06 / 05 / 2024

Durapay, Samsun'u mobilyanın merkezi yapacak!

Durapay, Samsun'u mobilyanın merkezi yapacak!

Durapay'ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Samsun'un adını mobilya sektöründe duyurmak istiyor



Kumaş boyası ve apre işinde söz sahibi olan Durmuşoğlu ailesi sanayinin yeni gelişmeye başladığı Samsun'u mobilya üssü yapmak üzere kolları sıvadı. Karadeniz'in en büyük ve tek entegre mobilya üreticisi konumunda bulunan Durapay Mobilya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Samsun'da küçük mobilya üreticilerine `birleşin' çağrısında bulunurken, kendilerinin de Mobinda markasıyla 2015 yılında Türkiye çapında bir marka olmayı ve ilk 10 firma arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

HEVES ETTİK MOBİLYAYA GİRDİK

-Samsun'da hatta Karadeniz'de entegre mobilya tesisi olan sadece siz varsınız. Mobilya işine nasıl girdiniz?

Biz üç kardeş işin başındayız. Samsun Çarşamba'da manifatura ticaretiyle başladık. Mobilya o dönemlerde aklımızda olan bir iş değildi. Asıl işimiz tekstildi. İstanbul ve Çorlu'da kumaş boyaları ve apre işimiz vardı. İstanbul'da 1995 yılında bir şirket satın almamız oldu. Tekstil boya apre işine girdik. Sanayiciliğe adım atmış olduk. İnsan çalıştırmanın ne demek olduğunu anladık. 2000 yılında Samsun'a da yatırım yapmak istedik. Mobilya işini bilen bir aile değiliz. Mobilya satışı çok oluyordu. Heves ettik. Yoksa ailede mobilya ile ilgilenen kimse yoktu. 1992 yılında toptan ve perakende mobilya satıyorduk. 2000 yılına kadar böyle devam etti. Organize sanayi bölgesinde şimdiki 20 bin metrekarelik yerimize taşındık. İmalata başladık. Mobiler mobilya, koltuk, kanape ve baza olarak entegre çalışmaya başladık. 11 bin metrekare kapalı alanda çalışıyoruz. Bölgedeki tek entegre tesis bizim. Bölgede lideriz. Tek koltuk, tek yatak yapanlar var ama komple üretici yok.

-Bundan sonraki hedefiniz neler?

Markalaşma sürecindeyiz. 2015 yılında Türkiye genelinde bir marka olmayı ve daha da büyümeyi  hedefliyoruz. Mobilya deyince İnegöl ve Kayseri akla geliyor. Biz  Samsun'da da böyle bir sektör yaratmayı istiyoruz. Burada çok küçük üreticiler var. Ticaret Odası'nda meclis üyesiyim onları yönlendiriyoruz `birleşin' diyoruz. Burayı bir üs yapmak istiyoruz. Büyüyelim diyoruz. Zaten ekonomi küçüklerin yaşamasına izin vermiyor. Bu işin teknik servis hizmeti de var üretmekle bitmiyor. Ürünlerimiz garantili. Alt yapımızı hazırlıyoruz. Karadeniz bölgesinde Artvin, Çorum, Tokat Amasya, Kastamonu ve Sinop'a ulaşabiliyoruz. Zamanla Türkiye geneline ulaşmaya çalışacağız. Burada genişlemeye müsaitiz, ihtiyaç halinde yatırımı genişletebiliriz. Talep olduğu sürece de büyürüz.

BEŞ MİLYONLUK EK YATIRIM

-Kapasiteniz bunlar için yeterli mi?

İmalatı üçe katladığımızda da ülkenin tamamına ulaşmış oluruz.Kapasite artırımını hedefliyoruz. Mobilyada modüler mobilya için makine yatırımını destekleyeceğiz. Diğer makine parkurumuz yeterli. Cebimizden 5 milyon TL daha çıkacak. Bundan sonra da mobilyaya ağırlık vereceğiz. Bizim hedefimiz mobilyada ilk 10'da olmak. Ulusal reklamlara ağırlık vereceğiz, tanıtım yapacağız ve tabi ki fiyat politikası...

-Kriz nasıl geçiyor?

Krizi işçi çıkarmadan biraz üretimi yavaşlatarak atlatıyoruz. 2010 yılının ilk yarısı sakin geçecek ama ikinci yarıda işlerin açılacağının işaretlerini alıyoruz. İnşaat sektörüne bağlı bizim işimiz, orada da bir hareketlenme var. Bu sektörün önü açık. Bu krizi hasarsız atlatanlar devam edecekler. Bu işin duayenleri belli biz de o sıralamada kendimize yer açmayı hedefliyoruz. Bunun için de ihracata ağırlık vereceğiz.

-Peki ya ihracat?

7 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türk cumhuriyetleri bize çok yakın. Bu avantajı değerlendiriyoruz. Havalimanımız demiryolumuz ve limanımız var. Gürcistan, Azerbaycan Fransa, Romanya Avusturya'ya mallarımız gidiyor. İran'la daha önce çalıştık, bir takım sıkıntıları var onu aşmalarını beklediğimizden biz de beklemedeyiz açıkçası. Libya ve Suriye'den beklentilerimiz var. Cironun yüzde 10 ihracattan, bunu artıracağız. İhracatı yüzde 50'ye çıkarmak istiyoruz. İç ve dış piyasa eşit ağırlıkta olacak. Krizleri aşan firmalara bakıyoruz hepsi ihracata ağırlık verenler.

SORUN TEŞVİKSİZLİK

-Hükümetin politikalarını nasıl buluyorsunuz, vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Hükümet politikalarından memnunuz genelde. Ama Samsun'daki sıkıntı teşviksizlik. Etrafımızda bulunan Ünye, Sinop, Amasya teşvikten yararlanıyor. Her yanınız çevrilmiş ama bize bir şey yok. Biz faydalanamıyoruz, rekabet gücümüz azalıyor. Onlar SSK priminden, vergiden muaflar, bir takım genel kazançları oluyor. Bizi sıkıntıya sokuyor bu durum. Yatırımlar artarsa işsizlik oranı geri çekilir. Destek, iyileştirme istiyoruz biz.

Burada bir teşvik olsa burası yatırım çeker. Dış yatırımcıyı buraya çekemiyoruz, kimse burada yatırım yapmıyor. 80 fabrika var şehrimizde. 3 bin 500 kişi sanayide çalışıyor. Bu çok düşük bir rakam. Samsun ticaret merkezi olarak görülüyor hâlâ.

KDV indirimi önümüzü açtı

KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi önümüzü açtı, stokları eritti, satışları artırdı. Bunun devam etmesi lazım. Böylece hem vergi kaçağı engellenmiş olur, tüketici ucuza alır, biz de üretime ağırlık verebiliriz. İndirim yapıldığında satışlarımız yüzde 25 artmıştı. Bu oran büyük markalarda daha fazla oldu.

Kumaş boyasında ilk 5 içindeyiz

Bizim İstanbul'da ve Çorlu'da tekstil boya fabrikamız var. Konfeksiyon kumaşları için boya üretiyoruz, apre yapıyoruz. Kumaşı dikilecek hale getiriyoruz kısacası. Geçen yıl oralardaki yatırımlarımızı güçlendirdik. İstanbul ve çevresindeki bölge içinde ilk 5 firma içerisindeyiz. Tektil bizim lokomotif işimiz.

Samsun'a ikinci üniversite geliyor

Özel üniversite kuruyoruz. Ben de bu projede kurucu üyeyim ve mütevelli heyetindeyim. Karadeniz'in ilk özel üniversitesini kurmak için çalışıyoruz. Samsun'un da 19 Mayıs Üniversitesi'nden sonra ikinci üniversitesi olacak. İlk etapta 4 fakülte ile başlayacağız. Canik'te güzel bir mekan olacak. 2011-2012 sezonunda da eğitim öğretime açılmış olacak.

Afrika'ya sevkiyat problemi var

TUSKON'un programlarına katılıyoruz. Pazar arayışlarımız sürüyor. TUSKON'un çalışmaları işadamlarını daha çok Kuzey Afrika'ya yönlendiriyor. Ama mobilya işi için şu anda Afrika'da hazır değiliz. Çünkü sevkiyat ciddi problem. Mobilya hasar görebiliyor üstelik. Şu an o bölge için beklemedeyiz.
Fulya Erdem / Star


Geri Dön