Dünyanın en zengin beş iş insanı 2020 yılından beri servetlerini ikiye katladı!
İngiliz uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin beş iş insanının 2020 yılından beri servetlerini iki katından fazla artırdığını, buna karşılık 5 milyar insanın daha da yoksullaştığını belirtti.
İngiliz uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam'ın, İsviçre'nin Davos şehrinde başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık toplantısında yayımlanan “Inequality Inc” (Eşitsizlik Inc) başlıklı raporu, dünyanın en büyük 10 şirketinden 7 tanesinin bir milyarderin yönettiğini veya bu şirketlerde ana hissedar konumunda olduğunu ortaya koydu.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre dünyanın en zengin 5 kişisinin (Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg) toplam servetinin 2020 yılından beri 464 milyar dolar (yüzde 114) artış göstererek 869 milyar dolara ulaştığı kaydedilen raporda, servetlerdeki artışların saat başına 14 milyon dolara denk geldiği belirtildi. Ayrıca söz konusu raporda, buna karşılık, 2020 yılından bu yana dünya nüfusunun yüzde 60'lık kısmını oluşturan yaklaşık beş milyar insanın ücretlerinin ise reel olarak yüzde 0,2 azaldığını kaydetti.
En büyük 148 şirketin 3 senelik ortalamaya göre yüzde 52 artışla 1,8 trilyon dolar kar elde ettiği tahmini yapan Oxfam'ın raporunda, bunun da enflasyonun reel ücretleri eritmesi sebebiyle milyonlarca işçi geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalırken hissedarlara yüklü ödemeler yapılmasına olanak tanıdığı kaydedildi.
Söz konusu raporda, kurumsal gücün; işçileri sıkıştırarak, zengin hissedarları zenginleştirerek, vergiden kaçarak ve kamu kurumlarını özelleştirerek eşitsizliği artırmak amacıyla kullanıldığına işaret edilerek dengesizliği ortadan kaldırmak için hükümetlere tekelleri kırma, aşırı kar ve servete vergi koyma ve yeni kurumsal düzenlemeler yapılması çağrısı da yapıldı.
Oxfam’ın, Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası, Forbes'un yıllık zenginler listesi verilerine dayanarak hazırlamış olduğu söz konusu raporda, zenginlere uygulanacak servet vergisinin yılda 1,8 trilyon dolar gelir getirebileceği tahmini de yapıldı.
Söz konusu raporda, dünyanın en büyük 1600 şirketinden yalnızca yüzde 0,4'ün çalışanlara geçinmeye yetecek ücret ödemeyi ve değer zincirlerinde geçindirebilecek ücreti desteklemeyi açıkça taahhüt ettiği belirtildi.
Oxfam International Geçici İcra Direktörü Amitabh Behar rapor ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Söz konusu bu eşitsizlik tesadüf değil. Milyarder sınıfı, şirketlerin, diğer herkesin zararına olmasına rağmen kendilerine daha fazla zenginlik sağlamasını temin ediyor... Hiçbir şirket veya birey, ekonomilerimiz ve yaşamlarımız üzerinde bu kadar güce sahip olmamalıdır, açık olmak gerekirse hiç kimse bir milyar dolara sahip olmamalıdır." dedi.
Borsa yatırımcıları dikkat! Hangi hisse için kaç yıl beklenmeli?
Konut talebi 2'nci çeyrekten itibaren artacak! Ev alacaklar dikkat!
2 yıl öncenin kirası, bugünün aidatı oldu!