın en uzun 15 kumsalından biri olarak kabul ediliyor. 13 kilometreye yakın uzunluğuyla da Afrika kıtasının birincisi. Plaj yüksek tepelerle çevrili bir yamacın dibinde yer alıyor. Bu tepelerdeki uçurumlar ve dik kayalar dağcıların da ilgisini çekiyor. Ama her güzelin bir kusuru olur derler ya buranın da kusuru beyaz köpekbalıkları. Aman dikkat! 


Hatay Çevlik Plajı TÜRKİYE

Şimdi sırada bizden bir kumsal var. Antakya'nın Samandağ ilçesinde bulunan bu kumsalımız dünyanın en uzun onuncu kumsalı olarak kabul ediliyor. 14 kilometreyi bulan uzunluğu ile Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Çevlik köyü yakınlarında bulunan kumsalda deniz belli mevsimlerde dalgalı. Ama sonbaharda sütliman olur. Roma devrinde yapılan Titüs Tüneli de plajın yakınlarında yer alıyor. 7 metre yüksekliğinde ve 130 metre uzunluğunda olan bu tünel dağlardan inen suyun limanı etkilememesi için açılmış. Çevlik'e gitmişken insan eliyle yapılan ilk uzun tünel olarak kabul edilen bu tüneli de görmelisiniz. 


Ersin Kalkan/ Sabah 


Geri Dön